Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σημάδια υποχώρησης της πανδημίας - Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ - Τα νέα βήματα στην επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων

Σημάδια υποχώρησης της πανδημίας - Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ - Τα νέα βήματα στην επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων

Πρώτο Σαββατοκύριακο με μπαρ και εστιατόρια μετά από 6 μήνες - Τα μέτρα που ισχύουν στις οργανωμένες παραλίες

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σημαντικά σημάδια υποχώρησης παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα, με την σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Τα σταθερά δείγματα βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική επανεκκίνηση.
Έτσι, από σήμερα, Σάββατο 8/5, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, ενώ μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
Επίσης, είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά από έξι μήνες, που θα είναι ανοιχτή η εστίαση.

Γεωργιάδης: Καταργείται από 15/5 το ραντεβού στα μαγαζιά – Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια και τα κτήματα για δεξιώσεις

Στα επόμενα στάδια επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων, όπως τα κτήματα για δεξιώσεις και τα γυμναστήρια, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας».
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, θα ανακοινωθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα και οι όροι για τις δραστηριότητες που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου ο κόσμος να μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, ενώ στις 15/5 θα καταργηθεί το ραντεβού στα καταστήματα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «όσο ο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας. Σήμερα ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες. Χθες βγάλαμε το πρωτόκολλο, οι οικογένειες μπορούν να είναι κάτω από την ίδια ομπρέλα».
Πρόσθεσε ότι μέσα στην εβδομάδα «θα μπορούμε να βγάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα για να ξέρει ο κόσμος, για τις δεξιώσεις γάμων στα κτήματα, τα catering και τις υπόλοιπες κοινωνικές εκδηλώσεις, τα γυμναστήρια και όλα».
«Το ίδιο θέλω να κάνω και για τις εκθέσεις. Θέλουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα αλλά με προσοχή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις των σχετικών πρωτοκόλλων τις επόμενες ημέρες.
Ξεκαθάρισε δε, σε ό,τι αφορά τους καλεσμένους σε δεξιώσεις στα κτήματα, ότι «θα έχουμε λιγότερους καλεσμένους στην αρχή και όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται ο αριθμός».

Μέχρι 14/5 τα ραντεβού στα μαγαζιά

Μέχρι τις 14 Μαΐου θα ισχύει το ραντεβού στα μαγαζιά και θα καταργηθεί στις 15 του μήνα μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε ο υπουργός «το ραντεβού δυσκολεύει τον καταναλωτή και γι' αυτό ήταν πεσμένη η κίνηση. Δεν πήγε όπως θα ήθελα εγώ».

Άνοιγμα των γυμναστηρίων πρώτα για εμβολιασμένους στις 17/5

Κάνοντας αναφορά στο άνοιγμα των γυμναστηρίων, αφού σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου μιας και βγήκε χθες χρονοδιάγραμμα από την επιτροπή, ξεκαθάρισε ότι «θα ανοίξουν πρώτα για τους εμβολιασμένους και προοδευτικά για τους υπόλοιπους».
«Θα έχουμε νέο χρονοδιάγραμμα μέσα στη βδομάδα», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα μπορούν να γυμναστούν «όσοι έχουν κάνει ακόμα και την πρώτη δόση του εμβολίου».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, γύρω στις 17 θα ανοίξουν δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ στις αρχές του Ιουνίου θα ανοίξουν τα γυμναστήρια για όλους.

Περί μουσικής στην εστίαση

Τέλος, όσον αφορά στη μουσική στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ακολουθούμε τις εντολές των ειδικών, αλλά πρόσθεσε ότι από τις 15 Μαΐου, οπότε και ανοίγει η τουριστική σεζόν, θα ήταν καλό να δοθεί και αυτή η δυνατότητα.

Πέτσας: Τείχος ανοσίας μέχρι τέλος Μαΐου

Για τείχος ανοσίας στη χώρα με 5 εκατ. εμβολιασμένους έως το τέλος Μαΐου και 1 εκατ. ανθρώπους που έχουν νοσήσει, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι μετά από τόσους μήνες πάλης με τον αόρατο εχθρό, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει, άρα ο συνδυασμός 5 εκατ. εμβολιασμών μέχρι τέλος Μαΐου και 1 εκατ. ανθρώπων που έχουν νοσήσει μας πλησιάζει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσοποίησης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «αναπτύσσουμε διαρκώς εμβολιαστικά κέντρα με βάση τον αριθμό των εμβολίων που είναι διαθέσιμα».
Σημείωσε δε, πως πολλά από τα εμβόλια που γίνονται προσφέρουν υψηλό ποσοστό προστασίας ακόμα και από την πρώτη δόση.

Περί υπερτοπικών μετακινήσεων

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, τόνισε πως «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για τις λεπτομέρειες για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όμως είμαστε πολύ κοντά και με την άρση των περιορισμών για την είσοδο ταξιδιωτών από άλλες χώρες μετά τις 14 του μηνός».
«Θα δούμε τους όρους που θα πρέπει να υπάρξουν», συμπλήρωσε.

Τι ισχύει από το Σάββατο 8 Μαΐου - Τα μέτρα στις οργανωμένες παραλίες

Το Σάββατο 8/5 άνοιξαν
οι οργανωμένες παραλίες και για την μετακίνηση χρειάζεται η  αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό 6.
Επίσης,  μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη για τα καταστήματα άνω των 500 τμ.

Σε ό,τι αφορά  τα μέτρα που ισχύουν στις οργανωμένες παραλίες:

-οι ομπρέλες μεταξύ τους θα έχουν απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρα, σε κάθε ομπρέλα έχουν τοποθετηθεί δύο ξαπλώστρες
-οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται πριν καθίσει ο επόμενος πελάτης και μπορούν να γίνουν περισσότερες μόνο εάν πρόκειται για οικογένειες
-Για τους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά τα self test ενώ όπως και στα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται η μουσική καθώς και οι όρθιοι στα beach μπαρ.

Τα επόμενα βήματα - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, ξεκινούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, ενώ επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Ειδικότερα:

Δευτέρα 10 Μαΐου

-Ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με βεβαίωση self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, καθώς και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και διαφορετικά διαλείμματα
-Ξεκινά η δια ζώσης διδασκαλία στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις και στα κέντρα ξένων γλωσσών για εξετάσεις διπλωμάτων
-Ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Παρασκευή 14 Μαΐου

-Ανοίγουν τα μουσεία

 Δευτέρα 17 Μαΐου

 -Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
-Ανοίγουν τα ωδεία
-Επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Παρασκευή 21 Μαΐου

Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα.

Παρασκευή 28 Μαΐου

Ανοίγουν τα δημόσια θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με μόνο καθήμενους και με 50% πληρότητα.
Τέλος, αποφάσεις έχουν ληφθεί και για τον αθλητισμό και την εστίαση, τις οποίες θα ανακοινώσουν τα αρμόδια υπουργεία.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν διατηρούνται τα ραντεβού στα καταστήματα και η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις.

Αθλητισμός

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε το «πράσινο» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.
Σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής:

 • Από τις 10/5/2021 θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.
 • Από τις 10/5/2021 θα κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων. Οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές.
 • Από 15/5/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
 • Από 17/5 7θα ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες.
 • Από 1/6/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
 • Από 1/6/2021 θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).
 • Από 7/6/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

Επίσης, έδωσαν το "πράσινο" φως για την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, όπου οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.
Ακόμη, για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, για να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.
Σημειώνεται όιτ σε όλα τα παραπάνω απαιτείται η χρήση self test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.
Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο, ενώ για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.
Επίσης:

 • Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
 • Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.
 • Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
 • Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ
 • θα εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας».


Παραμένει υψηλή η πίεση στο ΕΣΥ παρά την υποχώρηση του ιού – 35-55 ετών το ¼ των ασθενών σε ΜΕΘ

Με το ποσοστό θετικότητας να παραμένει για δεύτερη συνεχή εβδομάδα στο 4,3% και τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων να πέφτει για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες κάτω από τα 20.000, γίνεται σαφές ότι ο κορωνοϊός στην Ελλάδα αρχίζει πια να υποχωρεί σημαντικά.
Οι ειδικοί εκδηλώνουν πλέον με περισσότερη σιγουριά την αισιοδοξία τους για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, καθώς ο υψηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων αυτής της εβδομάδας (61.805 σήμερα) σε σχέση με την αποχή λόγω Πάσχα των προηγούμενων ημερών, αποτυπώνει πλέον πιο ξεκάθαρα την πραγματική εικόνα των νέων μολύνσεων και της διασποράς του ιού.
Αντίστοιχα, για ακόμα μία εβδομάδα διατηρούνται και τα σημάδια αποσυμπίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ενδεικτικά, μειώθηκε κατά 6% ο αριθμός των ατόμων υπό παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με μέσο όρο επταημέρου τις 391, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων να οδηγεί σε σταδιακή αποσυμπίεση του ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή, όμως, η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό κάλυψης κλινών ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια ανέρχεται στο 82% και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε περίπου 4.900.
Από αυτούς, οι 749 βρίσκονται διασωληνωμένοι.
Το σημαντικό εδώ, ωστόσο, είναι τα εντυπωσιακά ποσοστά που αφορούν στις ηλικιακές ομάδες των διασωληνωμένων.
Ειδικότερα, το ποσοστό των διασωληνωμένων ασθενών ηλικίας 18-64 ετών φτάνει πλέον στο 41,2%, με αντίστοιχη σημαντική υποχώρηση αυτού των ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω στο 58,9%.
Πρόκειται για ποσοστά που καταγράφονται για πρώτη φορά από την έλευση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και είναι ενδεικτικά της σημαντικής συνεισφοράς του εμβολιασμού στην προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας από τη σοβαρή νόσηση.
Παρόμοια, άλλωστε, είναι η κατάσταση και στον τομέα των κρουσμάτων, αφού οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία (18-64) αναλογούν περίπου στο 75% των διαγνώσεων, ενώ οι 65 και άνω περιορίζονται στο 16,5%.
Τη θέση των υπερηλίκων άνω των 75 ετών στις ΜΕΘ καταλαμβάνουν νέοι συνάνθρωποί μας 35-55 ετών που αποτελούν περίπου το ¼ των νοσηλευόμενων στις μονάδες.
Η συντριπτική πλειοψηφία στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Μείωση κατά 30% στα κρούσματα στην Αττική - Φόβοι για αναζωπυρώσεις και τοπικές επιδημίες

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν έχουν ακόμα στη διάθεσή τους τα στοιχεία για το Πάσχα, αλλά κάποιες ενδείξεις για αυξήσεις σε τοπικό επίπεδο.
Την Παρασκευή  7/5 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε συνολικά 2.691 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.245 εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου ωστόσο παρατηρείται σημαντική  μείωση κρουσμάτων της τάξης του 30% στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 347 νέες λοιμώξεις, ενώ στις 250 ανήλθαν σήμερα στα δυτικά της περιφέρειας, με τις υπόλοιπες περιοχές να σημειώνουν λιγότερα από 160 κρούσματα έκαστη.
Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου  εντοπίστηκαν 271 νέα κρούσματα, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στον Δήμο Βισαλτίας Σερρών και στον Δήμο Μεσολογγίου, οι οποίοι εντάσσονται στην κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από σήμερα 8/5 το πρωί.
Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η εικόνα και στις κοντινές περιοχές του Μεσολογγίου, Αγρίνιο και Αιτωλικό, με μεγάλη διασπορά και πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα.
Τέλος, σε lockdown παρόμοιο με αυτό της Καλύμνου μπήκε και ο οικισμός Καστανιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Στους 10.910 οι θάνατοι

Τα νέα 7/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.691, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 358.116, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 53 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.705 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_7_5_1.jpg
Διενεργήθηκαν συνολικά 61.805 τεστ, τα 17.857 μοριακά και τα 43.948 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα είναι στο 4,35% έναντι 4,27% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.910 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (χθες 754).
eody_7_5_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.165 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 392 (ημερήσια μεταβολή +5.95%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 391 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
eody_7_5_6.jpg


Θεμιστοκλέους (γ.γ. Υγείας): Από τον Ιούνιο «ανοίγουν» όλα τα εμβόλια για τους 40 - 44

Οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω θα μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια από τον Ιούλιο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,
Μιλώντας στηλεοπτικό σταθμό Open το πρωί του Σαββάτου 8 Μαϊου 2021, ανέφερε ότι η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών θα μπορεί να επιλέξει διαφορετικό εμβόλιο αντί του AstraZeneca από τον Ιούνιο.
Διευκρίνισε ότι θα ανοίξουν τα ραντεβού προς το τέλος Μαΐου, άρα οι εμβολιασμοί σε αυτήν την περίπτωση τοποθετούνται μέσα στον Ιούνιο.
Όπως πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες ανά πενταετία (35-39), (30-34) κλπ.

Για τις εγκύους


Για τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι μέχρι στιγμής η σύσταση είναι κάνουν εμβόλιο mRNA.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η σύσταση αυτή θα αλλάξει σε κάποιες μέρες και θα μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο.
Ανέφερε επίσης ότι αν μια γυναίκα επιλέξει να μην κάνει το εμβόλιο AstraZeneca, θα μπορεί να κλείσει ραντεβού όταν ανοίξει η πλατφόρμα της ηλικιακής της ομάδας για όλα τα εμβόλια.

AstraZeneca

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται για το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε ότι οι επιστήμονες έχουν απαντήσει πως όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή.
«Καταλαβαίνω την διστακτικότητα αλλά όπως και να έχει, ο πολίτης μπορεί να διαλέξει ποιο εμβόλιο θα κάνει» τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι αν κάποιος επιθυμεί να μεταφέρει νωρίτερα τη δεύτερη δόση AstraZeneca, από τις 11-12 εβδομάδες στις οκτώ, έχει τη δυνατότητα μέσα από το σύστημα.

Εμβολιασμοί παιδιών

Σχετικά με το αν μπορεί κάποιος να κάνει άλλο εμβόλιο στην πρώτη και άλλο εμβόλιο στην δεύτερη δόση, είπε: «Θα απαντήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αλλά η σύσταση του ΠΟΥ είναι πως η δεύτερη δόση πρέπει να είναι το ίδιο εμβόλιο με την πρώτη».
Ως προς τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 χρονών, είπε ότι υπάρχει πλάνο το οποίο θα εφαρμοστεί όταν υπάρξει έγκριση από τον ΕΜΑ.

Πώς εξελίσσεται το σχέδιο «Ελευθερία»


Στόχος είναι το 21,5% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί έως σήμερα με μία τουλάχιστον δόση - μετά και τους τελευταίους 108.576 -, να ανέλθει στο 33% έως τα τέλη Μαΐου.
Σε περίπου 4,5 εκατομμύρια φτάνουν τα επιβεβαιωμένα ραντεβού που κλείστηκαν από το Σάββατο 8/5 μέχρι τον Ιούλιο, ενώ ήδη έχουν γίνει 2.391.526 εμβολιασμοί της 1ης δόσης και 1.143.686 εμβολιασμοί της 2ης δόσης.
Μάλιστα, πρώτοι στο σύνολο των εμβολιασμών είναι οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50-54 είναι, οι οποίοι είτε πραγματοποίησαν την 1η δόση εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή προχώρησαν σε προγραμματισμένο ραντεβού καταγράφοντας 316.275 εμβολιασμούς ή ραντεβού.
Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 45-49 ετών με 300.476 εμβολιασμούς ή προγραμματισμένα ραντεβού.

Η πορεία των εμβολιασμών

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή 7/5 το βράδυ, έχουν γίνει 2.391.526 εμβολιασμοί με την 1η δόση και 1.143.686 εμβολιασμοί και με τη 2η δόση.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων ραντεβού είναι υψηλός, αφού από το Σάββατο 8/5 μέχρι τον Ιούλιο, φτάνει τα 4.442.229.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 6/5, οι ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι οι εξής:

 • η ηλικιακή κατηγορία των πολιτών 30-39 ετών με 222.456 εμβολιασμούς μιας δόσης ή προγραμματισμένο ραντεβού
 • η ηλικιακή κατηγορία των 40-44 με 154.666 εμβολιασμούς μιας δόσης ή προγραμματισμένο ραντεβού
 • πολιτών 45-49 ετών με 300.476 εμβολιασμούς μιας δόσης ή προγραμματισμένο ραντεβού
 • των πολιτών 50-54 ετών με 316.275 εμβολιασμούς μιας δόσης ή προγραμματισμένο ραντεβού
 • των πολιτών 55-59 ετών με 271.087 εμβολιασμούς μιας δόσης ή προγραμματισμένο ραντεβού

Αναφορικά με τις παραλαβές εμβολίων για τον Μάιο, αναμένονται:

 • 2.150.000 δόσεις από την Pfizer
 • 350.000 δόσεις από τη Moderna
 • 220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson με αναμονή για επιβεβαίωση των επόμενων 80.000
 • 150.000 δόσεις από την AstraZeneca, με αναμονή για επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για τη χώρα.

Τον Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» και ιδιωτικοί φορείς, για τους οποίους έχει αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr η φόρμα συμμετοχής, με πληροφορίες περί την αμοιβή ανά εμβολιασμό και όρους συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης