Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πάσχα υπό περιορισμό - Φοβίζουν οι ουρές στα διόδια – Αντίστροφη μέτρηση για άνοιγμα εστίασης από 3/5

Πάσχα υπό περιορισμό - Φοβίζουν οι ουρές στα διόδια – Αντίστροφη μέτρηση για άνοιγμα εστίασης από 3/5
Ποια μέτρα ισχύουν για Εκκλησίες και μετακινήσεις – Ανησυχία για την πίεση του ιού στο ΕΣΥ
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Υπό περιοριστικά μέτρα θα εορταστεί και φέτος και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πάσχα, αν και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ερχόμενη Δευτέρα 3/5 όταν και αναμένεται να ανοίξει η εστίαση, σηματοδώντας ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Παρά τους περιορισμούς, τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και τους εντατικούς ελέγχους στα διόδια, χιλιάδες πολίτες κατάφεραν με διάφορους τρόπους να φύγουν από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο, κάτι άλλωστε που μαρτυρούν οι μεγάλες ουρές αλλά και οι λιγοστές σε σχέση με τον αριθμό των οχημάτων «επιστροφές» επίδοξων ταξιδιωτών.
Πρόκειται για ένα γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ειδικών μια και υπάρχει φόβος η διασπορά του ιού που παρατηρείται στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αττική να επεκταθεί και στην ύπαιθρο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξέλιξη της επιδημίας αλλά και για τα σχέδια της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα.
Άλλωστε και παρά την εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων, ουδέποτε χαλάρωσε η πίεση στο ΕΣΥ, μια και οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 817 και οι νοσηλευόμενοι εξακολουθούν να είναι πάνω από 5.000, αν και ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε στο 3,42%.
Ωστόσο, η επιτάχυνση των εμβολιασμών – από αύριο Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 45 – 49 ετών -, τα self test και η βελτίωση του καιρού ενισχύουν την αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει άλλο πισωγύρισμα και μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως ήδη επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας, από τη Δευτέρα 3/5 ανοίγει η εστίαση, ενώ ακολουθούν τα σχολεία στις 10/5 και ο τουρισμός από τις 15/5, όταν και αναμένεται να επιτραπούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Δερμιτζάκης: Αν συνεχιστούν με ένταση οι εμβολιασμοί, θα αποφύγουμε πισωγύρισμα

Τη θέση πως αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι εμβολιασμοί τους επόμενους μήνες, τότε θα αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο Open ο κ.Δερμιτζάκης κάλεσε τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι οι παρενέργειες είναι σπάνιες.
«Από τη μία έχουμε τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης, στην οποία βοηθά και το καλοκαίρι.
Ο εμβολιασμός μπορεί να συγκρατήσει την μετάδοση.
Οι εμβολιασμοί που θα έχουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν φτάνουν για να μας κρατήσουν για μεγάλο διάστημα» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας πως μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως το πισωγύρισμα που είδαμε πέρυσι το φθινόπωρο «αν συνεχιστεί με την ίδια ένταση και με ακόμη μεγαλύτερη ο εμβολιασμός».
«Επειδή άνοιξαν σχεδόν σε όλες τις ηλικίες οι εμβολιασμοί, βλέπουμε ότι καλώς πηγαίνουν και το κάνουν.
Θα πρέπει να πείσουμε κι αυτούς που δεν πηγαίνουν.
Αν φτάσουμε σε ένα 40% – 50%, δεν θα φτάσει μέχρι τέλος Ιουνίου, θα μας φτάσει για το καλοκαίρι, όμως δεν θα μας πάει παραπέρα.
Άρα, θέλουμε πολύ μεγάλη ένταση από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, να εμβολιάσουμε τουλάχιστον ένα 25% ακόμα μέχρι τον Οκτώβριο.
Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια να εξηγήσουμε σ’ αυτούς που δεν πηγαίνουν γιατί είναι μεγάλη υπόθεση να εμβολιαστούμε με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για να χτιστεί η ανοσία της κοινωνίας» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα φάρμακο κατά του κορωνοϊού με αφορμή τις κλινικές δοκιμές που ξεκινούν και στην Ελλάδα με το εισπνεόμενο φάρμακο από το Ισραήλ, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να έχουμε κάτι επαρκές κι αποτελεσματικό μέχρι το τέλος του έτους.

Εξαδάκτυλος: Εύθραυστη η βελτίωση της επιδημίας στην Ελλάδα

Τη θέση πως είναι εύθραυστη η βελτίωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστήριξε πως η 15η Μαΐου αποτελεί ορόσημο για περαιτέρω αλλαγές στην εστίαση.
«Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να είναι η 15η Μαΐου, οπότε ανοίγει ο τουρισμός, το ορόσημο και για τις αλλαγές στην εστίαση», ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε ότι όλα τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς ανάλογα με το πως εξελίσσεται η πανδημία.
Όπως είπε, η πανδημία παρουσιάζει μία ελαφρά άλλα εύθραυστη βελτίωση, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να κάνουμε βήμα πίσω, μόνο μπροστά».
Ερωτηθείς γιατί οι ειδικοί εισηγήθηκαν τα μαγαζιά της εστίασης να μην παίζουν μουσική, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «ο ήχος δε βλάπτει, αλλά όταν υπάρχει ήχος αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο δυνατά, τα σταγονίδια που ενδεχομένως περιέχουν τον ιό εκπέμπονται με μεγαλύτερη ένταση».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το φθινόπωρο, ο κ.Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι φαίνεται πολύ μακρινό ενδεχόμενο, καθώς μέχρι τότε θα είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις

«Ελεύθερες» είναι από τη Μ. Πέμπτη 29/4 οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός της περιφερειακής ενότητας.
Παρόλα αυτά, παραμένει - έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων - η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Τα μέτρα για το Πάσχα

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.
Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Ακόμη τις μέρες του Πάσχα ισχύουν τα εξής:
- Έως και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί
- Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής
- Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
- Όσον αφορά την περιφορά του επιταφίου, αυτή θα γίνει χωρίς πομπή και στο προαύλιο του ναού ενώ το προσκύνημα θα γίνει μόνο εκτός των ναών.

Τι θα ισχύσει από 3/5 για εστίαση, καφέ


Από την Δευτέρα 3 Μαΐου που επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Παράλληλα  από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.
Δεν επιτρέπεται καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.
Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00 το βράδυ.
Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45, ενώ όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους έως τις 23:00 το βράδυ.
Ωστόσο, , όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή ενημέρωση, θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.

Ανοίγει αύριο 1/5 η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45 - 49

Ανοίγει αύριο Μεγάλο Σάββατο 1/5 η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 45 - 49 ετών, τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.
Σημειώνεται πως το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 28/4 άνοιξε η πλατφόρμα του ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44, με τη ζήτηση να χτυπά "κόκκινο", κάτι που έχει συμβεί και με τους ανθρώπος ηλικίας 30 - 39 ετών.
Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής στην ηλικιακή ομάδα 30 - 39 έχουν κλειστεί 120.000 ραντεβού και έχουν εμβολιαστεί 12.000, ενώ στην ομάδα 40 - 44 έχουν κλειστεί περίπου 44.000 ραντεβού.
Από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 Εμβολιαστικά Κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς καθημερινά.
Εν τω μεταξύ, μέσα στο Μάιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των ανθρώπων ηλικίας 18 - 30 ετών.

Κικίλιας: Έως τις 30/6 θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί

Τη θέση πως έως τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος και με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα περί «ξεστοκαρίσματος», είπε πως δεν υπάρχουν εμβόλια δεύτερης κατηγορίας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Κικίλιας υποστήριξε πως ήδη έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό σχεδόν 115.000 (114.873) πολίτες ηλικίας 30-39, και 22.000 (21.706) πολίτες ηλικίας 40-44, ενώ υπογράμμισε πως πάνω από 10.000 (10.252) πολίτες 30-39 έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου τους.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τσίπρα περί «ξεστοκαρίσματος» του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Kικίλιας, αφού έκανε λόγο για ατυχή τοποθέτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ούτε γίνονται στη χώρα μας εμβόλια δεύτερης κατηγορίας.
Παράλληλα ο κ.Κικίλιας είπε πως είναι σε εξέλιξη οι τεχνικές συζητήσεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού στο σπίτι ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με κάποιο πιο εύκολο εμβόλιο, όπως για παράδειγμα αυτό της Johnson & Johnson.
Υπογράμμισε ότι η συγκριμένη επιχείρηση θα είναι οριζόντια για όλη τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ποιες περιοχές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» και ποιες «κατεβαίνουν στο «κόκκινο»


Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται ο δήμος Ξάνθης και ο δήμος Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Ακόμη στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν οι
η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, η περιφερειακή ενότητα Κω, ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού, ο δήμος Γρεβενών, ο δήμος Καρδίτσας, ο δήμος Σπετσών, ο δήμος Κύθνου.
Παράλληλα, όπως τονίστηκε, τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου σε 46 από τις συνολικά 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.
Επιπλέον, 9 Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν σταθερές, ενώ 19 παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%,. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς στις περιοχές αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμα προσοχή και είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, 'Αρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων.
Ο κ. Χαρδαλιάς, ειδικά για αυτές τις περιοχές, απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση για απαρέγκλιτη συνέχιση της τήρησης των μέτρων, ενώ είπε ότι στο σύνολο της επικράτειας η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται σταδιακά.

Υποχρεωτικό το self test στο Δημόσιο – Ποιους αφορά

Υποχρεωτικό είναι από τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου το self test στους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.
Το μέτρο εφαρμόζεται στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.

Μια φορά την εβδομάδα

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του.
Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.
Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Ειδικά για τις δύο επόμενες εβδομάδες οι υπόχρεοι υπάλληλοι μπορούν να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Δήλωση αποτελέσματος

Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID - 19».
Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή rapid test ή PCR test από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.
Για όσους δεν υποβληθούν στον έλεγχο ή δεν καταχωρίσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα προβλέπεται περικοπή αποδοχών.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).
Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τους χορηγείται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.

Στους 10.315 οι νεκροί

Στους 10.315 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 29/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.435, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 342.908, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.478 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody1_15.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.315 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 817 (62,9% άνδρες).
eody2_17.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.104 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 484 (ημερήσια μεταβολή -8.68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 463 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eody7_1.jpg

 

Χάρτης ECDC: Στο «πράσινο» η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα

Στο «πράσινο» βρίσκεται η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενώ κατατάσσεται στις λίγες χώρες με τους περισσότερους ελέγχους στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον χάρτη για τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα κατατάσσεται στο πράσινο, με ποσοστό κάτω από το 4%.
ecdc34.jpg

Παράλληλα, στο επίπεδο ελέγχων, η χώρα μας βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο», καθώς διενεργεί πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους, πραγματοποιώντας μαζικούς ελέγχους για την αναχαίτιση της πανδημίας.
ecdc_-_elegxoi.jpg
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για την περίοδο 23 – 29 Απριλίου, τα οποία αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι στο «κόκκινο», εκτός από τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα που βρίσκονται στο «πορτοκαλί».
ecdc_1.jpg

Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

Στον χάρτη με τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ολόκληρη η χώρα είναι στο «κόκκινο». Υπενθυμίζεται πως ο χάρτης του ECDC ανανέωνεται κάθε Πέμπτη.
ecdc_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης