Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πάνω 300.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ με 802 διασωληνωμένους - Αύξηση δείχνουν τα λύματα

Πάνω 300.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ με 802 διασωληνωμένους - Αύξηση δείχνουν τα λύματα

Σοκ με 4.033 κρούσματα - Αρνητικό ρεκόρ με 802 διασωληνωμένους - Ξεπέρασαν τους 9.000 οι θάνατοι

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Τρία «μαύρα» ρεκόρ έσπασε μέσα στο τελευταίο 24ωρο ο κορωνοϊός στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Πιο αναλυτικά, τα 4.033 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες 13/4 ήταν αρκετά για να ξεπεραστεί το όριο των 300.000, με τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων να ανέρχεται πλέον σε 301.103.
Οι θλιβεροί αριθμοί, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού ξεπεράστηκε αφενός το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα στο τρέχον έτος (79) αλλά και το φράγμα των 9.000 θανάτων από την αρχή της πανδημίας.
Οι 93 νεκροί που προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη «μαύρη λίστα» ήταν αρκετοί για να φτάσουμε τους 9.054 συνολικά, ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν (30 Μαρτίου) ξεπεράστηκε το όριο των 8.000 θανάτων.
Επιπλέον, εξαιρετικά δύσκολα παραμένουν τα πράγματα στον τομέα των νοσοκομείων, καθώς οι πολλές εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι λυγίζουν καθημερινά τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Ενδεικτικά, τα νοσοκομεία της επικράτειας δέχθηκαν 458 ασθενείς, ενώ σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής (διασωλήνωση) βρίσκονται πλέον 802 άνθρωποι, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.
Οι νέες διαγνώσεις του τελευταίου 24ωρου προέκυψαν έπειτα από 24.958 μοριακούς ελέγχους και 51.112 rapid τεστ, τα 16.649 εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ανοικτών δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
Επίσης, αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα από την επαλήθευση των self test που διενεργήθηκαν χθες και ανέδειξαν 613 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σταθεροποίηση διαφαίνεται στην Αττική - «Πιέζει» τη Θεσσαλονίκη η πανδημία

Μια μερική σταθεροποίηση παρουσιάζει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική, η οποία κατέχει για μία ακόμα ημέρα την αρνητική πρωτιά στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ με 1.812 νέες λοιμώξεις.
Σε κέντρο και δυτικές περιοχές, πάντως, συνεχίζεται η «τρελή πορεία» της διασποράς, με 559 και 391 νέα κρούσματα αντίστοιχα σήμερα να παρατείνουν την αγωνία των ειδικών.
Σε ηπιότερα αλλά πάντως ανησυχητικά επίπεδα κινούνται και οι υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου, με τον Πειραιά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 287 νέες διαγνώσεις, ενώ ακολουθούν τα βόρεια, ανατολικά και νότια προάστια της Αθήνας με 210, 192 και 154 αντίστοιχα.
Τα νησιά της Περιφέρειας περιορίζονται στις 19 νέες λοιμώξεις.
Συγκρατημένη αισιοδοξία προκύπτει, πάντως, και από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, με τα σημερινά δεδομένα να κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 33% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για μια σταθεροποίηση ή ακόμα και ήπια ύφεση της κατάστασης που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα αρχίσει να αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ωστόσο, παραμένει ασφυκτική, αφού μέχρι και χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.631 ασθενείς, με τους 419 να είναι διασωληνωμένοι.

Με κρούσματα οι 67 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες – Αύξηση δείχνουν τα λύματα

Ολόκληρη η Ελλάδα βάλλεται πλέον από τα ανάλγητα χτυπήματα του κορωνοϊού, όπως δείχνει ο σημερινός πίνακας κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, όπου το τελευταίο 24ωρο βρέθηκαν 67 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας.
Από αυτές, δύο ακόμα (μαζί με Αττική και Θεσσαλονίκη) έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (Λάρισα 139, Κοζάνη 112) και άλλες δύο κινούνται κοντά στα 100 (Αχαΐα 95, Ηράκλειο 93).
Το διπλό καρέ συμπληρώνουν αρκετές ακόμα περιοχές με υψηλό αριθμό ημερήσιων διαγνώσεων, μεταξύ των οποίων η Πέλλα (78), η Μαγνησία (66), οι Σέρρες (60) και η Καβάλα (53).
Σε παράταση στην κατάσταση συναγερμού που έχει τεθεί η χώρα εδώ και αρκετό διάστημα συνηγορούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ για το διάστημα 29 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2021, αφού αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε επτά από τις εννέα υπόλοιπες περιοχές δειγμάτων (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Συγκεκριμένα, εκρηκτική είναι η αύξηση που σημειώθηκε στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Ξάνθης φτάνοντας στο 196%, αλλά και του Ηρακλείου που ανήλθε σε 122%, ενώ πιο ήπια χαρακτηρίζεται εκείνη στις δύο άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης (Ρέθυμνο 74% και Χανιά 50%).
Πτώση στο ιικό φορτίο καταγράφηκε στον Άγιο Νικόλαο (37%), αλλά και στον Βόλο (7%), ωστόσο Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Πάτρα παρουσιάζουν σχετικά σταθερές τάσεις με ήπια άνοδο της τάξης του 21%, 20% και 7% αντίστοιχα.

Με self test στο χωριό το Πάσχα - Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως θα ταξιδέψουν

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση για τους πολίτες μετά το πολύμηνο lockdown.
Προϋπόθεση για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των self test για μετακίνηση με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών.
Οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν -αν τους ζητηθεί, τις αρμόδιες αρχές.
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν ιαθεί.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι μετακινήσεις του Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν και «πρόβα» για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού που υιοθέτησε η ΕΕ για τα τουριστικά ταξίδια.
Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.


Στους 9.054 οι νεκροί

Τα νέα 13/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 301.103, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.401 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

e1_9.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 76.070 τεστ, τα 24.958 μοριακά και τα 51.112 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα διαμορφώνεται σε 5,3% έναντι 7,76% χθες αλλά με περίπου 29.000 τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.054 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

e2_9.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 802 (χθες 781).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.901 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 458 (ημερήσια μεταβολή -15,03%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 520 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

e5_9.jpg

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί – Όλο το πρόγραμμα


Την ίδια στιγμή, η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων στην Ελλάδα, επιταχύνει και τους εμβολιασμούς των πολιτών.
Όπως έγινε γνωστό, αύριο Τετάρτη 14/4 αναμένεται να φτάσουν οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.
Πρόκειται για τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου με τις οποίες θα αρχίσει ο εμβολιασμός τη Δευτέρα 19 Απριλίου.
Σημειώνεται πως έως και τη Δευτέρα 12-04-2021, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί.
Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14% του πληθυσμού, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.
Βάσει του προγραμματισμού, σημειώνεται πως από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.
Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου.
Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.
Επίσης, από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.
Από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.

Ποια είναι τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης