Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αθ. Εξαδάκτυλος (Επιτροπή Λοιμωξιολόγων) στο BN: «Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται μια άλλη μεταχείριση»

Αθ. Εξαδάκτυλος (Επιτροπή Λοιμωξιολόγων) στο BN: «Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται μια άλλη μεταχείριση»
Τι λέει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το «Πάσχα στο χωριό» και για το άνοιγμα του τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση της κυβέρνησης και της αγοράς ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, συμμερίζεται από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Πέρυσι, με λιγότερα μέσα στη διάθεσή μας, καταφέραμε να έχουμε μια καλή δραστηριότητα.
Το άνοιγμα του τουρισμού δεν ήταν επιβαρυντικός παράγοντας και φέτος, έχουμε στη διάθεσή μας τους εμβολιασμούς.
Άρα, έχουμε κάθε λόγο να προσδοκούμε μια καλύτερη τουριστική περίοδο», τονίζει στο bankingnews.gr.
Θεωρεί δε, την τελική επίπτωση του τουρισμού στην εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας το 2020 ως «πρακτικά ασήμαντη» και συγκεκριμένα την υπολογίζει στο 3 τοις χιλίοις.
Προσθέτει όμως, ότι δεν αρκούν μόνο οι εμβολιασμοί, φέρνοντας ως «αντιπαράδειγμα» αυτό που συνέβη στη Χιλή, η οποία παρά το γεγονός ότι πέτυχε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, τελικά δεν γλίτωσε από τον «εφιάλτη», αφού η πανδημία επέστρεψε και «κάνει θραύση» επειδή χαλάρωσαν πρόωρα τα μέτρα.

Όλα σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα

O κ. Εξαδάκτυλος εκτιμά ότι «οι εμβολιασμένοι δικαιούνται μια άλλη μεταχείριση και αυτό είναι λογικό», άρα οι γοργοί ρυθμοί εμβολιασμού θα διευκολύνουν τις τουριστικές μετακινήσεις. Το ίδιο και τα τεστ με τη μοριακή μέθοδο ανάλυσης pcr, ακόμα και τα rapid test θα μπορούσαν, κατά τον ίδιο, να θεωρηθούν ασφαλή.
Τρίτα κατά σειρά έρχονται τα self test, ως συμπληρωματικό μέσο κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Μόνο αυτά που βγαίνουν θετικά και δηλώνονται ως θετικά είναι μεγάλο κέρδος» τονίζει.
Η βοηθητική μέθοδος των self test συμβάλλει στο να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να απομονωθούν, πριν αυτοί τον μεταδώσουν, ενώ κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος ότι ένα αρνητικό δείγμα ελήφθη σωστά ή ότι εάν επανελεγχθεί δεν δώσει στη συνέχεια θετικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων για τους τουρίστες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα θα εξετάζεται ανά περίπτωση και εφόσον οι αποφάσεις συμψηφίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας με εκείνα των χωρών προέλευσης.
Προβληματίζει για παράδειγμα, η κατάσταση στην Αλβανία ή στη Βόρεια Μακεδονία που δεν εμφανίζεται με επίσημα στοιχεία στον ευρωπαϊκό χάρτη και άρα η αξιολόγησή της ίσως να θεωρηθεί επισφαλής, ενώ κατά το παρελθόν είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις και για τη γειτονική Βουλγαρία.
Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση κινδύνου δεν μένει σταθερή, αλλά μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά της δεδομένα μεταβάλλονται.

Έως τη Μ.Δευτέρα οι απαντήσεις για το Πάσχα

Για το «Πάσχα στο χωριό» η επιτροπή θα δώσει τις απαντήσεις της πολύ κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Κι αυτό, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να είναι «διαφορετικά» από αυτά που είναι σήμερα, επειδή η κατάσταση είναι διαφορετική, λόγω του ανοίγματος δραστηριοτήτων: Λιανεμπόριο και Λύκεια.
Συνεπώς, το εάν είναι ασφαλές ή δεν είναι το «εγχείρημα», το ερώτημα θα απαντηθεί επιστημονικά έως τη Μεγάλη Δευτέρα.
Πατρικό, εξοχικό και δεύτερη κατοικία εξετάζονται με πιο «θετική ματιά», εφόσον όμως η μία περιοχή με την άλλη έχουν το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο.

Πιλοτική και υπό όρους άρση περιορισμών

Σχεδόν ταυτόχρονα με το ταξίδι του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα (από αύριο), ξεκινά την Παρασκευή και η σταδιακή άρση των περιορισμών για ταξιδιώτες από το εξωτερικό και από συγκεκριμένες αγορές, χωρίς καραντίνα και υπό προϋποθέσεις:
• με πιστοποιητικό εμβολιασμού
• ή με αρνητικό pcr 72 ωρών
• και με συμπλήρωση του ειδικού εγγράφου PLF
Κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο υπουργός Τουρισμού θα έχει σειρά σημαντικών επαφών, μεταξύ αυτών και με εκπροσώπους κορυφαίων τουριστικών ομίλων και πρακτορείων που έχουν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ελλάδα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης