Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου 1821, η Μάνη κήρυξε την επανάσταση - Στην Αρεόπολη η Σακελλαροπούλου

Σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου 1821, η Μάνη κήρυξε την επανάσταση - Στην Αρεόπολη η Σακελλαροπούλου
Η 17η Μαρτίου του 1821 είναι μία από τις ενδοξότερες ημέρες του Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία
Σχετικά Άρθρα

Τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Μανιατών και του Γένους, τιμά σήμερα Τετάρτη 17/3, η Μάνη στην Αρεόπολη, παρουσία μάλιστα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Με ανάρτησή της στα social media η ΠτΔ τόνισε:

«Στις 17 Μαρτίου 1821 οι Μανιάτες υψώνουν στην Αρεόπολη λάβαρο με σύνθημα «Νίκη ή θάνατος» και ξεκινούν τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τον τούρκο κατακτητή.
Ο ηρωισμός τους συνεγείρει το εθνικό μας φρόνημα και μετουσιώνεται σε ευθύνη για το παρόν και το μέλλον».

Η τελετή

Φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, δεν θα υπάρχει συμμετοχή κόσμου, ωστόσο στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπως επίσης και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στις 11 το πρωί, στο Ι.Ν. των Παμμεγίστων Ταξιαρχών θα τελεστεί επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου, θα ακολουθήσει δε καλωσόρισμα του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου και ο πανηγυρικός από τον τ. υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.
Στη συνέχεια, στο Ηρώο της Πλατείας Αθανάτων θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφανιού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά, στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα, «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821».
Σημειώνεται, πως από τις εκδηλώσεις στην Αρεόπολη θα απουσιάσει ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, λόγω εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλει ο ΕΟΔΥ σε περίπτωση επαφής με άτομο θετικό στην Covid-19.

Όπως ανέφερε ο κ. Βερούτης,
«…Αν και το τεστ στο οποίο υποβλήθηκα ήταν αρνητικό, τις επόμενες ημέρες θα ασκώ τα καθήκοντά μου από το σπίτι, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, λόγω επαφής μου με άτομο, που διαγνώσθηκε θετικό στην Covid 19.

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους, αποτελεί το δίχτυ ασφάλειάς μας έναντι της πανδημίας».

5264517.jpg
Οι Μανιάτες σηκώνουν το λάβαρο της Επανάστασης

Η 17η Μαρτίου του 1821 είναι μία από τις ενδοξότερες ημέρες του Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έχει κηρύξει από τη Μολδοβλαχία την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και λίγες ημέρες αργότερα η φλόγα αυτή ξεπηδά και στον ελλαδικό χώρο.
Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 200 χρόνια, υψώνεται, στην Τσίμοβα της Μάνης (σημερινή Αρεόπολη), από πελοποννήσιους οπλαρχηγούς και πρόκριτους της Μάνης η σημαία της Επανάστασης.
Την ίδια ημέρα ο Υψηλάντης υψώνει τη σημαία της επανάστασης στο Βουκουρέστι, ενώ σύμφωνα με πολλές ιστορικές πηγές, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τα άρματα των επαναστατών και το λάβαρο της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα.
Ένα από τα κομβικότερα σημεία στην εξέλιξη των γεγονότων ήταν η στάση που θα επέλεγε να κρατήσει ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο ισχυρότερος των προκρίτων του Μοριά και αυτό, το γνώριζε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καλύτερα απ’ τον καθένα.
EwrTBcpWQAcbCNs.jpg
λαβαρο.pngDSC_0070-1024x683-1.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης