Κοινωνία

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ - Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca - Σενάρια για σταδιακό άνοιγμα από 22/3

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ - Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca - Σενάρια για σταδιακό άνοιγμα από 22/3

Κλειστά από 16/3 και για δύο εβδομάδες τα σχολεία – Κικίλιας: Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται λόγω του γ’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού η Αττική όπου τα νοσοκομεία δίνουν μια πραγματική μάχη για να μείνουν όρθια και να μην βρεθούν αντιμέτωπα με το εφιαλτικό σενάριο να πρέπει να διαλέξουν ποιοι ασθενείς θα μπουν σε ΜΕΘ και ποιοι όχι.
Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική και ήδη πλέον η κυβέρνηση διαμηνύει πως στις επόμενες κινήσεις της είναι πλέον και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, η οποία μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πραγματικά δύσκολες για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως άλλωστε δείχνουν και οι αριθμοί.
Οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε πάνω από 4.500 σε όλη την Ελλάδα (εκ των οποίων οι 2.334 στην Αττική) ενώ οι διασωληνωμένοι εκτιμώνται σε 564 τη στιγμή που υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα ξεπεράσουν και τους 600.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το τελευταίο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 1.400 εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τις περισσότερες και πάλι στην Αττική.
Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας, με τους ειδικούς να παραμένουν διχασμένοι για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα.
Από τη μια είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα περιοριστικά μέτρα δεν πρέπει να αρθούν διότι σε αυτήν την περίπτωση θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή, από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που τονίζουν ότι το lockdown όπως εφαρμόζεται σήμερα δεν αποδίδει, ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα στην φαρέτρα και πως πρέπει να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα, αρχής γενομένης πιθανότατα από τις 29/3 έτσι ώστε να υπάρξει μια αποσυμπίεση της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις, δεν υπάρχουν προς το παρόν και οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τα επόμενα 24ωρα, έτσι ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το εάν τα κρούσματα σταθεροποιούνται ή για το εάν δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του γ’ κύματος.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 17/3 στις 10:00 το πρωί προκειμένου να εκτιμήσει πως διαμορφώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να προχωρήσει σε επανεκτίμηση των μέτρων έτσι ώστε να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζoνται είναι το άνοιγμα κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής από 22 Μαρτίου, του λιανεμπορίου με click away από 29 Μαρτίου και σχολείων στις αρχές Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, ενώ εξετάζεται και χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά τις μετακινήσεις, όπως το να παραταθεί έως τις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα αλλά και να καταργηθεί ακόμα η απαγόρευση για χρήση ΙΧ όσον αφορά τις μετακινήσεις με τον κωδικό 6.

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη»

Στα τελευταία νέα σχετικά με τα εμβόλια και στην πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα αναφέρθηκαν η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι σε μεγάλους αριθμούς εμβολιασμών μπορεί να εμφανιστούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες γι' αυτό και παρακολουθούνται.
Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ που έχουν όλα τα δεδομένα έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική σύνδεση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Παρόλα αυτά η Επιτροπή διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις.
Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων που έχουν παρουσιάσει θρομβώβσεις δεν διαφέρει από εκείνον στο γενικό πληθυσμό και η εμφάνιση μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση.
Η κυρία Θεοδωρίδου, αφού υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, τόνισε ότι κατόπιν όλων αυτών ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη».
Παράλληλα, σημείωσε ότι από αναφορές γιατρών προκύπτει ότι ορισμένα άτομα από φόβο παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό.
Αυτό, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι λάθος και προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ραντεβού χωρίς καμία πρόληψη.
Μετά το κριτήριο της ηλικίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου», όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή 16/3 ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα νοσήματα που περιλαμβάνονται είναι περιληπτικά τα εξής:

Τα άτομα με μεταμόσχευση
Νεφρική ανεπάρκεια
Καρκίνος υπό αγωγή
Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
Σοβαρή ηπατική νόσος
Ανοσοκαταστολή
Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

Αναναλυτικά τα νοσήματα, όπως παρουσιάζονται στο emvolio.gov.gr

 
Θεμιστοκλέους-Εμβολιασμοί: Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού για εμβολιασμό της επόμενης ομάδας, η οποία είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου θα γίνει την Παρασκευή 19 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τόνισε, δε, ότι οι πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι περίπου 250.000 άτομα με πολύ συγκεκριμένες παθήσεις.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού εμβολιασμών για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 65-69 ετών.
Σήμερα, όπως είπε, τα προγραμματισμένα ραντεβού ήταν 7.715 και πραγματοποιήθηκαν 6.684 μέχρι τις 17:30, ποσοστό 85%, πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών.
Οι εμβολιασμοί, μάλιστα, ξεπέρασαν τις 8.000, ενώ συνολικά έχουν γίνει πάνω από 1.300.000 εμβολιασμοί.
Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση χορήγησής του και η θέση της είναι ξεκάθαρη.
Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε καθαρά σε επιστημονικά κριτήρια εξετάζοντας τα δεδομένα όλων των χωρών.
«Η Ελλάδα ήμασταν και είμαστε στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες και είναι αυτός που εγκρίνει φάρμακα και εμβόλια. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια που ο ΕΜΑ ενέκρινε.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες, αφού εξέτασε και εξετάζει ανά πάσα στιγμή όλα τα γεγονότα αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών.», διευκρίνισε.

Στους 7.196 οι νεκροί

Τα νέα 16/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789, εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

e1_7.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (χθες 564).

e2_7.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3,25%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς.

e5_7.jpg


Κλειστά από σήμερα έως και τις 29/3 όλα τα σχολεία στην Ελλάδα

Κλειστά θα είναι από σήμερα Τρίτη 16/3 και έως και τις 29/3 όλα τα σχολεία στην Ελλάδα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Πλέον τα μαθήματα θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.
Από το μέτρο, εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.
Κατά το διάστημα αυτό, θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση επιδημικών εξάρσεων στις σχολικές μονάδες πέρα από το αναμενόμενο για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες σε περιοχές όπου λειτουργούσαν διά ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, προκειμένου να αρχίσει η διά ζώσης εκπαίδευση κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Επαναλειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία

Εν τω μεταξύ, από σήμερα 16/3 αρχίζουν να λειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία με προγραμματισμένα ραντεβού, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση των μελών της Επιτροπής για την επαναλειτουργία τους, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα η Δημόσια Υγεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης