Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δεδομένο το lockdown έως τα μέσα Μαρτίου – Υπαινιγμός Μητσοτάκη για νέα παράταση - Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ

Δεδομένο το lockdown έως τα μέσα Μαρτίου – Υπαινιγμός Μητσοτάκη για νέα παράταση - Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ
Σε ισχύ από σήμερα 1/3 νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων
Σχετικά Άρθρα

(upd10) Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η επιδημία του κορωνοϊού στην Αττική όπως άλλωστε δείχνουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, τα οποία το ένα μετά το άλλο έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με covid αλλά και ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων (1.269), ο οποίος ήταν και από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ για ημέρα Κυριακή.
Αν και η Αττική διανύει από σήμερα την τρίτη εβδομάδα της σε lockdown, τα δεδομένα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και σήμερα Δευτέρα 1/3 νέα εκτίναξη των κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι τα νέα και από το ΕΣΥ, όπου η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid αγγίζει το 90% και ενώ αναφέρεται πως στο νοσοκομείο Σωτηρία δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη πλέον.
Παρόλο αυτά οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι τώρα βλέπουμε την «κορύφωση» της επιδημίας και ότι σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα και να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα.
Ωστόσο, συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, όπως π.χ. στην χρήση μάσκας και υποστηρίζουν ότι κύριες εστίες για την ανάφλεξη της επιδημίας είναι οι εργασιακοί χώροι και τα οικογενειακά περιβάλλοντα.
Μάλιστα από σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ και οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για τους εργαζόμενους, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο να περιορίσουν όσο το δυνατόν την κινητικότητα των πολιτών και να αποκλείσουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.
Πάντως, τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους δείχνουν πως το ΕΣΥ θα παραμείνει σε πίεση τουλάχιστον έως τις 20 Μαρτίου.
Γεγονός που σημαίνει πως η νέα παράταση του lockdown, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει και νέα τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων για ακόμα μια εβδομάδα.

Υπαινιγμός Μητσοτάκη για lockdown έως μέσα Μαρτίου – Ορατή η έξοδος από την κρίση

Σαφή υπαινιγμό για παράταση του lockdown στην Αττική έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου το πρωί με τον υπ.Υγείας, Β. Κικίλια και την επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου με αφορμή τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
«Νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας.
Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο.
Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε, κύριε Υπουργέ, πολύ ικανοποιητικά.
Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορΩνοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Να κάνουμε προσπάθεια για δύο εβδομάδες ακόμα

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση.
Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.
Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή.
Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία.
Και σε αυτήν την συγκυρία, αγαπητή κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής 2021, κάθε συνδρομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πολύτιμη.
Αυτή που υποδεχόμαστε σήμερα όμως είναι και ξεχωριστή γιατί προέρχεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σηματοδοτώντας έτσι ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δεν περιορίζεται μόνο σε έναν γόνιμο αναστοχασμό του παρελθόντος, αλλά γίνεται δράση του παρόντος αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον.
Δηλαδή ζώσα και ενεργή συνισταμένη της καθημερινότητάς μας.
Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Γώγος: Πιθανό να χρειαστεί μια εβδομάδα παράταση στο lockdown

Τη θέση πως είναι πιθανό να χρειαστεί ακόμα μια εβδομάδα παράταση στο lockdown της Αττικής διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε πως υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
«Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» τόνισε ο κ.Γώγος, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Λιανεμπόριο πρώτα

Όπως είπε,από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως όσο υπάρχει ο κορωνοιός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.
Ερωτηθείς για την Τσικνοπέμπτη είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ σχετικά με το Πάσχα δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.

Παυλάκης: Να πάμε σε ένα ολικό lockdown για δύο εβδομάδες για να σωθεί κάτι από την οικονομία

Ένα ολικό lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων έτσι ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι πρότεινε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Παυλάκης είπε πως πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και επεσήμανε πως πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Όπως είπε, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αναφέροντας πως «το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος» και ότι «χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή».
Αναφερόμενος στην εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, ενώ προειδοποίησε για τσουνάμι, αν ανοίξουν τα σχολεία.
«Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι οι δόσεις των εμβολίων από την Johnson n Johnson θα έρθουν στην Ελλάδα στα τέλη Απρίλη.

Παγώνη: Να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα από τις 8/3 – Δεν έχει νόημα αυτό το lockdown

Να ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου προτείνει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη υποστηρίζοντας πως δεν έχει νόημα αυτό το lockdown.
«Την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να δοθούν εισηγήσεις από την επιτροπή στην κυβέρνηση.
Να ξεκινήσουν να ανοίγουν σχολεία και καταστήματα, με τον τρόπο που έχουν πει.
Δεν είπαμε να ανοίξουν καταστήματα και να μπουν όλοι.
Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε έτσι.
Δεν είναι πιο λογικό να ανοίξει η εστίαση, ένα ζαχαροπλαστείο με εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και αποστάσεις, από το να κάθονται στα παγκάκια ο ένας δίπλα στον άλλον;
Για να τηρηθούν και τα μέτρα» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open η κα.Παγώνη, διευκρινίζοντας πάντως πως η πρόταση της ισχύει μόνο αν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει.
«Όμως ήδη υπάρχει μια σταθερότητα, και πλέον θα υπάρχει μείωση» είπε η κα.Παγώνη, η οποία επέκρινε και την απόφαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 18:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Δύο μάσκες μόνο σε συνωστισμό

Αναφερόμενη στην χρήση δύο μασκών, η κα.Παγώνη είπε ότι «δύο μάσκες φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός».
«Σε νοσοκομεία, λεωφορεία, μετρό και σούπερ μάρκετ.
Όταν περπατάς στη Μεσογείων δεν φοράς δυο μάσκες.
Και όταν λέμε δυο μάσκες εννοούμε μια χειρουργική και από πάνω μια πάνινη που την πλένουμε και τη σιδερώνουμε καθημερινά» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία αναφέρθηκε και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων στην Αττική.
Όπως είπε, «οι κλίνες είναι κατειλημμένες κατά 84% σε 259 κρεβάτια ΜΕΘ».
«Δόθηκαν 40 κλίνες επιπλέον σε Ερυθρό, ΚΑΤ για να καλύψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα άλλα νοσοκομεία αναφοράς που είναι πλήρη» είπε η κα.Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι «προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μια αποσυμφόρηση».

Σαρηγιάννης: Μόλις στο 45% η απόδοση των μέτρων του lockdown σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο

Στο 45% είναι η απόδοση των μέτρων του lockdown σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο υποστήριξε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι το lockdown θα παραταθεί κατά μια εβδομάδα.
«Είναι δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, διασπορά των οποίων, όπως είπε, υπάρχει σε αρκετές περιοχές.
Ο κ.Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.
Επιπλέον, ανέφερε πως ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, λόγω πανελλαδικών, χωρίς όμως να ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και ότι θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό όρους, τονίζοντας πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop.

Σε ισχύ από σήμερα 1/3 οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Σε ποιους δεν επιτρέπεται η μετακίνηση

Επισημαίνεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:
α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
β) τηλεργασία και
γ) νόμιμη άδεια.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Τι γίνεται με αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες

Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.
Ειδικώς οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Η εικόνα των επιδημιολογικών στοιχείων

Από τα 1.269 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες Κυριακή 28/2 στην Ελλάδα, στην Αττική εντοπίστηκαν 591 και στη Θεσσαλονίκη 136.
Υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στον Πειραιά με 84 νέες μολύνσεις.
Στην Αχαΐα βρέθηκαν 44 κρούσματα.
Ανησυχία επικρατεί για τον αριθμό των διασωληνωμένων, που ανέρχονται σε 391 και αποτυπώνουν την πίεση, που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή – 15,90%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο νοσοκομείο Σωτηρία δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική.
Στον απόηχο των δεδομένων στοιχείων, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν, πως στα μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, παράλληλα με την πορεία των εμβολιασμών.

Περιοχές στο κόκκινο

Αναλυτικότερα στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπήκαν από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 27/2 έως τις 8 Μαρτίου:
- Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
- Θεσπρωτία - Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
- Σύρος
- Σάμος
- Δήμος Αρτας
- Διδυμότειχο
- Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
- Αμφιλοχία
- Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
- Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
- Δήμος Λάρισας
- Δήμος Βόλου
Βγήκαν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκη
Χαλκιδική
Ρέθυμνο
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων

Τέλος, από 1 Μαρτίου έως και 15 Μαρτίου στους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, ισχύουν τα εξής:

• Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
• Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
• Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.
• Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
• Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Αυστηρό lockdown στη Μαλεσίνα από 28/2 έως 8/3

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, όπως η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, ισχύουν από τις 6 το πρωί της Κυριακής 28/2 και μέχρι τις 8 Μαρτίου στη Δημοτική Ενότητα Μαλεσίνας, του Δήμου Λοκρών, της Π.Ε. Φθιώτιδας.
Ειδικότερα, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας από την Κυριακή 28/2 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 8/3 και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας κηρύχθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας το Σάββατο 27/2, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19.
Η απόφαση ελήφθη με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και εισήγησης του Δημάρχου Λοκρών, Αθανάσιου Ζεκεντέ.

Έτσι, από την Κυριακή 28/2 έως και τη Δευτέρα 8/3 για λόγους Δημόσιας Υγείας, ισχύουν τα εξής πρόσθετα μέτρα:

  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (εντός μόνο της ΔΕ Μαλεσίνας, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
  • Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της ΔΕ Μαλεσίνας για λόγους υγείας.
  • Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία) φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
  • Η αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλων των λοιπών εκπαιδευτικών δομών (εκτός σχολείων ειδική αγωγής). Η διενέργεια μαθημάτων θα γίνεται μέσω εξ αποστάσεως διδασκαλίας (τηλε-εκπαίδευση).
  • Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  • Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
  • Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Λοκρών για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της ΔΕ Μαλεσίνας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων ΔΕ Μαλεσίνας.


Στους 6.504 οι νεκροί

Στους 6.504 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 1.269 κρούσματα, ενώ 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Αύξηση παρουσίασε εκ νέου ο αριθμός των διασωληνωμένων, φτάνοντας τους 391 ασθενείς.

Πιο αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.269, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 191.100 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 53 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.671 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.504 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 391 (70.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.341 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15.90%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς.
κορονοιός_1.JPG
κορονα_2.JPG
κορονα_3.JPG
κορονα_4.JPG
κορονα_6.JPG
deigmta.JPGperifereies.JPG
epiptosi.JPG
kabyles.JPGapotiposi.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης