Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Έτοιμοι για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού εφόσον κριθεί αναγκαίο

tags :
Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Έτοιμοι για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού εφόσον κριθεί αναγκαίο
Οι πιο επικίνδυνοι μήνες ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είπε ο κ.Δημόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι έτοιμη εάν κριθεί αναγκαίο να λάβει νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι χειρότεροι μήνες για τον ιό της γρίπης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και με αφορμή τη νέα αύξηση κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες Τρίτη 26/1 ο κ.Δημόπουλος είπε πως για ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει τα δεδομένα να αναλυθούν σε διάστημα 5 -7 ημερών.
«Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό.
Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας.
Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα» είπε ο κ.Δημόπουλος, αναφέροντας ωστόσο πως προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.

Προληπτικά μέτρα νωρίτερα

Όπως είπε, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια, επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.
«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών.
Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Το βάρος να δοθεί στα εμβόλια

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός.
Όπως εξήγησε, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποδίδονται σε δύο παράγοντες.
«Πρώτον οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν ή έδωσαν φουσκωμένα στοιχεία για τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και το δεύτερο είναι ότι παράλληλα υπήρξαν κι εξαγωγές σε τρίτες χώρες.
Και νομίζω ότι η τοποθέτηση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, ήταν πολύ σαφής και αυστηρή όσον αφορά στην επίσημη θέση της Ε.Ε. και στη συνέχεια η απόφαση της γαλλική κυβέρνησης μέσω της εταιρείας Sanofi να αναλάβει κατά κάποιο τρόπο την παραγωγή των εμβολίων.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια αλυσίδα παραγωγής και συνεργασίας εργοστασίων και φαρμακευτικών εταιρειών, πχ η μια εταιρεία να φτιάχνει την πρώτη ύλη, η άλλη να φτιάχνει τα διαλύματα, η άλλη τα μπουκαλάκια, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίων.
Αν δεν έχουμε έναν καθολικό εμβολιασμό και μείνουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου εκτός μαζικού εμβολιασμού, θα είναι δώρον άδωρον» υποστήριξε ο κ.Δημόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης