Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για Αττική, φόβοι μην γίνει Θεσσαλονίκη – Αλλάζει τα δεδομένα η αύξηση κρουσμάτων

Συναγερμός για Αττική, φόβοι μην γίνει Θεσσαλονίκη – Αλλάζει τα δεδομένα η αύξηση κρουσμάτων
Στον αέρα το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά πλέον στην Αττική, με αρκετούς από αυτούς να εκφράζουν πλέον ανοιχτά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο το Λεκανοπέδιο να έχει την ίδια τύχη με αυτή που είχε η Θεσσαλονίκη πριν από δύο μήνες.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη των επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως σε αυτό το σενάριο, θα υπάρξει πλήρης ανατροπή όλων των δεδομένων σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες.
Ήδη μάλιστα διατυπώνονται ανοιχτά δεύτερες σκέψεις σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, με τους αρμόδιους να επισημαίνουν πως τα δεδομένα που θα υπάρξουν αύριο Πέμπτη 28/1 θα είναι και αυτά που θα καθορίσουν το εάν τελικά τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν, όπως έχει προγραμματιστεί.
Την ανησυχία αυτή επιτείνουν τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχουν εντοπιστεί σε Αττική, βόρεια Ελλάδα και Κρήτη και ενώ αναμένονται τα στοιχεία που θα δείξουν ποιο ήταν τελικά το αποτύπωμα στην επιδημία από το άνοιγμα της αγοράς.
Οι εισηγήσεις των επιστημόνων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και την Παρασκευή θα υπάρξουν και οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για το εάν θα ανοίξουν και άλλοι κλάδοι της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, κάτι που πάντως φαίνεται απίθανο.
Με την Αττική να «βράζει», με το λιανεμπόριο ανοιχτό και με το άνοιγμα των σχολείων να παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είναι προφανές πως δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση περιορισμών και άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. πρακτορεία ΟΠΑΠ, χιονοδρομικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μιλά για αναπροσαρμογή της πολιτικής της, εάν χρειαστεί, ενώ ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα ακόμα «πισωγύρισμα», ακόμα και το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Αύριο 28/1 κρίνεται το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων


Τη θέση πως τα δεδομένα που θα καταγραφούν αύριο Πέμπτη 28/1 θα κρίνουν το εάν θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Αρκουμανέας υπογράμμισε πως αύριο Πέμπτη θα μελετηθούν τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία, τονίζοντας ότι αυτά θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.
«Θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη ώστε να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη.
Θα τα αξιολογήσουμε και θα δούμε τα επόμενα βήματα» είπε ο κ.Αρκουμανέας.
Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ.Αρκουμανέας ανέφερε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα».
«Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Γώγος: Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Στον αέρα φαίνεται πως είναι η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων καθώς η διασπορά του κορωνοϊού - και κυρίως στην Αττική - αλλά και οι μεταλλάξεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες.
«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον Ant1, επισημαίνοντας ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας».
«Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε ο κ.Γώγος.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Στα μέσα Μαρτίου πιθανό να πάμε σε νέα σκληρά μέτρα

Την εκτίμηση πως στα μέσα Μαρτίου είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν νέα σκληρά μέτρα διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη» ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει».
Όπως είπε, για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο.
«Η κινητικότητα αυξήθηκε 10% – 20%» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα».
Επιπλέον, επανέλαβε πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορωνπϊού ημερησίως, υποστηρίζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα».

Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Έτοιμοι για νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο

Τη θέση πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι έτοιμη εάν κριθεί αναγκαίο να λάβει νέα μέτρα διατύπωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι χειρότεροι μήνες για τον ιό της γρίπης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και με αφορμή τη νέα αύξηση κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες Τρίτη 26/1 ο κ.Δημόπουλος είπε πως για ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να τα δεδομένα να αναλυθούν σε διάστημα 5 -7 ημερών.
«Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό.
Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας.
Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα» είπε ο κ.Δημόπουλος, αναφέροντας ωστόσο πως προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.
Όπως είπε, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια, επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.
«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών.
Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Βράζει το κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια

Τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου θυμίζουν τα 842 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες 26/1 ο ΕΟΔΥ.
Τα μισά κρούσματα (427) εντοπίζονται στην Αττική, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιστημόνων.
Ο Κεντρικός τομέας Αθηνών αλλά και προάστια κοχλάζουν, σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ.
113 νέα κρούσματα κατέγραψε το κέντρο της Αθήνας, 76 τα βόρεια και 67 τα δυτικά προάστια.
Η περιφέρεια Δυτικής Αττικής σημείωσε 28 νέες διαγνώσεις και 17,4 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού.
Διψήφια νούμερα νέων διαγνώσεων καταγράφουν οι ενότητες Θεσσαλονίκης (65), Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12), ενώ αυξημένη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (ιικό φορτίο) παρουσιάζουν οι ενότητες Χαλκιδικής με 16 κρούσματα (ιικό φορτίο 15,11), Εύβοιας με 38 (18,03), Ξάνθης με 12 (10,79), Κοζάνης με 16 νέες διαγνώσεις (10,65), Λάρισας με 37 (13,01) και Καρδίτσας με 14 νέα κρούσματα (12,33).
Ανησυχητική και η εικόνα της περιφερειακής ενότητας Μυκόνου με τα 6 κρούσματα και υψηλό ιικό φορτίο 59,21, δεδομένης της ιδιαίτερης διαχείρισης που απαιτούν τα νησιά σε έκτακτα περιστατικά.
Παράλληλα, παρά τα αυστηρά lockdown που παρατάθηκαν έως την 1η Φεβρουαρίου, περιφερειακές ενότητες όπως της Λέσβου και της Βοιωτίας συντηρούν σταθερά την ανησυχία.
Μια αχτίδα αισιοδοξίας επιτρέπουν να λάμψει για σήμερα ο μικρότερος αριθμός διασωληνωμένων, (283 από 286) καθώς και οι λιγότεροι θάνατοι, (21 έναντι 25 χθες), με τους οποίους οι απώλειες φτάνουν τις 854 για τον μήνα Ιανουάριο.

Αγωνία για τις μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκάλεσαν διεθνή αναστάτωση, με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δηλώνουν «λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», φούντωσαν τα σενάρια τρίτου κύματος και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ανησυχία για μεγαλύτερη διασπορά προκαλούν τα τρία στελέχη του νέου μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας και της θέσης των κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης.

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Σε αυτό το πλαίσιο, του περιορισμού δηλαδή των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε όλη την επικράτεια από τις 06:00 σήμερα Τρίτη 26/1 το πρωί έως την 1η Φεβρουαρίου.
«Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα» αναφέρει το υπ.Προστασίας του Πολίτη.

Έως 5.000 πρόστιμο

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Τι ισχύει από 25/1 σε ταξί, ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Στους 5.692 οι νεκροί

Στους 5.692 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες 26/1 ανακοινώθηκαν 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 842, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
1.jpg

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 153.226 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.692 θάνατοι.
2.jpg

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 283 (70,7% άνδρες).
4.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης