Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου
Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απαγορευθούν όλες οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε όλη την επικράτεια από τις 06:00 σήμερα Τρίτη 26/1 το πρωί έως την 1η Φεβρουαρίου, μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τη μη διασπορά του ιού.
«Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα» αναφέρει το υπ.Προστασίας του Πολίτη.

Έως 5.000 πρόστιμο

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Νέες διευκρινίσεις

Κατόπιν των ερωτηματικών και των αντιδράσεων που υπήρξαν μετά από αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση, υπήρξαν νέες διευκρινίσεις από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.».
«Πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση» αναφέρει η ΕΛΑΣ, επισημαίνοντας ότι για να γίνει πιο κατανοητό και να αρθούν η εντυπώσεις από τη λέξη «απαγορεύεται», με τη συγκεκριμένη απόφαση «επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να απαγορεύσει από σήμερα 26/1 και έως την 1η Φεβρουαρίου τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τη μη διασπορά του ιού.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο».
«Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» και ότι «συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση:

  • να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας, εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου
  • να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
  • να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς.

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Αυταρχισμός και καταστολή

Εξίσου έντονες είναι και οι αντιδράσεις από το ΚΚΕ, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και καταστολή.
«Η αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση υλοποιεί σωρηδόν μέτρα που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις, όπως το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, είναι πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της.
Όλα τα υπόλοιπα περί προστασίας της δημόσιας υγείας είναι παραμύθια, όταν η κυβέρνηση με δική της ευθύνη δεν έχει εξασφαλίσει τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, μέσα μεταφοράς κ.α και όταν πλέον έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεντρώσεις δεν ευθύνονται για τη διάδοση του ιού, αφού οι πρώτοι που τηρούν τα μέτρα προστασίας είναι αυτοί που τα διεκδικούν, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους» αναφέρει το ΚΚΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης