Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού η κολχικίνη - Ανησυχία για μεταλλάξεις και πιθανό γ΄ κύμα, παρά την ύφεση

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού η κολχικίνη - Ανησυχία για μεταλλάξεις και πιθανό γ΄ κύμα, παρά την ύφεση
H κολχικίνη υπό τη μορφή χαπιού θα χορηγείται σε ασθενείς με κορωνοϊό, μόνο με ιατρική συνταγή
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σταθεροποίηση της πορείας της επιδημίας τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες διαπιστώνεται από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με τους ειδικούς της επιτροπής λοιμωξιολόγων να λαμβάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την συνέχεια.
Εξίσου ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για τη χορήγηση της κολχικίνης, ένα γνωστού και φθηνού καρδιολογικού φαρμάκου, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με Covid-19, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, εφόσον υπάρχει θετικό μοριακό τεστ του ασθενή με κορωνοϊό.
Η καναδική μελέτη με 5.000 εθελοντές έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης, του φθηνού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που αντιμετωπίζει την περικαρδίτιδα, μείωσε σε ασθενείς covid-19 κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

Μόνο με ιατρική συνταγή η χορήγηση κολχικίνης - Σε μορφή χαπιού

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, εφόσον υπάρχει θετικό μοριακό τεστ του ασθενή με κορωνοϊό.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της Covid-19, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν.
Όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας για την κολχικίνη, πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Σε ποιους θα χορηγείται – Οι προϋποθέσεις

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
Η χορήγηση της κολχικίνης θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση.
Κατά τη λήψη του εν λόγω φαρμάκου, απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου 23/1 , όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.
Η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ, με ή χωρίς υποκείμενο νόσημα.
Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.
Η καναδική μελέτη έρχεται σε συνέχεια της 1ης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη - την GRECCO-19 - με συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και επιστημονική συμβολή από τα Πανεπιστήμια Humanitas Clinical Research Hospital (Italy), Hospital Universitario y Politécnico La Fe (Spain), Mount Sinai (USA), Yale (USA).

ΕΟΦ για κολχικίνη

Μόνο σε ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία, θα χορηγείται η κολχικίνη σε ασθενείς της νόσου covid-19, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ειδικότερα, ο ΕΟΦ, σχετικά με τον τρόπο διάθεση του φαρμάκου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία»».

Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα - Δεν είναι πανάκεια

Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, όμως δεν είναι πανάκεια, ανέφερε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ο κ. Γαργαλιάνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή 24/1 έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ξεκαθάρισε ότι θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.
Όπως ανέφερε, «υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό.
Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο.
Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής».

Μειώνει τη θνητότητα

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.
Υπενθύμισε ότι «αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της.
Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα».
Πρόσθεσε ότι «στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute.
Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς».
Η μελέτη, όπως είπε, έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25%.

Περί εμβολίων

«Η διαδικασία παραγωγής των εμβολίων δεν είναι εύκολη, αν χρειαστεί αλλαγή του εμβολίου υπό το φως νέων μεταλλαγών είναι έτοιμες οι εταιρείες να το παράγουν, αλλά πιστεύω πως δεν χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος.


Ύφεση της πανδημίας - Ανησυχία για τον συνωστισμό στην αγορά

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίηση και ύφεσης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση και σημειωθεί μια αύξηση των κρουσμάτων στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας.
Ανησυχία προκαλούν ήδη οι εικόνες συνωστισμού στην αγορά.
Πάντως, σε περίπτωση αύξησης εκ νέου των κρουσμάτων, τότε είναι δεδομένο το "πισωγύρισμα" και μονόδρομος το κλείσιμο πάλι της αγοράς.

Σταμπουλίδης (ΓΓ Εμπορίου) για Ερμού: Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα αυστηρό lockdown

Τον κίνδυνο ενός ακόμη αυστηρού lockdown επισείει ο ΓΓ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης με αφορμή την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε το Σάββατο (23/1/2021) στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως στην Ερμού.
«Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό» δήλωσε ο κ. Σταμπουλίδης στον ΣΚΑΪ.
«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του.
Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» σημείωσε ο ΓΓ Εμπορίου.

Δυναμική στην αγορά

Επισήμανε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την ερχόμενη Κυριακή (31/1).
Σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική στην αγορά και η αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα ξεπερνάει το 30%.
Οι επιχειρήσεις άνοιξαν αλλά μπορούν να κάνουν και χρήση των μέτρων στήριξης και της επιστρεπτέας και των αναστολών, διευκρίνισε.
Λιανεμπόριο και σουπερ μάρκετ μπορούν να είναι ανοιχτά προαιρετικά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής SMS, με τον αριθμό 2, στο 13033 και ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Δερμιτζάκης: Πρέπει να τεθεί κόφτης στα SMS για αγορές στα καταστήματα

Το ενδεχόμενο να τεθεί κόφτης στο SMS με τον αριθμό 2 (για αγορές στα καταστήματα) άφησε ανοιχτό ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο κ. Δερμιτζάκης στάθηκε στη κοσμοσυρροή, που παρατηρήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπως στην Ερμού αλλά και στη Θεσσαλονίκη και ανέφερε, πως κάποιοι σβήνουν το SMS και στέλνουν νέο ενώ είναι ήδη έξω, ανανεώνοντας έτσι το δίωρο που τους επιτρέπεται.

Ο κόφτης

«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής.
Όταν αντί για 2 ώρες κάποιος είναι έξω 6 ώρες, αλλάζει τα όσα είχαμε σχεδιάσει, και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Φορούν μάσκες

Πάντως ο κ. Δερμιτζάκης παρατήρησε πως «αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα.
Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό.
Όμως δεν ανησυχεί τόσο πολύ γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα.

Καθησυχαστικός για σχολεία

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ειδικός εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν αναμένεται αυτό να παίξει ρόλο στη μετάδοση του ιού.
«Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία.
Και τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μη νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις.
Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα εμβόλια ανέφερε πως στόχος της επιτροπής είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος σε όσο γίνεται λιγότερο διάστημα.


Ανησυχούν οι μεταλλάξεις

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού, με την επιστημονική κοινότητα να έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλούν το αμινοξύ τυροσίνη στη θέση 501 της πρωτεΐνης spike ακίδας του ιού.
Μέσω αυτού ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα.
Στους επιστημονικούς κύκλους αποκαλούν το μεταλλαγμένο στέλεχος (N501Y) με το παρατσούκλι «Nelly», το οποίο στο Ηνωμένο Βασίλειο το στέλεχος «Nelly» φαίνεται να συνδέεται με το τρίτο κύμα.
Οι μεταλλάξεις από Βρετανία, Νότια Αφρική, αλλά και από Βραζιλία, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
Μάλιστα, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων.
Το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία ενός πανελλαδικού Δικτύου παρακολούθησης και ανάλυσης των μεταλλάξεων και των παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2.

Αύξηση μεταλλαγμένων κρουσμάτων

Ένα ακόμη κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την παραλλαγή του ιού στη χώρα μας σε 27.
Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι καθώς το νέο αυτό κρούσμα εντοπίστηκε στην κοινότητα και είναι «ορφανό» δηλαδή το άτομο δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε προκύπτει επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Βόλος: Στο νοσοκομείο τα 33 κρούσματα του γηροκομείο - Σε καραντίνα το προσωπικό

Συναγερμός έχει σημάνει στο Βόλο μετά τον εντοπισμό 33 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ηλικιωμένους που διαμένουν στο Σουρλίγκειο Ίδρυμα Καναλίων και στο προσωπικό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ert.gr, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (22/1) στο γηροκομείο, έπειτα την εμφάνιση δύο κρουσμάτων του ιού, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έφτασε στο Βόλο και πήρε δείγματα από όλους τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους του γηροκομείου.
Συνολικά 33 ηλικιωμένοι και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, με τα 28 να αφορούν τρόφιμους του γηροκομείου. Μόνο εννέα τρόφιμοι δεν έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής.
Οι δυο πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι διακομίσθηκαν στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο Βόλου ακόμη επτά ηλικιωμένοι.
Στο μεταξύ, το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε καραντίνα και έχει αντικατασταθεί από προσωπικό άλλου τοπικού ιδρύματος. Επίσης στο γηροκομείο έχουν επιστρατευτεί γιατροί από το «Αχιλλοπούλειο».
Το Ίδρυμα έχει τεθεί σε καραντίνα και τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τα ανάλογα πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί από τον ΕΟΔΥ.

Βήματα προς μια μερική κανονικότητα

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας της επιτρέπει πλέον μικρά αλλά σταθερά βήματα προς μια μερική κανονικότητα.
Η αρχή έγινε ήδη αυτή την εβδομάδα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η συνέχεια δίνεται την 1η Φεβρουαρίου, όταν και θα ανοίξουν όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.
Επίσης, παρατείνεται η απαγόρευση ψαρέματος και κυνηγιού, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, όπου το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Π.Ε. και μόνο και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο.
Στα ταξί πλέον θα επιτρέπονται δύο επιβαίνοντες πλην του οδηγού, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως και τα ΟΠΑΠ play.

Επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από 1 Φεβρουαρίου - Κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές

Στις τάξεις τους για δια ζώσης μαθήματα επιστρέφουν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Μόνη εξαίρεση οι κόκκινες περιοχές στις οποίες θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

  • Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
  • Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Τα μέτρα πρόληψης σε Γυμνάσια και Λύκεια

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Τέλος, με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα - Πότε ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Αλλαγές σε κάποια από τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, αλλά και παράτασή τους για ακόμα μία εβδομάδα.
Συγκεκριμένα:

  • Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή,  ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Παράλληλα,  αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί, καθώς επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).
Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.
Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.


Στους 5.622 οι νεκροί

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωση (23/1) ακόμη 605 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 605, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151.646, εκ των οποίων 52.1% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.830 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.753 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 292 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 206 (70.5%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες, ενώ τo 84.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης, 1.066 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 24 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.622 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.315 (59.0%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

eody1.JPG
eody2.JPG
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

eody3.JPG

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

eody5.JPG

Αναλυτικά, η κατανομή των 605 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
-39 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
-30 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
-52 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
-12 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
-65 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
-24 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
-65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-4 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
-24 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
-14 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
-23 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
-4 κρούσματα στην Π.Ε.Ζακύνθου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
-2 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου
-3 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας
-6 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων
-4 κρούσματα στην Π.Ε.Καβάλας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέρκυρας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
-21 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
-15 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
-45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-2 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
-32 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
-2 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας
-14 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-12 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης
-4 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών
-5 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-18 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Πώς λειτουργεί η αγορά

Από Δευτέρα 18/1 άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από τις 18/1 (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Πώς λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους λειτουργούν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.
Συγκεκριμένα:

  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
  • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
  • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης