Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποχώρησαν οι δικηγόροι από τον διάλογο με το υπ. Εργασίας για το επίδομα των 400 ευρώ

Αποχώρησαν οι δικηγόροι από τον διάλογο με το υπ. Εργασίας για το επίδομα των 400 ευρώ
δικηγόροι αποχώρησαν από το διάλογο για τη χορήγηση των 400 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων αποχώρησαν από το διάλογο με την κυβέρνηση για το επίδομα των 400 ευρώ, καταλογίζοντας υπαναχωρήσεις στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οι δικηγόροι αποχώρησαν από το διάλογο για τη χορήγηση των 400 ευρώ, καθώς, όπως λένε, μειώθηκε το προς διάθεση ποσό, όπως μειώθηκαν και τα κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής έχει ως εξής:

«Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά τη χθεσινή (21.1.2021) έκτακτη συνεδρίασή της, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το αίτημα για την καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 αποτελεί πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος για τη μερική άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών που επέφερε η πανδημία στους δικηγόρους.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση από τον Μάιο 2020 είχε υποσχεθεί την άμεση καταβολή του χορηγήματος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την οικονομική στήριξη του πληττόμενου κλάδου μας, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απαιτούμενη υπουργική απόφαση για την καταβολή του.
Σημειώνουμε ότι η καταβολή του χορηγήματος αυτού, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ο άνω λογαριασμός δημιουργήθηκε με χρήματα των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων, μέσω των ετήσιων εισφορών τους, ύψους 120 ευρώ ανά έτος.
Δυστυχώς όμως, η κυβερνητική ασυνέπεια και οι παλινωδίες δεν έχουν τέλος. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, υπαναχώρησε, μειώνοντας το προς διάθεση ποσό και αμέσως μετά τη συνάντηση αιφνιδίως ανακοίνωσε, ως κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων την μείωση του τζίρου μεταξύ των ετών 2019 και 2020, χωρίς καμία περαιτέρω διάκριση και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και σε πλήρη αντίθεση με την κοινή πρόταση των επιστημονικών φορέων που προβλέπει καταβολή του χορηγήματος σε όλους τους δικαιούχους, με αύξουσα σειρά ατομικού εισοδήματος, αρχής γενομένης από τους πιο οικονομικά αδύναμους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, ώστε να το λάβουν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Η στάση αυτή είναι προδήλως προσβλητική και απαξιωτική για το δικηγορικό σώμα, αποδεικνύει ότι ο ευρισκόμενος σε εξέλιξη διάλογος για τον καθορισμό των δικαιούχων του χορηγήματος είναι προσχηματικός από την πλευρά της κυβέρνησης και καθιστά μονόδρομο την αποχώρησή μας από αυτόν.
Περαιτέρω, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν μας έχει παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες για τα ποσά που εισέπραξε και τα ποσά που απέδωσε στον άνω λογαριασμό, ο οποίος έχει συγκροτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την καταβολή εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, επί 9 συναπτά έτη, σε υλοποίηση των μέχρι σήμερα αποφάσεων του σώματος, θα υποβληθεί άμεσα αίτημα λογοδοσίας προς τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβουμε πλήρη γνώση και να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε ο λογαριασμός αυτός να επαναρτιωθεί, εφόσον δεν έχει αποδοθεί στον ΟΑΕΔ το σύνολο των εισφορών, προς όφελος όλων των δικαιούχων δικηγόρων και επιστημόνων - ελευθέρων επαγγελματιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης