Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες - Αυτό είναι το Ειδικό Έντυπο, τα ειδικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησης

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες - Αυτό είναι το Ειδικό Έντυπο, τα ειδικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησης
Σύμφωνα με πληροφορίες του BN, η Κ.Υ.Α βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης και αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη του μήνα
Σχετικά Άρθρα

Στην επίσπευση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα των 400 ευρώ σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωτεχνικούς κ.α προχωράει το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας μετά την επιστολή που έστειλαν, με ιδιαίτερα επικριτική διάθεση, στα αρμόδια υπουργεία 9 επιστημονικοί σύλλογοι.
Για την ιστορία, το επίδομα εξαρχής ήταν να δοθεί στους δικηγόρους ωστόσο αποφασίστηκε να δοθεί σε όλους τους επιστήμονες.
Παρ’ όλα αυτά έχει αργήσει πολύ η καταβολή του, η οποία υπολογίζεται ότι θα γίνει αρχές Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BN, η Κ.Υ.Α βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης και αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη του μήνα και παράλληλα να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ και τους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ και υπάγονται στην παρ. 2α του άρθρου 44 του ν.3986/2011, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της πανδημίας για τους μήνες από τον Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι 400 ευρώ και το ποσό αυτό απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά, κράτηση υπέρ Δημοσίου, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο.

Ποιοι είναι δικαιούχοι των 400 ευρώ

Δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες- ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ καθώς και οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ και ενισχύουν τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων (υπέρ ΟΑΕΔ).
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης είναι οι εξής :
α) Από 20 Μαρτίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020 είχαν ενεργό κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) έναν από τους περιγραφόμενους στον Πίνακα
β) Για όλο το διάστημα από 20 Μαρτίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020, δεν έχουν αναλάβει μισθωτή εργασία ή εργασία με έμμισθη εντολή.

Οι πληττόμενοι ΚΑΔ που δικαιούνται ενίσχυσης

pinakas.JPG
Τα κριτήρια εσόδων που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης είναι τα εξής:
Α) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιώνσε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς έχει ως εξής:
1) Κύκλος εργασιών σε σχέση με τον οποίο υπολογίζεται η μείωση κατά τουλάχιστον 20%, είναι το άθροισμα του κύκλου εργασιών Απριλίου –Δεκεμβρίου 2020.
Β) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ως εξής:
1) Ακαθάριστα έσοδα σε σχέση με τα οποία υπολογίζεται η μείωση κατά τουλάχιστον 20% είναι το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Απριλίου –Δεκεμβρίου 2020
Γ) Το συνολικό οικογενειακό καθαρό φορολογητέο εισόδημα έτους 2020 από οποιαδήποτε πηγή, δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Ειδικό έντυπο στην ΕΡΓΑΝΗ και αυστηρές προϋποθέσεις

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ειδικό έντυπο αίτησης χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης, ωστόσο, θα υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις.
Προϋπόθεση αποδοχής της υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης χορήγησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, είναι η προηγούμενη υποβολή από τον ελεύθερο επαγγελματία-ασφαλισμένο, των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α για όλους τους μήνες ή τρίμηνα του έτους 2020.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ θα πρέπει να έχουν δηλωθεί τα ακαθάριστα έσοδα έτους 2020 διακριτά ανά μήνα, στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ελεύθερο επαγγελματία, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος που υποβάλλονται για την αντίστοιχη φορολογική χρήση.
Η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει αυτοματοποιημένο έλεγχο των στοιχείων και των εισοδημάτων των εν δυνάμει δικαιούχων και αργότερα η ΕΡΓΑΝΗ θα βγάλει σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων (ΙΒΑΝ, Τράπεζα, ΑΦΜ, ΚΑΔ κ.α) και ακολούθως θα την δώσει στον ΟΑΕΔ ο οποίος θα πραγματοποιήσει την καταβολή στα ΙΒΑΝ των δικαιούχων.

Αυτό είναι το ειδικό έντυπο:
pinakas1.JPG
pinakas2.JPG
pinakas3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης