Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Από 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα σχολεία, ερωτηματικό για πρακτορεία ΟΠΑΠ – Τον Μάρτιο η εστίαση

Από 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα σχολεία, ερωτηματικό για πρακτορεία ΟΠΑΠ – Τον Μάρτιο η εστίαση
Συναγερμός για Αττική και μεταλλάξεις ιού - Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείοι Υγείας - Σήμερα 22/1 οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα
Σχετικά Άρθρα

(upd 10) Η σταθεροποίηση της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και η συνεχής αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά, τα οποία συνεκτίμησαν οι ειδικοί επιστήμονες και αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους διάσκεψη, να δώσουν το πράσινο φως για την επανέναρξη των μαθημάτων σε γυμνάσια και λύκεια, από την 1η Φεβρουαρίου.
Άλλωστε και η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, είχε διαμηνύσει πως βασική προτεραιότητα της είναι το άνοιγμα των σχολείων.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι επιστήμονες στην εισήγηση τους ζητούν να μην ανοίξουν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές καθώς υπάρχει ανησυχία για την κινητικότητα των εφήβων και ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους τόσο για τις μεταλλάξεις του ιού όσο και για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική.
Στις περιοχές αυτές τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης.
Εν τω μεταξύ, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί εάν από την ερχόμενη Δευτέρα 25/1 θα ανοίξουν με περιοριστικά μέτρα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ καθώς όπως αναφέρεται, μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν αρνητικά για το θέμα του ΟΠΑΠ, ζητώντας να επανεξεταστεί την ερχόμενη Παρασκευή 29/1 προκειμένου, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, τα πρακτορεί να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει να ανοίξουν από τις 25/1 το κυνήγι και το ψάρεμα, όπως ανέφεραν νωρίτερα σχετικές πληροφορίες.
Όσον αφορά το θέμα των χιονοδρομικών κέντρων, αυτό μάλλον παραπέμπεται για μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και πιθανότατα να επιτραπούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό – εφόσον πάντα η επιδημία συνεχίσει να αποκλιμακώνεται – ενώ υπό αυτά τα δεδομένα, η εστίαση θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, μια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες επισημαίνουν πως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ανοίξουν για να ξανακλείσουν.
Σε κάθε περίπτωση βασική «γραμμή» των επιστημόνων είναι πως το κάθε άνοιγμα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και αφού πρώτα έχει αποτυπωθεί, το πώς έχει επηρεάσει την εξέλιξη της διασποράς του ιού, προηγούμενη επαναλειτουργία τομέων και δραστηριοτήτων.
Οι ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα και ανοίγματα θα γίνουν στις 18:00 σήμερα Παρασκευή 22/1 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.

Κικίλιας: Στα 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στην Ελλάδα

Στα 26 διαμορφώνονται τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ είναι και άλλα προς διερεύνηση.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση.
Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία για τις τελευταίες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς τον κάνουν πιο μεταδοτικό.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.
Όσον αφορά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύψας: Το πιο λογικό να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία

Τη θέση ότι είναι το πιο λογικό να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, αν και σημείωσε πως πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου μια και τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.
«Είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων.
Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά από αυτά είναι στην Αττική.
Ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και υπάρχει φόβος για την διασπορά.
Ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση.
Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα.
Αναφορικά με το άνοιγμα εστίασης είπε ότι θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη, ότι δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες γιατί δυστυχώς είναι αιτία υπερμετάδοσης.
Ο κ.Σύψας είπε ότι υπάρχει η ατομική ευθύνη ενώ εξέφρασε τη θέση πως πρέπει να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα.

Παγώνη: Δεν μπορεί να μείνουν άλλο κλειστά τα σχολεία

Υπέρ του ανοίγματος των γυμνασίων και των λυκείων τάχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το άνοιγμα τους θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με αυστηρά μέτρα.
«Τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά.
Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, κάνοντας τα τεστ και τα παιδιά και οι καθηγητές σε τακτά διαστήματα» ανέφερε σε δηλώσεις της στο Mega η κα.Παγώνη, η οποία επεσήμανε την ανάγκη οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.
«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και μπορούμε σταδιακά να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, αν και δεν έκρυψε την ανησυχία των επιστημόνων για το ενδεχόμενο ενός γ’ κύματος.

Ανοίγει στις 18:00 η πλατφόρμα για τους εμβολιασμού ατόμων ηλικίας 80 - 84 ετών

Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 22/1 στις 18:00 το απόγευμα η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών.
Σημειώνεται πως έως χθες Πέμπτη 21/1 είχαν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.
Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερίας», έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.
Η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει στο 1,13% του πληθυσμού.

Έρχονται οι εμβολιασμοί στα νησιά

Παράλληλα ανακοινώθηκε το πώς και πότε θα γίνει ο εμβολιασμός στα νησιά.
Όπως είπε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, το σχέδιο περιλαμβάνει 4 φάσεις.
Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες.
Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη, καθώς άρχισε στις 11 Ιανουαρίου για υγειονομικούς και από 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς δωρεάν και συνδράμει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέσα της ΓΓΠΠ.
Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων.
Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών.
Η μεταφορά εμβολίων γίνεται και εδώ με αεροπορικά μέσα και θα χρησιμοποιηθούν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 – 3.500 κατοίκους.
Η μεταφορά των εμβολίων θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων, αεροπορικών και θαλασσίων.
Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους.
Ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς ΤΑ.
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού άνω των 18 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου.
Η μεταφορά εμβολίων και υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί θα γίνεται με εναέρια μέσα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η ΓΓΠΠ καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Η έναρξη γίνεται με το Καστελόριζο, όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Σταθερή η πορεία της επιδημίας

Σταθερή πορεία διαγράφει η πανδημία στη χώρα, μετά και τα χθεσινά 21/1 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος της εβδομάδας ήταν τα 480 κρούσματα, με τη μέση ηλικία στα 46 έτη.
«Παρ’ όλα τα μέτρα, τα ημερήσια κρούσματα είναι περίπου 500, μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Τα μισά σχεδόν από τα 5.481 ενεργά κρούσματα στη χώρα βρίσκονται στην Αττική (2.304), και τα 1.482 στην κεντρική Μακεδονία.
Για σήμερα, 234 διαγνώσεις εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο και 58 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
«Καμπανάκι» έκρουσε για Δυτική Αττική, Θάσο και Βοιωτία ο υπουργός, καθώς η αναλογία νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στις περιφέρειες για την τελευταία εβδομάδα εγείρει προβληματισμό.
Υπενθυμίζεται πως ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας που βρίσκεται σε σκληρό lockdown από τις 12 Ιανουαρίου, παραμένει υπό καθεστώς αυστηρών μέτρων έως τις 25 Ιανουαρίου, όπως και οι δήμοι Ασπροπύργου και Αχαρνών.

Κάτω από 300 οι διασωληνωμένοι

Μετά από πολλές εβδομάδες, ο σκληρός δείκτης έσπασε το φράγμα των 300, πέφτοντας σήμερα στους 293 διασωληνωμένους, ένα νούμερο ακόμα υψηλό, διευκρίνισε ο υπουργός, με τους 112 στην ηλικία 18-64 ετών.
Πάνω από 1.490 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, με την αργή μείωση στις κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 να δίνει πληρότητα 50% στην επικράτεια, 59% στην Αττική και 57% στη Θεσσαλονίκη.
«Έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας για τους 5.570 απώλειες συνανθρώπων μας από τη νόσο του νέου κορωνοϊού.
Ο απολογισμός του Ιανουαρίου έφτασε σήμερα τους 732, μετά τους 25 νέους θανάτους.
«Η σταθεροποίηση έρχεται και παραμένει όσο εμείς προσέχουμε και κρατάμε τα μέτρα», ήταν το μήνυμα της κ. Γκάγκα, υπενθυμίζοντας πως μέχρι την επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πρέπει να δείχνουμε προσοχή. Αναφορικά με το θέμα των μεταλλάξεων, δήλωσε πως φαίνονται να ανταποκρίνονται στα εμβόλια.

Στους 5.570 οι νεκροί

Στους 5.570 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 21/1, 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 509, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 150.479 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.570 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 293 (70% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

1.jpg

2.jpg

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
3.jpg

 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

 

4.jpg

Πώς λειτουργεί η αγορά

Από Δευτέρα 18/1 άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από χθες 18/1 (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Πώς λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους θα λειτουργήσουν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.
Συγκεκριμένα:

  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
  • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
  • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης