Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αστυνομικός διαμεσολαβητής και ηχητικά μηνύματα στις διαδηλώσεις - Τι αλλάζει

Αστυνομικός διαμεσολαβητής και ηχητικά μηνύματα στις διαδηλώσεις - Τι αλλάζει
Μείωση της έντασης, έμφαση στην επικοινωνία και περιορισμό της κατασταλτικής δράσης της Αστυνομίας προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Σχετικά Άρθρα

Νέες τακτικές για την διαχείριση των διαδηλώσεων, όπως ο αστυνομικός διαμεσολαβητής που θα επικοινωνεί με τους διαδηλωτές, τα προειδοποιητικά ηχητικά μηνύματα και ηπιότερη χρήση δακρυγόνων, υιοθετεί η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου που ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Βασικές κατευθυντήριες γραμμές του νέου πλαισίου θα είναι η ηπιότερη διαχείριση, η εκτίμηση επικινδυνότητας, η κατηγοριοποίηση των συναθροίσεων βάση μεγέθους, η αξιολόγηση τρωτότητας της κάθε συνάθροισης, η κλιμακούμενη χρήση μέσων και η χρήση δακρυγόνων με μέτρο.

Χρυσοχοΐδης: Ανάλογα με τη διαδήλωση, θα καταλαμβάνεται αντίστοιχο τμήμα του δρόμου

«Η διαχείριση της συνάθροισης είναι ευθύνη των πολλών όχι μόνο της Αστυνομίας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο τρόπος δράσης θα βασίζεται στην ευελιξία, στην αναλογικότητα και στην επιείκεια».
«Ανάλογα με το μέγεθος της διαδήλωσης θα καταλαμβάνεται αντίστοιχο τμήμα του πεζοδρομίου, της λεωφορειολωρίδας ή μίας λωρίδας του δρόμου.
Ανάλογα με το πλήθος θα είναι και η κατάληψη του χώρου.
Βλέπουμε από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι στο 92% των περιπτώσεων υπήρχε συμμόρφωση και τελικά διεξάγονται και οι πορείες και ταυτόχρονα γίνεται η κίνηση στην πόλη» είπε ο υπουργός, αναφέροντας πως «σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι, προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία».
Όπως είπε, «θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο».
«Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί.
Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές.
Διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί.
Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Προειδοποιήσεις με… ηχητικά μηνύματα

Η αστυνομία θα έχει από την αρχή επικοινωνία με τον επίσημο διαχειριστή της κάθε συνάθροισης, ενώ θα αξιολογεί κάθε φορά το ενδεχόμενο να παρεισφρήσουν άτομα κατά της διάρκεια της συνάθροισης, τα οποία θα θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια.
Τότε μάλιστα, θα υπάρχουν και κλιμακούμενες προειδοποιήσεις με ηχητικά μηνύματα.
Τα ηχητικά αυτά μηνύματα θα αναφέρουν ενδεικτικά:
Πρώτο μήνυμα: «Συνεργαστείτε με την αστυνομία για την απομόνωσή τους και την προστασία της συνάθροισης».
Δεύτερο μήνυμα: «Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία, απομακρυνθείτε άμεσα από το χώρο».
Όλα αυτά βέβαια, ξεκαθαρίζουν οι επιτελείς της Κατεχάκη, αφορούν την περίπτωση που άτομα είναι έτοιμα να προκαλέσουν επεισόδια στη συνάθροιση.

Αστυνομικός διαμεσολαβητής

Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη συνεχή επικοινωνία της Αστυνομίας με τους διοργανωτές μίας συνάθροισης.
Οι διαδηλωτές θα γνωστοποιούν την πρόθεση τους για τη διοργάνωση μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην οικεία Αστυνομική Αρχή.
Η Αστυνομική Αρχή με γραπτή απόφασή της, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για τις συναθροίσεις, ενημερώνει τους οργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί και ορίζει Αστυνομικό Διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την προπαρασκευαστική επικοινωνία μαζί τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάθροισης, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων διατηρεί άμεση επαφή και διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με τον οργανωτή της συνάθροισης και τον ενημερώνει για τις οποιεσδήποτε αλλαγές σε περιορισμούς μπορεί να απαιτηθούν.
Ο αστυνομικός διαμεσολαβητής, συνεργάζεται διαρκώς με τον Οργανωτή, παραμένοντας στο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης και μέχρι την αποχώρηση των συμμετεχόντων και διαμεσολαβεί για την άμεση και ειρηνική επίλυση τυχόν προβλημάτων ή την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, ή μεταξύ των συμμετεχόντων και των αστυνομικών δυνάμεων.

Κατηγοριοποίηση των συναθροίσεων βάση μεγέθους

Συστατικό μέρος της εφαρμογής του νέου πλαισίου αποτελεί και η κατηγοριοποίηση μίας συνάθροισης κατ’ αναλογία του εκτιμώμενου αριθμού συμμετεχόντων σε αυτή.
Το μέγεθος αυτό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς επηρεάζει το σχεδιασμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της.
Επιπρόσθετα, το εκτιμώμενο μέγεθος μίας συνάθροισης αξιοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία α) για τον καθορισμό των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, β) για την επιβολή, όταν αυτό είναι απαραίτητο, περιορισμών και γ) για την εκτίμηση επικινδυνότητας της
συνάθροισης.
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως η κατηγοριοποίηση μίας συνάθροισης βάσει του μεγέθους της, προσαρμόζεται και στα ειδικότερα δεδομένα της περιοχής που διοργανώνεται (αριθμός κατοίκων, οδόστρωμα, πεζοδρόμια, κεντρικοί δρόμοι κτλ.).
Άρα, μπορεί μία συνάθροιση 500 ατόμων σε μία περιοχή να κατηγοριοποιηθεί ως μικρού μεγέθους, ενώ σε μία άλλη ως μεγάλου.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι περιορισμοί διαφέρουν μεταξύ των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Η κατηγοριοποίηση για την Αττική

Η κατηγοριοποίηση των συναθροίσεων για την Αττική, βάσει μεγέθους, έχει ως ακολούθως:
1 - 100 άτομα: πολύ μικρή συνάθροιση
101 - 500 άτομα: μικρή συνάθροιση
501 - 1.000 άτομα: μεσαία συνάθροιση
1.001 - 10.000 άτομα: μεγάλη συνάθροιση
1.001 άτομα και πάνω: πολύ μεγάλη συνάθροιση

Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται διαδικτυακά για τις συναθροίσεις

Μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις και λοιπές εκδηλώσεις, τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, καθώς και τις σχετιζόμενες με αυτούς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης