Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Ελλάδα με το υψηλότερο πρόστιμο για την μη χρήση μάσκας στην Ευρώπη, σχεδόν τριπλάσιο από ομοειδείς χώρες

Η Ελλάδα με το υψηλότερο πρόστιμο για την μη χρήση μάσκας στην Ευρώπη, σχεδόν τριπλάσιο από ομοειδείς χώρες
Γιατί η Ελλάδα η πιο τιμωρητική χώρα στην Ευρώπη, με τα υψηλότερα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας;
Σχετικά Άρθρα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει από τα πιο αυστηρά πρόστιμα διεθνώς για την μη χρήση μάσκας ή για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Το πρόστιμο που αποτελεί τιμωρητική και αποτρεπτική μέθοδος ώστε οι πολίτες να φορούν μάσκα από την μια μπορεί να έχει αποδώσει καθώς αναλογεί σχεδόν στο 55% του καθαρού ελάχιστου μισθού αλλά από την άλλη αποτελεί μια ακραία τιμωρητική μέθοδο που πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να εφαρμόσει πρόστιμα 500 ευρώ που θα αναλογούσαν στο 90% του καθαρού ελάχιστου μισθού αλλά η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Γιατί η Ελλάδα η πιο τιμωρητική χώρα στην Ευρώπη, με τα υψηλότερα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα αυστηρό πλαίσιο προστίμων για την μη χρήση μάσκας.
Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε
1)Την στάση των άλλων χωρών στο ζήτημα
2)Τις παραμέτρους που ελήφθησαν για την απόφαση αυτή

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί εάν το υψηλό πρόστιμο των 300 ευρώ – που δυνητικά μπορεί να γίνει 500 ευρώ – έχει αποδώσει σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν χαμηλότερα πρόστιμα.
Με βάση δημοσκοπικά ευρήματα καθώς πραγματικά δεν υπάρχουν φαίνεται ότι τα ποσοστά χρήσης μάσκας είναι παραπλήσια στις χώρες.
Οι πολίτες φαίνεται ότι σε ποσοστό άνω του 50% φορούν την μάσκα όχι λόγω του κορωνοιού αλλά κυρίως από φόβο να μην πληρώσουν το πρόστιμο.
Σε δημοσκόπηση το 95% τάσσεται κατά των προστίμων, προφανώς εύλογη απάντηση.
Οι άλλες χώρες – πλην Ελλάδος – έχουν υιοθετήσει λογικά πρόστιμα, όχι εξοντωτικά με στόχο να ασκήσουν πίεση στους πολίτες να φορέσουν μάσκα.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι χώρες με υψηλό μεικτό ελάχιστο εισόδημα π.χ. η Γερμανία στα 1.584 ευρώ το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας είναι 150 ευρώ δηλαδή αναλογεί στο 9,5% του μεικτού μισθού.
Στην Ελλάδα αντιθέτως με τις χαμηλές τις οικονομικές επιδόσεις το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας αντιστοιχεί στο 40% του μεικτού μισθού.
Ωστόσο η σύγκριση επί του καθαρού μισθού – καθώς αυτή είναι η μετρήσιμη μονάδα για κάθε εργαζόμενο – δείχνει ότι η αναλογία πρόστιμο μάσκας ανά ελάχιστο καθαρό μισθό… φέρνει την Ελλάδα στην χειρότερη θέση.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι το πρόστιμο αγγίζει οικονομικά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα καθώς με ελάχιστο καθαρό μισθό 586 ευρώ τα 300 ευρώ αναλογούν στο 51% ενώ πρόστιμο 500 ευρώ θα αναλογεί στο 85% του καθαρού ελάχιστου μισθού.
Είναι προφανές ότι το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας εξοντώνει τον χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο και δεν αγγίζει αυτόν που διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα 300 ευρώ.
Οι άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετική στρατηγική από την Ελλάδα, δεν χρειάστηκε να υιοθετήσουν αυστηρές τιμωρητικές μεθόδους για να πείσουν τις κοινωνίες τους.
Η στρατηγική εάν δεν πειθαρχήσει η κοινωνία θα επιβληθεί πρόστιμο είναι αναχρονιστικός κανόνας που προέρχεται από τον μεσαίωνα και δεν συνάδει με μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία.
Στην Ευρώπη έχει υιοθετηθεί το μοντέλο των κλιμακωτών προστίμων δηλαδή να ξεκινούν από χαμηλά και σταδιακά να αυξάνονται εάν επαναλαμβάνεται η μη χρήση μάσκας.
Ωστόσο η χρήση μάσκας δεν είναι το εργαλείο για να αντιμετωπισθεί ο κορωνοιός αναφέρουν επιδημιολόγοι εντός και εκτός Ελλάδος...
Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαγράψει τα πρόστιμα όταν περάσει ο κορωνοιός καθώς αποτελούν τιμωρητική προσέγγιση σε ένα θέμα που άπτεται την ατομική υγεία αλλά και την υγεία του συνόλου.

Ο κατώτατος μεικτός μισθός στην Ευρώπη

Λουξεμβούργο: 2.141,99
Ιρλανδία: 1.656,2
Ολλανδία: 1.635,6
Ηνωμένο Βασίλειο: 1.598,69
Βέλγιο: 1.593,81
Γερμανία: 1.584
Γαλλία: 1.539,42
Ισπανία: 1.050
Σλοβενία: 940,58
Μάλτα: 777,1
Ελλάδα: 758,33
Πορτογαλία: 740,83
Πολωνία: 610,79
Λιθουανία: 607
Εσθονία: 584
Σλοβακία: 580
Τσεχία: 574,62
Κροατία: 546,07
Ουγγαρία: 487,1
Ρουμανία: 466,23
Λετονία: 430
Σερβία: 343,49
Μαυροβούνιο: 331,33
Βουλγαρία: 311,89
Αλβανία: 213,45
Ιταλία, Κύπρος, Σουηδία δεν έχουν κατώτατο μισθό

Πρόστιμα που επιβάλλονται στην Ευρώπη και διεθνώς για την μη χρήση μάσκας σε φυσικά πρόσωπα
Prostima_BN.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης