Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 121 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κρανίδι, μετά τα 150 κρούσματα σε μετανάστες

Στους 121 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κρανίδι, μετά τα 150 κρούσματα σε μετανάστες
Στα 2.401 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Διασωληνωμένοι 61 ασθενείς - Πέτσας: Από 27/4 ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία για προσημειώσεις
(upd3) Στους 121 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες υπέκυψαν άλλοι δύο ασθενείς, την ώρα που το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο πώς θα γίνει η επιστροφή, έστω και σταδιακή, στην κανονικότητα καθώς και ποια περιοριστικά μέτρα θα αρθούν πρώτα.
Άλλωστε αυτό είναι και το κύριο μέλημα της κυβέρνησης, η οποία εστιάζει στη διαδικασία απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία και βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, ισχύουν έως και τις 27 Απριλίου.
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως ο πρώτος λόγος για την άρση των περιορισμών ανήκει στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι όμως και αυτοί με τη σειρά τους προειδοποιούν πως η «χαλάρωση» θα πρέπει να γίνει σταδιακά, έτσι ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα.
Ήδη οι επιστήμονες προσδιορίζουν την άρση των πρώτων μέτρων μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ενώ κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι από τις 27/4 ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κρανίδι

Σε καραντίνα μπήκε η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι καθώς εντοπίστηκαν 150 κρούσματα κορωνοϊού.
Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη δομή εντοπίστηκαν 150 κρούσματα σε σύνολο 497 δειγμάτων.
Πρόκειται για 148 φιλοξενούμενους, μία εργαζομένη και ένα στέλεχος της δομής, ενώ όλοι είναι ασυμπτωματικοί.
Η δομή μπαίνει σε στεγανοποίηση και ο δήμος σε συνεργασία με την περιφέρεια έχει αναλάβει το κομμάτι της τροφοδοσίας και του υγειονομικού εξοπλισμού.
Σε ολόκληρο το δήμο θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 08:00 το πρωί και αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών για 14 ημέρες.
Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν για τις επόμενες 14 ημέρες.
Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να κάνουν χρήση μόνο δυο κωδικών με SMS για τις μετακινήσεις τους και συγκεκριμένα:
1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
O κ. Χαρδαλιάς μετά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που διαπιστώθηκε στην δομή μεταναστών μετέβη επί τόπου μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα αλλά και τον γ.γ. υποδοχής αιτούντων άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη.
«Τηρήθηκε το πρωτοκολλο από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς.
«Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε εδώ προκειμένου να εξετάσουμε τα μέτρα που θα παρθούν για την περιοχή», πρόσθεσε.
«Δεν υπαρχει λόγος πανικού.
Χρειάζεται νηφαλιότητα», επισήμανε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη εκτάκτως στο Κρανίδι, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα αλλά και από κλιμάκιο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ.

Στους 121 οι νεκροί - 156 νέα κρούσματα - Στους 2.401 οι νοσούντες

Στα 156 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Τα 150 είναι από την δομή του Κρανιδίου.
Παράλληλα 5 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 121 με 32 εξ αυτών να είναι γυναίκες.
Image
Ο μέσος όρος των ηλικιών των νεκρών υπολογίζεται στα 74 έτη με το 91% να είναι ηλικιωμένοι ή έχοντες σοβαρό υποκείμενο νόσημα
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2.401 με το 56% να είναι άνδρες.
Image
Ακόμη 59 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι με των μέσο όρων των ηλικιών τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.
Παράλληλα, 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Ο κος Τσιόδρας προέβη παράλληλα σε εκτενέστερη ενημέρωση αναφορικά με τα κρούσματα στην δομή Κρανιδίου, καθώς όπως είπε, ο υφυπουργός κος Χαρδαλιάς έχει ήδη σπεύσει εκεί για να εξασφαλίσει την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής και την περιφέρεια.
Image
Όπως εξήγησε 148 είναι κάτοικοι της δομή και δύο εργαζόμενοι της δομής και του ΔΟΜ.
Η δομή βρισκόταν από την Μεγάλη Πέμπτη σε καραντίνα ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων και διενεργείται κατά προτεραιότητα διαλογή των ευπαθών ομάδων για τυχόν περαιτέρω ανάγκη φροντίδος και νοσοκομειακής νοσηλείας.
Έως τώρα δεν έχουν βρεθεί συμπτωματικοί ασθενείς που να χρήζουν περαιτέρω φροντίδας.
Για την ιατρική φροντίδα των περιστατικών, πέραν επιτόπιας υπαίθριας δομής σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό, θα στελεχωθεί εκτάκτως με 6 γιατρούς και 4 νοσηλευτές επιπλέον το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.
Τυχόν απαραίτητες μεταφορές σε τριτοβάθμιες νοσοκομειακές δομές, διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος, θα εκτελούνται άμεσα με ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στελεχωμένο με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα είναι σταθμευμένο στην περιοχή για 14 μέρες και θα λειτουργεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στον θάνατο του 35χρονου ξουλουργού, στο νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης,  λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή που δεν ήταν γνωστά υποκείμενα νοσήματα, είπε.
«Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους.
Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί.
Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία, είπε ακόμα.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα.
Αναφέρθηκε στον έρπη και είπε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και τον θάνατο. Επίσης, η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού.
Μια τελευταία εξήγηση επίσης είπε είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη.
Ωστόσο, είπε, ότι από την άλλη χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν και σημείωσε ότι το R0 ο παράγοντας εξάπλωσης της νόσου, είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό οφείλεται στα μέτρα.
Είναι σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, είπε, ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα.
«Εχουμε τα περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και έκανε γνωστό ότι αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να προτείνει τις περαιτέρω κινήσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων.

Πέτσας: Από τις 27/4 ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία

Τη θέση ότι το σχέδιο σταδιακής μετάβασης ξεκινάει από τη Δικαιοσύνη διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι από τις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις.
«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Η μετάβαση θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη.
Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν έως τις 27 Απριλίου.
Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης ξεκινάει σημειολογικά από τη Δικαιοσύνη.
Από τις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
Παράλληλα επεσήμανε πως η μετάβαση θα γίνει με σχέδιο και συγκροτημένα και ότι η επιστροφή μπορεί να γίνει αρχικά από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα σχολεία.
«Μόνοι και ταυτόχρονα όλοι μαζί.
Όσο ποτέ στο παρελθόν.
Η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική.
Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του, μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή» είπε ο κ.Πέτσας, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η ελληνική κοινωνία τις ημέρες του Πάσχα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι καμπύλες που απεικονίζουν την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Για όλα όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα ευγνωμονούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού που ξαγρυπνούν για να είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς.
Όλους όσοι εργάζονται τις μέρες αυτές στις αγορές, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούν τον πολίτη.
Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε» είπε ο κ.Πέτσας.

Σταδιακό άνοιγμα από 4/5

Η άρση των πρώτων μέτρων αναμένεται να αρχίσει σταδιακά από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ενώ όπως αναφέρεται η άρση των μέτρων αυτών δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα ανάλογα και με την εμφάνιση και την πορεία κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα που αναμένεται να ανοίξουν είναι τα μικρά εμπορικά καταστήματα και ενδεχομένως και τα κομμωτήρια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα όπου όμως θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να γίνουν δεκτοί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα με τα σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, έχει καταστεί σαφές πως για κάθε βήμα που θα γίνεται, θα υπάρχει μια περίοδος 10 – 14 ημερών προκειμένου να αξιολογείται πως αυτό επηρέασε τη διασπορά της νόσου.
Άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τόσο η επαναλειτουργία των σχολείων, και ιδιαίτερα της Γ’ Λυκείου λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων όσο και των ΑΕΙ/ΤΕΙ κυρίως για τους φοιτητές που δίνουν εξετάσεις για το πτυχίο.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως την επόμενη ημέρα οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τις αποστάσεις, να συνεχίσουν εντατικά την υγιεινή των χεριών, να αποφεύγουν τις επαφές και τα φιλιά καθώς και να φορούν μάσκες, ιδιαίτερα όταν θα βρίσκονται σε χώρους με συνωστισμό, όπως για παράδειγμα σε μαγαζιά, υπηρεσίες, συγκοινωνίες κοκ.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι την επόμενη ημέρα θα είναι αναγκαίο να γίνεται άμεση διάγνωση σε όποιον βήχει ή έχει πυρετό προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα ενώ κρίσιμης σημασίας θεωρούνται και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εκτίμηση της διασποράς της νόσου.

Βατόπουλος (καθ.μικροβιολογίας): Μετά την Πρωτομαγιά θα έχουμε την άρση των πρώτων μέτρων

Την εκτίμηση πως μετά την Πρωτομαγιά θα έχουμε στην Ελλάδα την άρση των πρώτων μέτρων διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, ο οποίος συνέστησε στους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή και να μην χαλαρώσουν ως προς την τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή.
Έχουμε ακόμα ένα τριήμερο μπροστά μας το οποίο είναι υψηλού κινδύνου και μετά θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανοίγουν μαγαζιά κλπ.
Δεν έχει σημασία με ποια σειρά θα ανοίξουν, σημασία έχει ο κόσμος να συνεχίσει να πειθαρχεί και να μην αμελήσει τα μέτρα υγιεινής.
Να πλένει τα χέρια του, να φορά μάσκα αν χρειαστεί, έτσι ώστε ομαλά να περάσουν οι μήνες και να μπούμε σε ομαλότητα.
Ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας και μπορεί και το φθινόπωρο να έχουμε παραπάνω κρούσματα.
Αν τηρηθούν τα μέτρα θα είναι λιγότερα, όπως ήταν και λιγότερα τώρα, από αυτό που φοβόμασταν.
 Είναι μια κατάσταση που πρέπει να συνηθίσουμε» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Βατόπουλος, εκτιμώντας πως μετά την Πρωτομαγιά, θα έχουμε την άρση των πρώτων μέτρων.
«Τα οικονομικά θα είναι πεσμένα και πιεσμένα και πρέπει να το ξεπεράσουμε κι αυτό.
Όσο ευκολότερα περάσουμε το υγειονομικό κομμάτι, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσουμε αι το οικονομικό.
Έχει μεγάλη σημασία να γίνουν όπως πρέπει και όπως έγιναν μέχρι στιγμής να ταλαιπωρηθούμε για ένα δύο μήνες και η οικονομία θα επιστρέψει πιο εύκολα αν δεν έχουμε πισωγυρίσματα» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σχετικά με το εμβόλιο, είπε πως αυτό θέλει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να κυκλοφορήσει στην αγορά.
«Στην Ιταλία πέθανε κόσμος γιατί δεν υπήρχαν εντατικές.
Εδώ έμπαιναν νωρίς στις ΜΕΘ με λιγότερα συμπτώματα, συγκριτικά με τους ασθενείς από Ιταλία και Βρετανία.
Από κάποιες θεραπείες είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι, αλλά η ουσία είναι ότι οι ασθενείς που χρειάστηκε μπήκαν αμέσως στις ΜΕΘ και δεν περίμεναν στην ουρά» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.
Ερωτηθείς για τον τουρισμό ο κ.Βατόπουλος αναγνώρισε τις δυσκολίες.
«Όταν μιλάμε για τουρισμό εννοούμε για ανθρώπους που θα έρθουν από περιοχές με κορωνοϊό.
Βλέπω μια δυσκολία σε όλο αυτό.
Πώς θα έρθουν;
Θα τους κάνουμε τεστ στο αεροδρόμιο;
 Ή θα έχουν την ψυχολογία και τη δυνατότητα να έρθουν;» διερωτήθηκε ο κ.Βατόπουλος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης