Κοινωνία

Αδειάζει η Ειδομένη - Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης – Μεταφέρονται με πούλμαν οι πρόσφυγες

Αδειάζει η Ειδομένη - Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης – Μεταφέρονται με πούλμαν οι πρόσφυγες
Ομαλά η διαδικασία, αναμένεται να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα
(upd) Σε πλήρη εξέλιξη είναι από το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού προσφύγων στην Ειδομένη, ενώ ήδη οι πρώτοι πρόσφυγες μεταφέρονται με πούλμαν προς οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αν και αναφέρεται ότι η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.
Η επιχείρηση θα αρχίσει από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και δύο μήνες ενώ ανάλογα με την πρόοδο της, είναι πιθανό να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα.
Εκτιμάται πως η σιδηροδρομική γραμμή θα ανοίξει και πάλι σε τέσσερις ημέρες.
Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, η πρόσβαση των δημοσιογράφων στο σημείο δεν επιτρέπεται, ενώ τις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις συνδράμει από αέρος και ελικόπτερο της αστυνομίας.
Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης, οι πρόσφυγες που βρίσκονται επί μήνες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη θα μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους.
Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι).
Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.
«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500- 7.000 θέσεων.
Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» τόνισε ο κ. Κυρίτσης, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση – «σκούπα» της αστυνομίας.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 24 Μαίου 08:27)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης