Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ελλάδα εν καιρώ μνημονίου: Το 10% διαμένει σε ακατάλληλο χώρο - Στα 2,5 εκ. τα άστεγα παιδιά στις ΗΠΑ

Ελλάδα εν καιρώ μνημονίου: Το 10% διαμένει σε ακατάλληλο χώρο - Στα 2,5 εκ. τα άστεγα παιδιά στις ΗΠΑ
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013
Θλίψη και απογοήτευση «σκορπούν» τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς όπως αποδεικνύεται οι πολιτικές της λιτότητας έχουν επιδράσει δυσμενώς τη ζωή χιλιάδων ανηλίκων!
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων, διαπιστώνεται πως τα νοικοκυριά µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, παρέχουν στα παιδιά τους καινούρια ρούχα σε ποσοστό 98,7%, και δύο ζευγάρια υποδηµάτων στο σωστό µέγεθος σε ποσοστό 99,3%.
Παράλληλα, το 1,3% και το 0,7% των νοικοκυριών αντίστοιχα δηλώνει ότι δεν έχει την οικονοµική δυνατότητα να παρέχει τα παραπάνω στα παιδιά του.
Επίσης, το 90,3% των νοικοκυριών, µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών παρέχει στα παιδιά του ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση, ενώ το 94,7% των νοικοκυριών παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά µία φορά την ηµέρα.
Ακόμη, το 1,7% των µη φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν έχει την οικονοµική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθηµερινή βάση, ενώ το 1,3% δηλώνει ότι για οικονοµικούς λόγους δεν παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά µία φορά την ηµέρα.
Το 20,8% των φτωχών νοικοκυριών, µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, δηλώνει ότι για οικονοµικούς λόγους δεν µπορεί να παρέχει στα παιδιά του εξοπλισµό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, ενώ το 15,4% δεν µπορεί να παρέχει στα παιδιά του παιχνίδια εσωτερικού χώρου.
Σε ποσοστό 82,9%, τα νοικοκυριά µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, δηλώνουν ότι έχουν την δυνατότητα να καλύψουν οικονοµικά την τακτική συµµετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες αναψυχής.
Τα φτωχά νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν έχουν αυτή την οικονοµική δυνατότητα σε ποσοστό 36,3%.
Το 86% περίπου των νοικοκυριών, µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, µπορεί να καλύψει οικονοµικά τη διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων (γενέθλια, ονοµαστικές εορτές κλπ.), ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον µη φτωχό πληθυσµό είναι 66,9% και 93,4%, αντίστοιχα.





Το 68,7% των φτωχών νοικοκυριών µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, δηλώνει ότι δεν µπορεί να καλύψει οικονοµικά την συµµετοχή των παιδιών του σε σχολικές εκδροµές και εκδηλώσεις µε ίδιους οικονοµικούς πόρους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα µη φτωχά νοικοκυριά ανέρχεται σε 8,8%
Σε ποσοστό 9,2% τα νοικοκυριά µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, δηλώνουν ότι δεν µπορούν να παρέχουν για οικονοµικούς λόγους, στα παιδιά τους τη δυνατότητα να προσκαλούν περιστασιακά, στο σπίτι ή αλλού, φίλους για παιχνίδι και φαγητό, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον µη φτωχό πληθυσµό είναι 23,7% και 3,7% αντίστοιχα.





Το 18,4% των νοικοκυριών µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, δεν έχει κατάλληλο χώρο στην κατοικία για την σχολική µελέτη των παιδιών.
Ας σημειωθεί πως τα νοικοκυριά που αντιµετωπίζουν κατά κύριο λόγο αδυναµία να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά. Συγκεκριµένα, τα νοικοκυριά µε 3 παιδιά δεν µπορούν να καλύψουν τα έξοδα συµµετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδροµές σε ποσοστό 45,1% ενώ για τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά το ποσοστό ανέρχεται σε 66,5%.





Αντίστοιχα, τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων (γενέθλια, ονοµαστικές εορτές κλπ.), δεν µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, για οικονοµικούς λόγους, τα νοικοκυριά µε 3 παιδιά σε ποσοστό 16% περίπου, ενώ τα νοικοκυριά µε 4 ή περισσότερα παιδιά δηλώνουν ότι δεν µπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στα παιδιά τους σε ποσοστό 28,6%.
Δυστυχώς, όμως, τα ανήλικα παιδιά βρίσκονται σε δύσκολη οικονομικά θέση όχι μόνο στην Ελλάδα - η οποία καταρρέει - αλλά και σε εύρωστες χώρες, με ανθηρή οικονομία.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι οποίες παρά το γεγονός πως η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη, τα άστεγα παιδιά αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια!
Ο αριθμός των άστεγων παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 8% το 2013 σε σχεδόν 2,5 εκατ. σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που αποδίδει τον αριθμό-ρεκόρ στην αδυναμία στέγασης λόγω φτώχειας και στις μακροχρόνιες επιπτώσεις των ανέργων οικογενειών.
Η έκθεση του Εθνικού Κέντρου για τους αστέγους, σε συνδυασμό το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας έφθασαν το 1,5 εκατομμύριο.
Ουσιαστικά 1 στα 30 παιδιά στις ΗΠΑ το 2013 δεν είχαν στέγη, δεν είχαν σπίτι να διαμείνουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην California, υπάρχουν 527.000 άστεγα παιδιά, που αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του συνόλου των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ με βάση ένα πολύ ενδιαφέρον γράφημα της J P Morgan προκύπτει ότι η παγκόσμια οικονομία για το 2015 θα εισέλθει σε φάση περαιτέρω ισχυροποίησης εξέλιξη που συμβάλλει στην αύξηση του παγκόσμιου πλούτου ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι φτωχοί παγκοσμίως;
Αποτελεί παράδοξο πως ενώ ο πλούτος αυξάνεται....ταυτόχρονα αυξάνονται και οι φτωχοί.


http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2014/11/corp%20recovery%201.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης