Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Που αποδίδεται η πτώση σε Εθνική και Eurobank; - Είναι απλό ήταν ακριβές με όρους P/BV και απλά φθηναίνουν και λόγω short selling – Δίκαιη εξέλιξη να στηριχθεί ο όμιλος της Εθνικής στην επόμενη φάση

  Που αποδίδεται η πτώση σε Εθνική και Eurobank; - Είναι απλό ήταν ακριβές με όρους P/BV και απλά φθηναίνουν και λόγω short selling – Δίκαιη εξέλιξη να στηριχθεί ο όμιλος της Εθνικής στην επόμενη φάση
Που αποδίδεται η πτώση της μετοχής της Εθνικής τράπεζας;
Οι ίδιοι λόγοι που θα αναφέρουμε ισχύουν σε μικρότερο όμως βαθμό και στην περίπτωση της Eurobank.

Ως www.bankingnews.gr έχουμε αναφέρει όχι μια όχι δύο αλλά άπειρες φορές ότι μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις ο κλάδος θα βρει τις ισορροπίες του και κριτήριο για τον προσδιορισμό των ισορροπιών θα είναι τα P/BV.
Δυστυχώς πολλοί δεν κατανόησαν το λογικό και νόμισαν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις εξωφρενικές τους αποτιμήσεις.
Αυτό ευτυχώς για την υγεία της αγοράς δεν συνέβη και οι τράπεζες διόρθωσαν σημαντικά.
Υποστηρικτικά στην αποκατάσταση των στρεβλώσεων συμβάλλει και η ενεργοποίηση του short selling στις μετοχές των τραπεζών.
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα για να εξηγήσουμε τα αυτονόητα.
Η Πειραιώς εμφανίζει tangible book value 8,8 δισεκ. ευρώ, δηλαδή καθαρό κεφάλαιο 8,8 δισεκ. ευρώ και το  P/BV διαμορφώνεται στο 0,54 που είναι ρεαλιστικό για την Πειραιώς.
Η Alpha bank εμφανίζει P/BV 0,59.
Δηλαδή οι δύο καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ελλάδα εμφανίζουν P/BV κοντά στο 0,5…..
Αν αποτιμήσουμε την Εθνική εμφανίζει P/BV 1 και ταυτόχρονα δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.
Δηλαδή η Εθνική έχει διπλάσια αποτίμηση από την Πειραιώς ή Alpha και ταυτόχρονα έχει ελλείψεις κεφαλαίων.
Τι θα συμβεί ο διορθωτικός κύκλος στην Εθνική θα ολοκληρωθεί στα 1,25 με 1,5 ευρώ γιατί σε αυτές τις τιμές εμφανίζει παραπλήσια P/BV με τις επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες.
Η Eurobank – ορθά αναφέραμε ήδη από χθες ότι η άνοδος δεν θα κρατήσει πολύ παρ΄ ότι εξαγόρασε το ΤΤ και την Proton bank – για το εξής απλό λόγο.
Η Eurobank είναι οριακά υπερτιμημένη καθώς εμφανίζει P/BV 0,68.
Για την Eurobank πριν 2 μήνες είχαμε αναφέρει ότι θα βρεθεί στα 0,50 ευρώ που είναι η δίκαιη της τιμή και αυτό επαληθεύτηκε.

Στην επόμενη φάση η Εθνική θα χρειαστεί στήριξη

Οι μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό banking πραγματοποιήθηκαν συμμετρικά καμία τράπεζα δεν αδικήθηκε και όλες ενισχύθηκαν.
Ωστόσο θεωρούμε ότι στην επόμενη φάση όχι των deals - νέα deals να τα ξεχάσουμε μεταξύ συστημικών και ορθά - αλλά των αναδιαρθρώσεων και περαιτέρω ενισχύσεων, οι αρχές, εποπτικές και ΤΧΣ πρέπει να στηρίξουν την Εθνική τράπεζα.
Έτσι θα αποκατασταθεί πλήρως η δικαιοσύνη ώστε όλες οι τράπεζες να έχουν κερδίσει από τις ιστορικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί.
Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ κινήθηκε με γνώμονα την ισονομία και ισότητα μεταξύ των τραπεζών και αν ληφθεί υπόψη ότι περίπου οι τράπεζες έχουν ίδιο ενεργητικό 104 δισεκ. η Εθνική, 100 δισεκ. η Πειραιώς και λίγο χαμηλότερα Alpha και Eurobank αποδεικνύεται ότι επανασχεδιάστηκε ο κλάδος ώστε να υπάρχουν 4 σχεδόν ίσες τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης