Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ρώσικο «πόκερ» με το φυσικό αέριο στην Ελλάδα - Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ - Δεν κατέθεσε προσφορά η Gazprom - Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της ΔΕΣΦΑ και η ρωσική εταιρεία Sintez - Απομένει η αζέρικη εταιρεία Socar

tags :
Ρώσικο «πόκερ» με το φυσικό αέριο στην Ελλάδα - Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ - Δεν κατέθεσε προσφορά η Gazprom - Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της ΔΕΣΦΑ και η ρωσική  εταιρεία Sintez - Απομένει η αζέρικη εταιρεία Socar
(upd3) Στον "αέρα" φαίνεται ότι βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ρωσική Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά, όπως αναμενόταν. Την ίδια ώρα αποσύρθηκε από το διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ και η ρωσική  εταιρεία Sintez, με αποτέλεσμα μόνος διεκδικητής να απομένει η αζέρικη εταιρεία Socar. 


Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το συνολικό τίμημα για τις δύο εταιρείες εκτιμώταν ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 1,3 με 1,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με προηγούμενες διαρροές, το ποσό που φερόταν ότι θα προσφέρει η Gazprom για τη ΔΕΠΑ ανερχόταν στα 750 με 900 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι όροι που έθεσε για τις οφειλές των πελατών της ΔΕΠΑ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο ρωσικός κολοσσός δεν κατέθεσε τελικά προσφορά.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, ότι η ρωσική Sintez αποσύρεται από τον διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, ούτε το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.
Από την άλλη, η Sintez έχει ενοχληθεί επειδή το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε τη δυνατότητα σε εταιρείες που ήδη συμμετέχουν στον διαγωνισμό να συμπράξουν με ευρωπαϊκές εταιρείες στην τελική φάση.
Αυτό θεωρήθηκε από τους Ρώσους, ως έμμεση πριμοδότηση της Socar, η οποία θεωρείται η έμμεση "αμερικανική" υποψηφιότητα και στο Κρεμλίνο εκτίμησαν ότι αλλοιώνονται οι όροι του διαγωνισμού, κάτι που συνιστά ευθεία πολιτική παρέμβαση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο ισχυρός «άνδρας» της Gazprom και «δεξί χέρι» του προέδρου της Ρωσίας, Alexei Miller επισκέφθηκε τρεις φορές την Αθήνα τους τελευταίους τρεις μήνες και είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά όσο και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης για τη διευθέτηση όλων των λεπτομερειών και των εκκρεμών ζητημάτων.
Μέχρι πρότινος η Gazprom φερόταν να ζητά διασφαλίσεις πριν καταθέσει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ, σχετικά με δύο κύρια ζητήματα, τα οποία είχαν να κάνουν με τη διασφάλιση για την αποπληρωμή των χρεών, ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ιδιώτες προς τη ΔΕΠΑ αλλά και με τη δυνατότητα να επιστραφεί η εγγυητική επιστολή του πλειοδότη στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, αν και δεν μπορεί να κρύψει τον προβληματισμό της για την τροπή που πήραν τα πράγματα (εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν όλες οι παραπάνω πληροφορίες), δεδομένου ότι η απρόσμενη αυτή εξέλιξη θα επηρεάσει συνολικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, και συνεπώς των εσόδων που είχαν προϋπολογιστεί από τις ιδιωτικοποιήσεις για την φετινή χρονιά.
Οι Ευρωπαίοι δεν φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από αυτήν την εξέλιξη, καθώς κύρια ανησυχία τους ήταν η δεσπόζουσα θέση που θα είχε στην ευρωπαϊκή εταιρεία η Gazprom αν αποκτούσε τη ΔΕΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν και πληροφορίες, βάσει των οποίων, δεν αποκλείεται να ασκήθηκαν και πιέσεις προς τη Gazprom να αποχωρήσει από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, και εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.

(πρώτη ενημέρωση 08.21)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης