Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ενέκρινε τελικά το ΔΝΤ τη συνεισφορά του στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου - Πράσινο φως στη xoρήγηση του δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ προς τη Λευκωσία, παρά το γεγονός πως αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους - Eκταμιεύονται 86 εκατ. ευρώ

tags :
Ενέκρινε τελικά το ΔΝΤ τη συνεισφορά του στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου - Πράσινο φως στη  xoρήγηση του δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ προς τη Λευκωσία, παρά το γεγονός πως αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους - Eκταμιεύονται 86 εκατ. ευρώ
Ενέκρινε, τελικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συμμετοχή του στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
Το ΔΣ του ΔΝΤ ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ προς τη Λευκωσία, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ που θα λάβει η Κύπρος.
Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ από το πακέτο των 10 δισ. ευρώ θα τα καταβάλλει η Ευρωζώνη.
Η απόφαση αυτή του ΔΝΤ χαρακτηρίζεται θετική εξέλιξη για την Κύπρο, δεδομένου ότι το Ταμείο συνεχίζει να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.
Η σημερινή έγκριση ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης του ΔΝΤ προς τη Λευκωσία, ύψους 86 εκατ. ευρώ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Το ΔΝΤ αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του κυπριακού πακέτου διάσωσης - Σοβαρές αιχμές για την ομάδα διαπραγμάτευσης και την πρώτη συμφωνία της 15ης Μαρτίου - Πολύ «αισιόδοξες» οι προβλέψεις - Κριτική για τις εξαιρέσεις στο haircut

Έντονα προβληματισμένο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με τις βασικές  παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης.
Σήμερα οι εκτελεστικοί διευθυντές του ΔΝΤ, καλούνται να εγκρίνουν το 1 δισ. ευρώ που θα δώσει το Ταμείο στην Κύπρο, με τις τοποθετήσεις τους να αναδεικνύουν τα σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος στην επιτυχή υλοποίηση του.
Το εσωτερικό 47σέλιδο έγγραφο του ΔΝΤ, αναφέρει ότι οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου θέτουν - σε αυστηρό, σε κάποια σημεία, ύφος - ερωτήματα στους τεχνοκράτες του Ταμείου, που συμμετείχαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του μνημονίου.
Αν και η εκτελεστική διεύθυνση του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Κύπρο, τα ζητήματα που αναδεικνύονται από το έγγραφο είναι σημαντικά, σύμφωνα με το Stockwatch.
Κάποιοι διευθυντές, για παράδειγμα, αφήνουν σοβαρές αιχμές για τους χειρισμούς της διευθυντικής ομάδας που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις (π.χ. της Ντέλια Βελκουλέσκου), και διερωτούνται γιατί το ταμείο συναίνεσε στο «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.
Οι Πάολο Νογκέιρα Μπατίστα και Χέκτορ Τόρες αναφέρουν ότι «το πρώτο πακέτο ήταν απαράδεκτο αφού επέβαλλε ζημιές σε μικρούς ασφαλισμένους καταθέτες και επειδή δεν διαφοροποιούσε μεταξύ φερέγγυων και μη φερέγγυων τραπεζών». «Δεν θα έπρεπε ποτέ να υιοθετηθεί από τη διεύθυνση, ιδίως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Συμβούλιο», σημειώνουν σε αυστηρό ύφος.
Κοινή διαπίστωση των διευθυντών είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις των τεχνοκρατών του Ταμείου, πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,5% σε δύο χρόνια και θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου το 2015, είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις και ζητούν από τους τεχνοκράτες να εξηγήσουν πως θα ανακάμψει η οικονομία σε περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας.
Η λέξη «αισιόδοξες» αναφέρεται αρκετές φορές στο κείμενο, που σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπει στην κακή εμπειρία με τις προβλέψεις που έκαναν οι τεχνοκράτες του Ταμείου σε σχέση με την Ελλάδα.
Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου αμφισβητούν επίσης τις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, ένα ζήτημα που απασχόλησε έντονα το ταμείο, και που ήταν η βασική δικαιολογία για το «κούρεμα». Θεωρούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι τόσο απρόβλεπτο, που καθιστά τους όποιους υπολογισμούς απλές εικασίες.
Κριτική για τις εξαιρέσεις στο haircut
Μία από τις πιο ουσιαστικές κριτικές είναι για τις εξαιρέσεις που δόθηκαν σε κάποιους ανασφάλιστους καταθέτες. Αρκετοί διευθυντές διερωτούνται γιατί κάποιοι καταθέτες έτυχαν διαφορετικού χειρισμού από άλλους.
Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το χειρισμό των υπόλοιπων καταθετών σε τράπεζες που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν στήριξη από το κράτος.
Οι πιο πάνω διευθυντές αναφέρουν «ότι κάποιες τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα, που θεωρήθηκαν φερέγγυα, θα χρειαστούν κρατική στήριξη για να επιβιώσουν. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε αυτές τις "φερέγγυες αλλά υπο-κεφαλαιοποιημένες" τράπεζες θα εξαιρεθούν από τη μετατροπή των καταθέσεων τους σε μετοχές (αλλά θα ωφεληθούν από κρατική στήριξη)». Επίσης,διερωτούνται αν αυτοί οι χειρισμοί θα δημιουργήσουν νομικές απαιτήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης