Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υπεγράφησαν οι πρώτες συμφωνίες Ελλάδας - Κίνας - Στο επίκεντρο αποκρατικοποιήσεις, τουρισμός, μεταφορές - Συνεργασία με China Development Bank, Huawei, ΖΤΕ - Προσπάθειες Σαμαρά για καλύτερους όρους χρηματοδότησης εφοπλιστών, επιχειρηματιών

tags :
Υπεγράφησαν οι πρώτες συμφωνίες Ελλάδας - Κίνας - Στο επίκεντρο αποκρατικοποιήσεις, τουρισμός, μεταφορές - Συνεργασία με China Development Bank, Huawei, ΖΤΕ  - Προσπάθειες Σαμαρά για καλύτερους όρους χρηματοδότησης εφοπλιστών, επιχειρηματιών
(upd9)Υπεγράφησαν οι πρώτες συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο Πεκίνο, με τους Κινέζους να εκφράζουν παράλληλα ισχυρό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Ελληνικού, αλλά και για λιμάνια και αεροδρόμια.
Οι πρώτες συμφωνίες

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Ταμείου με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας όπως τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei. Με τη συμφωνία αυτή προκύπτει ότι η κινεζική εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ισχυρό το ενδιαφέρον των Κινέζων για Ελληνικό, λιμάνια και αεροδρόμια


Ισχυρό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον των Κινέζων για την αξιοποίηση του Ελληνικού, αλλά και για λιμάνια και αεροδρόμια. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς απήυθυνε κάλεσμα στους Κινέζους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο ελληνικό success story και να επενδύσουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα κερδίζει το στοίχημα και ότι έχει διανύσει το μισό δρόμο για come back.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μειωθεί η γραφειοκρατία στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των υποδομών.
Σε γεύμα που παρέθεσε στην ελληνική αποστολή, ο Κινέζος πρωθυπουργός
ανέφερε ότι "είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ".
Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά ζητήματα ο Κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κίνα είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ενώ ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ακόμη ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας.
Κατά τη συνάντηση του Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Li Keqiang, οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία ως βάση για τη διαμόρφωση μίας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης.
Συζήτησαν και συγκεκριμένα πεδία, για τα οποία έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς, πάντως, υπάρχει και για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν ικανοποίηση και σημείωναν ότι είναι ένα καλά προετοιμασμένο ταξίδι, καθώς υπήρχε επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με Κινέζους αξιωματούχους για συγκεκριμένους τομείς εδώ και αρκετό καιρό.
Το βράδυ (ώρα Κίνας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Έλληνες επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του.

Κάλεσμα στους Κινέζους επιχειρηματίες

«Η Ελλάδα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της κάτι που πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Αυτό φαίνεται από τη μείωση των spread και από τις εκτιμήσεις των αγορών» είπε ο κ.Σαμαράς, μιλώντας σε Κινέζους επιχειρηματίες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης, στη μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 25% και στην ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που αγγίζει το 27% και στους νέους το 60%.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αρχαίο πολιτισμό που έχουν Ελλάδα και Κίνα, αλλά σημείωσε πως επιθυμία του είναι οι δύο χώρες να επικεντρωθούν στο κοινό μέλλον που μπορούν να κτίσουν.
«Ξέρω ότι η Κίνα επενδύει παντού» είπε ο κ. Σαμαράς, καλώντας την να επενδύσει στη χώρα μας.
Αναφέρθηκε, επίσης, και στις γεωπολιτικές ευκαρίες που δίνει η χώρα μας στην Κίνα. Τόνισε ότι, το πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ και είναι αυτή μία ευκαιρία για να βοηθήσει την περαιτέρω προσέγγιση της Κίνας με την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα και η Κίνα χρειάζονται η μία την άλλη για μία σειρά πολιτικούς και οικονομικούς λόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δέκα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη στρατηγική συμφωνία ΕΕ- Κίνας και μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο».
Μίλησε όμως και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενώ χρειάζεται επενδύσεις στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις κατασκευές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
«Θέλουμε κινεζικές εταιρείες για να δουλέψουμε μαζί. Οι κινέζικες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στα logistics για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε τους τομείς που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον τουρισμό, σε συνδυασμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Ακολούθως, για τα ελληνικά προιόντα, τονίζοντας ότι «είμαστε περήφανοι για προϊόντα μας, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα μας, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής», ενώ συνέχισε, κάνοντας λόγο για την τεράστια ακτογραμμή που δίνει δυνατότητες για οικονομική αξιοποίηση, από τον τουρισμό μέχρι την αλιεία.
Τέταρτος τομέας είναι η κουλτούρα και ο πολιτισμός, είπε ο κ. Σαμαράς. «Φανταστείτε έναν διάλογο μεταξύ δυτικής και ανατολικής κουλτούρας, έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στα μαθηματικά. Έχουμε χιλιάδες νέους που έχουν σπουδάσει σε ελληνικά και δυτικά πανεπιστήμια» τόνισε ο κ.Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας που αφήνει περιθώριο γεωπολικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, ωστόσο λόγω της θέσης της διαδραμματίζει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είπε και ευχαρίστησε τους Κινέζους για τη μέχρι τώρα βοήθειά τους.
«Σε δύσκολες εποχές η COSCO έκανε μία σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, τώρα μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση της χώρας και να επενδύσει στα λιμάνια της Κρήτης, όπως και στο αεροδρόμιο της Αθήνας», ανέφερε.
«Η Ελλάδα αλλάζει. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η Κίνα στέκεται δίπλα μας και στήριξε και την παραμονή μας στην ΕΕ. Το ελληνικό come back φαίνεται ήδη. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στρίψει το πλοίο και δεν είχαμε εξασφαλίσει το come back. Ότι έχει αποδώσει μέχρι τώρα στην σχέση μας θα το ενισχύσουμε, ότι δεν δούλεψε θα το φτιάξουμε και θα το κάνουμε να δουλέψει. Χτίσαμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και δεν ήταν εύκολο, τώρα την διευρύνουμε. Η Ελλάδα χτίζει ένα success story και θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος της ιστορίας αυτής» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση που θέλει να οικοδομήσει με την Κίνα, ο κ.Σαμαράς υποστήριξε: «Η στρατηγική σχέση δεν είναι τακτική και είναι μακρού χρόνου. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να σε βοηθήσει όταν κινδυνεύεις και να τον ξεχάσεις όταν περάσεις τον κίνδυνο. Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις μακράς διάρκειας, σιγά και σταθερά, χωρίς να υπόσχομαι πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν. Κινέζοι επιχειρηματίες με έχουν επισκεφθεί στο γραφείο μου. Ξέρουμε ότι η Κίνα μπορεί να μας βοηθήσει, επενδύει σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα».
Μετά την ομιλία του στην Ακαδημία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε ιδιωτικά στην Απαγορευμένη Πόλη, η οποία "απαγορεύτηκε" για τους τουρίστες, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός και η συνοδεία του ξεναγούνταν στα αξιοθέατα.
Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και αύριο με τον πρόεδρο Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το πρόγραμμα του Α. Σαμαρά στην Κίνα

Την Παρασκευή, ο Α. Σαμαράς θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει αποδεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Σι Ζινπίνγκ.
Το Σάββατο, θα μεταβεί στην επαρχεία Χαντζόου, όπου και θα συννατηθεί με την κυβέρνηση της Περιφέρειας, ενώ θα μιλήσει και στο World Cultural Forum.
Kαθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Κίνα, ο Α. Σαμαράς θα έχει επαφές με κρατικούς φορείς και Κινέζους επιχειρηματίες.
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει επαφές με την κυβέρνηση της χώρας.

Από τις 6/5 το bankingnews.gr ανέφερε:


Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Κίνα; - Νέες επενδύσεις ή καλύτεροι όροι χρηματοδότησης εφοπλιστών και επιχειρηματιών;


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στην Κίνα την περίοδο 15-19 Μαΐου, με το ταξίδι αυτό να λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία για τον εγχώριο επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο.
Η αίσθηση που αφήνεται να εννοηθεί από το Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει επενδύσεις στην ασιατική πρωτεύουσα, ωστόσο καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι ο Σαμαράς θα μεταβεί για ένα πολύ σημαντικότερο λόγο στο Πεκίνο. Και αυτός είναι ότι θέλει να πετύχει καλύτερους όρους χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης των δανείων που έχουν λάβει εγχώριοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει να στηρίξει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό τομέα, ευελπιστώντας και στη δική τους στήριξη κατά την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Μάλιστα, ο ίδιος, θεωρεί ότι από τον επιχειρηματικό κόσμο μπορεί να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται, αφού ξένοι επενδυτές έχουν «αποκλείσει» τη χώρα μας από τον επενδυτικό χάρτη.
Τονίζεται εδώ ότι επενδυτές και εφοπλιστές έχουν ιδιαίτερο συμφέρον από την κίνηση του πρωθυπουργού, καθώς οι κινεζικές τράπεζες στηρίζουν τις παγκόσμιες δραστηριότητες τους. Ήδη εκκρεμούν χορηγήσεις που χρειάζονται αναχρηματοδότηση, ενώ δεδομένου ότι τα πιστωτικά κανάλια είναι σχεδόν κλειστά από ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, οι κινεζικές τράπεζες δείχνουν περισσότερο ανοιχτές στη στήριξη των ελληνικών δραστηριοτήτων.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης