Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαράς: Το ελληνικό success story αναδεικνύεται σε σύμβολο ανανεωμένης ευρωπαϊκής δυναμικής - Kανείς δεν μιλά πλέον για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - Θλιβερή ανάμνηση το Grexit - H χώρα αλλάζει πορεία

tags :
Σαμαράς: Το ελληνικό success story αναδεικνύεται σε σύμβολο ανανεωμένης ευρωπαϊκής δυναμικής - Kανείς δεν μιλά πλέον για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - Θλιβερή ανάμνηση το Grexit - H χώρα αλλάζει πορεία
(upd7)"Η Ελλάδα κατάφερε να αναστρέψει πορεία" δήλωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μιλώντας στα εγκαίνια της αντιπροσωπείας του γερμανικού Ιδρύματος "Hanns Seidel" στην Αθήνα, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν μαζί με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
"Πριν από έναν χρόνο η Ελλάδα ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν. Σήμερα η διαφαινόμενη επιτυχία της Ελλάδας, το λεγόμενο ελληνικό success story, αναδεικνύεται σε σύμβολο μιας ανανεωμένης ευρωπαϊκής δυναμικής", διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως "η αναγέννηση της Ελλάδας ανοίγει δρόμους για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, πράγματι η Ελλάδα έζησε και ζει ακόμα μια πρωτοφανή κρίση, σημειώνοντας όμως πως "και στην περίπτωση της Ελλάδας φάνηκαν όχι μόνο τα δικά μας αδιέξοδα, τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αδυναμίες και αντιφάσεις στο ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα".
Κάποια στιγμή μάλιστα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν τάχα "αναπόφευκτη".
"Αυτή η άποψη ανήκει πια στο παρελθόν»" ανέφερε ο κ. Σαμαράς για να τονίσει ότι "Το λεγόμενο Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που μέχρι πριν από έναν χρόνο ακόμα ήταν στην ημερήσια διάταξη διεθνώς, σήμερα δεν το αναφέρει κανείς! Δεν το επικαλείται κανείς. Είναι μια θλιβερή ανάμνηση".
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα τα προβλήματα για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι "η ύφεση συνεχίζεται για έκτο χρόνο" και ότι "η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο 30%. Και πάνω από το 60% για τα νέα παιδιά".
"Πόσες χώρες θα το άντεχαν αυτό; Πόσες χώρες θα κατάφερναν μέσα σε τέτοιες συνθήκες να προωθήσουν τόσο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να διαλυθούν, χωρίς να χάσουν τη συνοχή και τον αυτοσεβασμό τους;", διερωτήθηκε τέλος ο πρωθυπουργός.

Σαμαράς (στον ΣΕΒ):  Δεν θα υπάρχει μνημόνιο σε 2-3 χρόνια - Στόχος ένας ενιαίος φόρος επιχειρήσεων 15% - Προτεραιότητα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - Σπάνε τα ταμπού των αποκρατικοποιήσεων - Επιστροφή στις αγορές στο α' 6μηνo του 2014


"Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την κρίση, αλλά η ψυχολογία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό βελτιώνεται", διεμήνυσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προειδοποιώντας πως η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή.
"Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Δεν έχουμε βγει από την ύφεση, αλλά η ελπίδα ξαναγεννιέται. Η πτώση σταμάτησε και σύντομα αρχίζει η άνοδος ", τόνισε ο κ. Σαμαράς, παραδεχόμενος πως πλέον η Ελλάδα μπαίνει στον διεθνή χάρτη επενδυτικού προορισμού.
"Δεν έχουμε βγει από τα δύσκολα. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό", υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας ωστόσο μήνυμα προ πάσα κατεύθυνση, πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση.
Κληθείς ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης από εδώ και στο εξής, τόνισε: "Πρέπει να αποτρέψουμε νέα περιοριστικά μέτρα. Η ανάκαμψη χρειάζεται σταθερότητα προσδοκιών", ενώ επανέλαβε πως η χώρα στοχεύει στην επάνοδό της στις αγορές, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Αναφερόμενος ο κ. Σαμαράς στις τράπεζες, σημείωσε: Η Ελλάδα δεν είχε τραπεζικό σύστημα το τελευταίο 1,5 έτος εξαιτίας του PSI. Μας ενδιαφέρει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέσω της ανακεφαλαιοποίησης θα ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιταχύνεται η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ γνωστοποίησε πως "πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα εισέρχονται στην οικονομία κάθε μήνα".
"Oι δόσεις προς την Ελλάδα θα εκταμιευτούν κανονικά. Στοχεύουμε στην εκταμίευση της δόσης και του Ιουνίου", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, για να συμπληρώσει πως "Τον Οκτώβριο θα υπάρξει η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα".
"Πρώτος μας στόχος είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η επιβολή ενός ενιαίου φόρου επιχειρήσεων έως 15%", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς.
Εστιάζοντας στις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε: Σπάμε ταμπού με τις αποκρατικοποιήσεις. Θετικοί οι όροι για τον ΟΠΑΠ. Επίκεινται άλλες 2 μεγάλες αποκρατικοποιήσεις το 2013".
Και συνέχισε: Προγραμματίζουμε απολύσεις στο Δημόσιο. Διατηρείται ο κανόνας της 1 πρόσληψης για 10 αποχωρήσεις.
"Εξασφαλίσαμε δόσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών" υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς.
"Αλλάξαμε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο. Η σημερινή κυβέρνηση αλλλάζει όσα ανέχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά ", υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς.
Και πρόσθεσε: "Στόχος η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Ποντάρουμε στο δαιμόνιο του Έλληνα επιχειρηματία".
Χτυπώντας την γραφειοκρατία, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και πολεμάμε την διαφθορά. Οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο μέσα από την επιχειρηματικότητα.
Και διεμήνυσε: Έχουμε όραμα για την αναπτυξιακή αναγέννηση της Ελλάδας. Η χώρα θα επανέλθει στην ευημερία μέσω της υγιούς ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός "Πετύχαμε την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, χωρίς μάλιστα να υπάρξει χρεοκοπία. Το μνημόνιο σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχει. Δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο".
"Απαράδεκτες οι απεργίες εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων", δεν παρέλειψε να τονίσει ο κ. Σαμαράς, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: Για να υπάρξει ομαλότητα και ανάπτυξη, το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από το συντεχνιακό. Βάζουμε τέλος στην κυριαρχία των συντεχνιών με την συναίνεση της κοινωνίας.
"Η νέα Ελλάδα δεν θα διχάζει τους Έλληνες, θα τους ενώνει όλους. Σταθεροποιήσαμε την γεωπολιτική μας θέση. Ετοιμάζουμε την αναγέννηση της Ελλάδας...", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

(Πρώτη ενημέρωση 18:43, 13/5/2013)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης