17:30 Τελευταίο Σχόλιο
ΑΓΟΡΑ: Εντυπωσιακή κίνηση και σήμερα. Νέα υψηλά 17 ετών. Η πορεία των αγορών της Ευρώπης και η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου είναι οι βασικές αιτίες της κίνησης. Νομίζουμε όμως πως και λόγω επικείμενης αναβάθμισης αλλά και rebalancing MSCI, υπάρχει μία επιπρόσθετη κινητικότητα στο δικό μας ταμπλό. Από την άλλη σήμερα, μόνο τα βαριά χαρτιά είχαν κινητικότητα. Στα μικρομεσαία χθες είδαμε κάποια βελτίωση, αλλά σήμερα δεν είχαμε συνέχεια.
Φαίνεται πως θέλει να δει σύντομα τις 2.700 μονάδες. Θυμίζουμε πως ο διαγραμματικός στόχος είναι οι 2.800 μονάδες. Με υψηλό σήμερα στις 2.692,94 μονάδες έκλεισε στις 2.687,04 μονάδες και με άνοδο 1,26%. Σταδιακά βελτιώνεται ο τζίρος στις τελευταίες συνεδριάσεις. Σήμερα ξεπέρασε τα 280 εκατ. ευρώ με πακέτα περίπου 39 εκατ. ευρώ.
ΔΕΗ: Από νωρίς είχε εξαιρετική πορεία. Γράψαμε πρόσφατα για τη μετοχή και τι αναμένουν όλοι. Το σκουπισματάκι στο ταμπλό έγινε και τώρα πάει προς τα υψηλά της. Δεν απέχει και ιδιαίτερα. Στα 23,70 ευρώ και στο +3,86% με όγκο πάνω από 1,5 εκατ. τεμάχια.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε νέα υψηλά ο δείκτης και όλες οι συστημικές πλην της Alpha Bank. Η ΠΕΙΡ με άνοδο 2,38%, η ΑΛΦΑ με 1,97%, η ΕΤΕ με 1,72%, η Κύπρου με 1,14%, η ΕΥΡΩΒ με 1,03%, αμετάβλητη η CrediaBank και με απώλειες 0,25% η Optima.
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Επισήμως από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχουμε κάποια απάντηση στα δημοσιεύματα για πρόταση από 6 ευρωπαϊκές χώρες να επιβληθεί φόρος στις εταιρείες του κλάδου. Πάντως με τα κέρδη που αναμένει η Motor Oil, θα μπορούσαμε να δούμε πολύ μεγάλο μέρισμα. Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το φόρο. Έτσι παρά την έκρηξη των κερδών η μετοχή σήμερα υποχώρησε 0,93%. Η HelleniQ με άνοδο 0,73%.
ΜΕTLEN: Μικρή μείωση των ανοικτών θέσεων στη μετοχή. Στο 8,74% από 8,84%. Αντιστοιχούν σε περίπου 610 εκατ. ευρώ. Στα 49,44 ευρώ και στο +0,90%.
ΤΙΤΑΝ: Στα 60 ευρώ τοποθετεί τον πήχη για τη μετοχή η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ βελτιώνοντας τις εκτιμήσεις της και εκτιμώντας πως και η βελτιστοποίηση του κόστους όσο και το όφελος των εξαγορών θα είναι ορατές από φέτος αντί από το 2027 Κατά την τελευταία περίοδο, όταν οι παράγοντες κόστους βρισκόταν υπό σημαντική πίεση λόγω του πολέμου και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας, και οι αναλυτές της χρηματιστηριακής ήταν υπερβολικά συντηρητικοί στην εκτίμηση της ικανότητας του ομίλου να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της σύγκρουσης δείχνουν ότι η κερδοφορία μπορεί να διατηρηθεί αποτελεσματικά. Η διοίκηση ανακοινώνει ότι οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα αποφέρουν οφέλη άνω των 50 εκατ. ευρώ το 2026. Παράλληλα οι εξαγορές θα προσθέσουν άλλα 45-50 εκατ. ευρώ EBITDA και ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός με μόχλευση μόλις 1,4 φορές. Στα 53,35 ευρώ και στο +2,99%.
COCA COLA: Την πίεσε η BNP Paribas, πιέστηκε και λόγω του placement, αλλά ξαναβρίσκει το δρόμο της. Στα 54,60 ευρώ και στο +1,30%.
ΑΔΜΗΕ: Επέστρεψαν οι αγοραστές. Εύκολα πήγε πάνω σήμερα. Ίσως να είναι αντίδραση, ίσως να παίζουν οι αγοραστές τη βελτίωση των δεδομένων στη διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου. Στα 4,55 ευρώ και στο +4,12%.
AEGEAN: Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έδωσε αντίδραση σήμερα στη μετοχή. Όμως στις τελικές δημοπρασίες βγήκαν πωλήσεις. Έτσι ενώ είχε γράψει υψηλό στα 12,51 ευρώ έκλεισε στα 12,21 ευρώ και με άνοδο 1,33%. Ο όγκος ξεπέρασε τις 150 χιλ. τεμάχια.
FOURLIS: Απογοητευτική εικόνα. Στα 4,2950 ευρώ γύρισε η μετοχή. Ίσως η μετοχή με τη χειρότερη συμπεριφορά στη Euronext Athens.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μεγάλες και σήμερα εντολές πώλησης στη μετοχή.
REAL CONS.: Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή.
ΣΙΔΜΑ: Συνέχισε και σήμερα υψηλότερα. Από τα λίγα μικρά που είχαν καλή άνοδο.
CPI: Σήκωσε όγκο και ενισχύθηκε 7,79%.
16:02 UPDATE
Προς τις 2.700 μονάδες
Εντυπωσιακή κίνηση καταγράφει την τελευταία ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο πλησιάζοντας τις 2.700 μονάδες και φυσικά καταγράφοντας ένα ακόμα ρεκόρ.
Η αξία των συναλλαγών είναι στα 177 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες είναι σε νέα υψηλά. Η Πειραιώς, η Eurobank και η Εθνική είναι σε νέα υψηλά και ωθούν το δείκτη στο +1,79% και το Γ.Δ. στο +1,44% και στις 2.692 μονάδες. Η ΔΕΗ είναι στο +3,51%, η Πειραιώς στο +3,37%, η Τιτάν στο +3,09%, η Aegean στο +3,33%, η Εθνική στο +1,93% και η Alpha bank στο +1,64%
14:04 UPDATE
Μείωση ανοικτών θέσεων στη Metlen στο 8,74% από 8,84%
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου οι ανοικτές θέσεις στη Metlen υποχώρησαν στο 8,74% από 8,84% πριν.
Υπενθυμίζεται πως από 13 Ιουλίου το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δε δημοσιεύει τα ονόματα των funds που έχουν ανοικτές θέσεις, ενώ πλέον δημοσιεύονται ανώνυμα όλες οι ανοικτές θέσεις από 0,20% και πάνω και όχι από 0,5% που ίσχυε μέχρι τότε.
Οι μετοχές που έχουν πουληθεί ανοικτά αντιστοιχούν σε 611 εκατ. ευρώ. Η μετοχή σήμερα είναι στα 48,66 ευρώ με απώλειες 0,69% και όγκο 47 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 6,98 δισ. ευρώ.
13:29 UPDATE
Η ΑΔΜΗΕ στο +5%
Μετά από μία υποχώρηση από τα ψηλά των 4,92 ευρώ η μετοχή της ΑΔΜΗΕ σήμερα ενισχύεται 5,26% και είναι στα 4,60 ευρώ με καλό όγκο 315 χιλ. ευρώ.
Οι εξελίξεις στη διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, βελτιώνουν την ορατότητα στη μετοχή, ενώ στελέχη της αγοράς θεωρούν πως η μετοχή βγάζει αντίδραση μετά τις απώλειες που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα. Πρόσφατα βρέθηκε κοντά στα 4,30 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Qube Research & Technologies είναι short στη μετοχή με ποσοστό 0,90602% από 6 Αυγούστου.
Σημειώνεται πως στις 28 Αυγούστου οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,0197898971 ευρώ ανά μετοχή
12:09 UPDATE
Titan και ΔΕΗ σπρώχνουν σε νέα υψηλα
Με την Τιτάν στο +3% και τη ΔΕΗ στο +2,9% ο Γενικός Δείκτης μετά τα πρώτα 90 λεπτά της συνεδρίασης βρίσκει το δρόμο για νέα υψηλά και προσπαθεί να σπάσει τις 2.660 μονάδες. Ενισχύεται 0,42% και είναι στις 2.664 μονάδες. Η Τιτάν είναι στα 53,40 ευρώ και η ΔΕΗ στα 23,50 ευρώ. Η ΔΕΗ έχει σημαντικούς αγοραστές στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στήριξη προσφέρει και η Coca Cola η οποία έχει άνοδο 0,93% και είναι στα 54,40 ευρώ.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο Εβροφάρμα, ΑΔΜΗΕ και Ικτίνος.
10:40 Πρώτο Σχόλιο
ΑΓΟΡΑ: To καλό νέο έρχεται από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν πως Ιράν και Ομάν συζητούν τη δημιουργία ενός κοινού θαλάσσιου διαδρόμου στο Στενό του Ορμούζ. Τα προθεσμιακά του brent είναι κάτω από τα 87 δολάρια το βαρέλι. Επίσης το άλλο θετικό νέο έρχεται από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Η πορεία που είχαν τις προηγούμενες μέρες ομόλογα και πετρέλαιο μας είχε ανησυχήσει. Oι επενδυτές ανά τον κόσμο έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Nvidia, η οποία ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα.
Με μικτές τάσεις το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη, αλλά παραπέμπει σε συσσώρευση. Σταθεροποιητικά και επιλεκτικά ξανά εμείς με στόχο τη διάσπαση των 2.660 μονάδων. Ξεχωρίζουν Motor Oil, HelleniQ Energy, Aktor και Αllwyn.
MOTOR OIL: Σε ένα τρίμηνο έβγαλε 420 εκατ. ευρώ. Νομίζουμε πως η εκτίμηση για EBITDA 1,45 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους που έχουν οι αναλυτές, θα πάει ίσως και υψηλότερα από 1,6- 1,7 δισ. ευρώ που έγραφαν κάποιοι στα πρωινά τους σχόλια τις προηγούμενες μέρες. Τρομερές επιδόσεις. Το μέρισμα που θα δώσει για φέτος, όταν έρθει η ώρα, μάλλον θα πρέπει επίσης να εκπλήξει.
Η Piraeus Securities σχολιάζει πως με βάση την εκτίμηση που έδωσε η διοίκηση θα πρέπει να περιμένει EBITDA από τη διύλιση για το σύνολο της χρήσης τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ με την εκτίμησή της σήμερα να είναι στα 1,2 δισ. ευρώ, επομένως υπάρχει ανοδικό ρίσκο στην εκτίμησή της. Συνολικά φέτος περιμένει 1,5 δισ. ευρώ EBITDA. Στα 1,4 δισ. ευρώ η αντίστοιχη εκτίμηση της Optima Bank, η οποία επίσης βλέπει ανοδικό περιθώριο. Στα 60 ευρώ και στο +1,10%.
ALLWYN: Θα ανακοινώσει αποτελέσματα β΄τριμήνου, αύριο πριν από το άνοιγμα της αγοράς. H Eurobank Equities σχολιάζει πως τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ενθουσιάσουν, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο πιθανώς ενίσχυσε τη δραστηριότητα, αλλά όχι τα περιθώρια κέρδους. Προβλέπει καθαρά έσοδα ύψους 1,246 δισ. ευρώ (+27% σε ετήσια βάση), ενισχυμένα από την ενοποίηση της PrizePicks, αλλά με οργανική ανάπτυξη μόλις περίπου 2,5% εξαιρουμένων των εξαγορών. Υπολογίζει το προσαρμοσμένο EBITDA, όπως ορίζεται από την εταιρεία στα 446 εκατ. ευρώ (+26% σε ετήσια βάση), το οποίο αντιστοιχεί σε περιθώριο 35,8% (-50 μονάδες βάσης). Οι πιέσεις περιλαμβάνουν τον υψηλότερο φόρο τυχερών παιχνιδιών στην Αυστρία, τα έξοδα εκκίνησης στη Σλοβακία, την απόσβεση της ιταλικής άδειας, και τις δαπάνες για προωθητικές ενέργειες και χορηγίες μεταξύ άλλων. Μετά την αφαίρεση των έκτακτων εξόδων, αναμένει δημοσιευμένο EBITDA 371 εκατ. ευρώ, περίπου 7% κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών. Συνεχίζει υψηλότερα η μετοχή. Στα 14,66 ευρώ και στο +0,69%.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σταθεροποιητικό το ξεκίνημα. Υποχωρεί η Optima λόγω του χθεσινού νέου ιστορικού υψηλού. Υποχωρούν επίσης Eurobank και Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς έχει μικρή άνοδο.
AUSTRIACARD: Μετά την πετυχημένη δημόσια πρόταση η Dai Nippon ενεργοποιεί το δικαίωμα εξόδου (squeeze out) προκειμένου να γίνει έξοδος της μετοχής από τα χρηματιστήρια που διαπραγματεύεται. Αναμενόμενη εξέλιξη, γιατί μπορεί στο πληροφοριακό δελτίο να έλεγε πως δεν έχει αποφασίσει, αλλά κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι δεν τη θέλει εισηγμένη. Υπενθυμίζεται πως η δημόσια πρόταση είναι στα 10 ευρώ. Αν έχουμε καταλάβει σωστά η πληρωμή όσων έδωσαν τις μετοχές θα γίνει μέχρι 4 Σεπτεμβρίου.
EKTEΡ (απάντηση): Εξαιρετική κρίνουμε τη συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό. Έχει κάνει μεγάλο ράλι και συσσωρεύει τώρα παίρνοντας ανάσες. Δεν πρέπει οι μετοχές μόνο να ανεβαίνουν. Πρέπει να κάνουν και στάσεις. Και μία μεγαλύτερη διόρθωση αν έκανε, δε θα μας ανησυχούσε. Διαγραμματικά ο σχηματισμός επίσης είναι τρομερός. Η «κούπα» που έχουμε αναφερθεί συνολικά για τις μετοχές του Χ.Α. εδώ και χρόνια, είναι σε εξέλιξη και δίνει στόχο 100% πιο πάνω. Μακάρι να το κάνει και να πάει και ακόμα πιο ψηλά, όπως έχει γίνει με άλλες.
ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιώργος Κατικάς
georgekatikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.
ΑΓΟΡΑ: Εντυπωσιακή κίνηση και σήμερα. Νέα υψηλά 17 ετών. Η πορεία των αγορών της Ευρώπης και η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου είναι οι βασικές αιτίες της κίνησης. Νομίζουμε όμως πως και λόγω επικείμενης αναβάθμισης αλλά και rebalancing MSCI, υπάρχει μία επιπρόσθετη κινητικότητα στο δικό μας ταμπλό. Από την άλλη σήμερα, μόνο τα βαριά χαρτιά είχαν κινητικότητα. Στα μικρομεσαία χθες είδαμε κάποια βελτίωση, αλλά σήμερα δεν είχαμε συνέχεια.
Φαίνεται πως θέλει να δει σύντομα τις 2.700 μονάδες. Θυμίζουμε πως ο διαγραμματικός στόχος είναι οι 2.800 μονάδες. Με υψηλό σήμερα στις 2.692,94 μονάδες έκλεισε στις 2.687,04 μονάδες και με άνοδο 1,26%. Σταδιακά βελτιώνεται ο τζίρος στις τελευταίες συνεδριάσεις. Σήμερα ξεπέρασε τα 280 εκατ. ευρώ με πακέτα περίπου 39 εκατ. ευρώ.
ΔΕΗ: Από νωρίς είχε εξαιρετική πορεία. Γράψαμε πρόσφατα για τη μετοχή και τι αναμένουν όλοι. Το σκουπισματάκι στο ταμπλό έγινε και τώρα πάει προς τα υψηλά της. Δεν απέχει και ιδιαίτερα. Στα 23,70 ευρώ και στο +3,86% με όγκο πάνω από 1,5 εκατ. τεμάχια.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε νέα υψηλά ο δείκτης και όλες οι συστημικές πλην της Alpha Bank. Η ΠΕΙΡ με άνοδο 2,38%, η ΑΛΦΑ με 1,97%, η ΕΤΕ με 1,72%, η Κύπρου με 1,14%, η ΕΥΡΩΒ με 1,03%, αμετάβλητη η CrediaBank και με απώλειες 0,25% η Optima.
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Επισήμως από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχουμε κάποια απάντηση στα δημοσιεύματα για πρόταση από 6 ευρωπαϊκές χώρες να επιβληθεί φόρος στις εταιρείες του κλάδου. Πάντως με τα κέρδη που αναμένει η Motor Oil, θα μπορούσαμε να δούμε πολύ μεγάλο μέρισμα. Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το φόρο. Έτσι παρά την έκρηξη των κερδών η μετοχή σήμερα υποχώρησε 0,93%. Η HelleniQ με άνοδο 0,73%.
ΜΕTLEN: Μικρή μείωση των ανοικτών θέσεων στη μετοχή. Στο 8,74% από 8,84%. Αντιστοιχούν σε περίπου 610 εκατ. ευρώ. Στα 49,44 ευρώ και στο +0,90%.
ΤΙΤΑΝ: Στα 60 ευρώ τοποθετεί τον πήχη για τη μετοχή η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ βελτιώνοντας τις εκτιμήσεις της και εκτιμώντας πως και η βελτιστοποίηση του κόστους όσο και το όφελος των εξαγορών θα είναι ορατές από φέτος αντί από το 2027 Κατά την τελευταία περίοδο, όταν οι παράγοντες κόστους βρισκόταν υπό σημαντική πίεση λόγω του πολέμου και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας, και οι αναλυτές της χρηματιστηριακής ήταν υπερβολικά συντηρητικοί στην εκτίμηση της ικανότητας του ομίλου να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της σύγκρουσης δείχνουν ότι η κερδοφορία μπορεί να διατηρηθεί αποτελεσματικά. Η διοίκηση ανακοινώνει ότι οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα αποφέρουν οφέλη άνω των 50 εκατ. ευρώ το 2026. Παράλληλα οι εξαγορές θα προσθέσουν άλλα 45-50 εκατ. ευρώ EBITDA και ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός με μόχλευση μόλις 1,4 φορές. Στα 53,35 ευρώ και στο +2,99%.
COCA COLA: Την πίεσε η BNP Paribas, πιέστηκε και λόγω του placement, αλλά ξαναβρίσκει το δρόμο της. Στα 54,60 ευρώ και στο +1,30%.
ΑΔΜΗΕ: Επέστρεψαν οι αγοραστές. Εύκολα πήγε πάνω σήμερα. Ίσως να είναι αντίδραση, ίσως να παίζουν οι αγοραστές τη βελτίωση των δεδομένων στη διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου. Στα 4,55 ευρώ και στο +4,12%.
AEGEAN: Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έδωσε αντίδραση σήμερα στη μετοχή. Όμως στις τελικές δημοπρασίες βγήκαν πωλήσεις. Έτσι ενώ είχε γράψει υψηλό στα 12,51 ευρώ έκλεισε στα 12,21 ευρώ και με άνοδο 1,33%. Ο όγκος ξεπέρασε τις 150 χιλ. τεμάχια.
FOURLIS: Απογοητευτική εικόνα. Στα 4,2950 ευρώ γύρισε η μετοχή. Ίσως η μετοχή με τη χειρότερη συμπεριφορά στη Euronext Athens.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μεγάλες και σήμερα εντολές πώλησης στη μετοχή.
REAL CONS.: Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή.
ΣΙΔΜΑ: Συνέχισε και σήμερα υψηλότερα. Από τα λίγα μικρά που είχαν καλή άνοδο.
CPI: Σήκωσε όγκο και ενισχύθηκε 7,79%.
16:02 UPDATE
Προς τις 2.700 μονάδες
Εντυπωσιακή κίνηση καταγράφει την τελευταία ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο πλησιάζοντας τις 2.700 μονάδες και φυσικά καταγράφοντας ένα ακόμα ρεκόρ.
Η αξία των συναλλαγών είναι στα 177 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες είναι σε νέα υψηλά. Η Πειραιώς, η Eurobank και η Εθνική είναι σε νέα υψηλά και ωθούν το δείκτη στο +1,79% και το Γ.Δ. στο +1,44% και στις 2.692 μονάδες. Η ΔΕΗ είναι στο +3,51%, η Πειραιώς στο +3,37%, η Τιτάν στο +3,09%, η Aegean στο +3,33%, η Εθνική στο +1,93% και η Alpha bank στο +1,64%
14:04 UPDATE
Μείωση ανοικτών θέσεων στη Metlen στο 8,74% από 8,84%
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου οι ανοικτές θέσεις στη Metlen υποχώρησαν στο 8,74% από 8,84% πριν.
Υπενθυμίζεται πως από 13 Ιουλίου το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δε δημοσιεύει τα ονόματα των funds που έχουν ανοικτές θέσεις, ενώ πλέον δημοσιεύονται ανώνυμα όλες οι ανοικτές θέσεις από 0,20% και πάνω και όχι από 0,5% που ίσχυε μέχρι τότε.
Οι μετοχές που έχουν πουληθεί ανοικτά αντιστοιχούν σε 611 εκατ. ευρώ. Η μετοχή σήμερα είναι στα 48,66 ευρώ με απώλειες 0,69% και όγκο 47 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 6,98 δισ. ευρώ.
13:29 UPDATE
Η ΑΔΜΗΕ στο +5%
Μετά από μία υποχώρηση από τα ψηλά των 4,92 ευρώ η μετοχή της ΑΔΜΗΕ σήμερα ενισχύεται 5,26% και είναι στα 4,60 ευρώ με καλό όγκο 315 χιλ. ευρώ.
Οι εξελίξεις στη διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, βελτιώνουν την ορατότητα στη μετοχή, ενώ στελέχη της αγοράς θεωρούν πως η μετοχή βγάζει αντίδραση μετά τις απώλειες που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα. Πρόσφατα βρέθηκε κοντά στα 4,30 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Qube Research & Technologies είναι short στη μετοχή με ποσοστό 0,90602% από 6 Αυγούστου.
Σημειώνεται πως στις 28 Αυγούστου οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,0197898971 ευρώ ανά μετοχή
12:09 UPDATE
Titan και ΔΕΗ σπρώχνουν σε νέα υψηλα
Με την Τιτάν στο +3% και τη ΔΕΗ στο +2,9% ο Γενικός Δείκτης μετά τα πρώτα 90 λεπτά της συνεδρίασης βρίσκει το δρόμο για νέα υψηλά και προσπαθεί να σπάσει τις 2.660 μονάδες. Ενισχύεται 0,42% και είναι στις 2.664 μονάδες. Η Τιτάν είναι στα 53,40 ευρώ και η ΔΕΗ στα 23,50 ευρώ. Η ΔΕΗ έχει σημαντικούς αγοραστές στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στήριξη προσφέρει και η Coca Cola η οποία έχει άνοδο 0,93% και είναι στα 54,40 ευρώ.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο Εβροφάρμα, ΑΔΜΗΕ και Ικτίνος.
10:40 Πρώτο Σχόλιο
ΑΓΟΡΑ: To καλό νέο έρχεται από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν πως Ιράν και Ομάν συζητούν τη δημιουργία ενός κοινού θαλάσσιου διαδρόμου στο Στενό του Ορμούζ. Τα προθεσμιακά του brent είναι κάτω από τα 87 δολάρια το βαρέλι. Επίσης το άλλο θετικό νέο έρχεται από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Η πορεία που είχαν τις προηγούμενες μέρες ομόλογα και πετρέλαιο μας είχε ανησυχήσει. Oι επενδυτές ανά τον κόσμο έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Nvidia, η οποία ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα.
Με μικτές τάσεις το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη, αλλά παραπέμπει σε συσσώρευση. Σταθεροποιητικά και επιλεκτικά ξανά εμείς με στόχο τη διάσπαση των 2.660 μονάδων. Ξεχωρίζουν Motor Oil, HelleniQ Energy, Aktor και Αllwyn.
MOTOR OIL: Σε ένα τρίμηνο έβγαλε 420 εκατ. ευρώ. Νομίζουμε πως η εκτίμηση για EBITDA 1,45 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους που έχουν οι αναλυτές, θα πάει ίσως και υψηλότερα από 1,6- 1,7 δισ. ευρώ που έγραφαν κάποιοι στα πρωινά τους σχόλια τις προηγούμενες μέρες. Τρομερές επιδόσεις. Το μέρισμα που θα δώσει για φέτος, όταν έρθει η ώρα, μάλλον θα πρέπει επίσης να εκπλήξει.
Η Piraeus Securities σχολιάζει πως με βάση την εκτίμηση που έδωσε η διοίκηση θα πρέπει να περιμένει EBITDA από τη διύλιση για το σύνολο της χρήσης τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ με την εκτίμησή της σήμερα να είναι στα 1,2 δισ. ευρώ, επομένως υπάρχει ανοδικό ρίσκο στην εκτίμησή της. Συνολικά φέτος περιμένει 1,5 δισ. ευρώ EBITDA. Στα 1,4 δισ. ευρώ η αντίστοιχη εκτίμηση της Optima Bank, η οποία επίσης βλέπει ανοδικό περιθώριο. Στα 60 ευρώ και στο +1,10%.
ALLWYN: Θα ανακοινώσει αποτελέσματα β΄τριμήνου, αύριο πριν από το άνοιγμα της αγοράς. H Eurobank Equities σχολιάζει πως τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ενθουσιάσουν, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο πιθανώς ενίσχυσε τη δραστηριότητα, αλλά όχι τα περιθώρια κέρδους. Προβλέπει καθαρά έσοδα ύψους 1,246 δισ. ευρώ (+27% σε ετήσια βάση), ενισχυμένα από την ενοποίηση της PrizePicks, αλλά με οργανική ανάπτυξη μόλις περίπου 2,5% εξαιρουμένων των εξαγορών. Υπολογίζει το προσαρμοσμένο EBITDA, όπως ορίζεται από την εταιρεία στα 446 εκατ. ευρώ (+26% σε ετήσια βάση), το οποίο αντιστοιχεί σε περιθώριο 35,8% (-50 μονάδες βάσης). Οι πιέσεις περιλαμβάνουν τον υψηλότερο φόρο τυχερών παιχνιδιών στην Αυστρία, τα έξοδα εκκίνησης στη Σλοβακία, την απόσβεση της ιταλικής άδειας, και τις δαπάνες για προωθητικές ενέργειες και χορηγίες μεταξύ άλλων. Μετά την αφαίρεση των έκτακτων εξόδων, αναμένει δημοσιευμένο EBITDA 371 εκατ. ευρώ, περίπου 7% κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών. Συνεχίζει υψηλότερα η μετοχή. Στα 14,66 ευρώ και στο +0,69%.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σταθεροποιητικό το ξεκίνημα. Υποχωρεί η Optima λόγω του χθεσινού νέου ιστορικού υψηλού. Υποχωρούν επίσης Eurobank και Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς έχει μικρή άνοδο.
AUSTRIACARD: Μετά την πετυχημένη δημόσια πρόταση η Dai Nippon ενεργοποιεί το δικαίωμα εξόδου (squeeze out) προκειμένου να γίνει έξοδος της μετοχής από τα χρηματιστήρια που διαπραγματεύεται. Αναμενόμενη εξέλιξη, γιατί μπορεί στο πληροφοριακό δελτίο να έλεγε πως δεν έχει αποφασίσει, αλλά κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι δεν τη θέλει εισηγμένη. Υπενθυμίζεται πως η δημόσια πρόταση είναι στα 10 ευρώ. Αν έχουμε καταλάβει σωστά η πληρωμή όσων έδωσαν τις μετοχές θα γίνει μέχρι 4 Σεπτεμβρίου.
EKTEΡ (απάντηση): Εξαιρετική κρίνουμε τη συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό. Έχει κάνει μεγάλο ράλι και συσσωρεύει τώρα παίρνοντας ανάσες. Δεν πρέπει οι μετοχές μόνο να ανεβαίνουν. Πρέπει να κάνουν και στάσεις. Και μία μεγαλύτερη διόρθωση αν έκανε, δε θα μας ανησυχούσε. Διαγραμματικά ο σχηματισμός επίσης είναι τρομερός. Η «κούπα» που έχουμε αναφερθεί συνολικά για τις μετοχές του Χ.Α. εδώ και χρόνια, είναι σε εξέλιξη και δίνει στόχο 100% πιο πάνω. Μακάρι να το κάνει και να πάει και ακόμα πιο ψηλά, όπως έχει γίνει με άλλες.
ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιώργος Κατικάς
georgekatikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.
Σχόλια αναγνωστών