Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Τσάμπα καίει η λάμπα» του... ΔΕΔΔΗΕ - 6 Δήμοι διαμαρτύρονται στο BN - Ποιος πληρώνει όμως το λογαριασμό;

«Τσάμπα καίει η λάμπα» του... ΔΕΔΔΗΕ - 6 Δήμοι διαμαρτύρονται στο BN - Ποιος πληρώνει όμως το λογαριασμό;
Οι Δήμοι ζητούν καλύτερη συντήρηση, άμεση ανταπόκριση και ευκολότερη επικοινωνία με το τεχνικό τμήμα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας
Ο ανοιχτός φωτισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας στις τσιμεντένιες κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ είναι μια εικόνα που προκαλεί οργή και ερωτηματικά.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ολόκληρες σειρές από λάμπες φωτίζουν τη μέρα, είτε σε λεωφόρους, είτε σε συνοικιακούς δρόμους, της Αττικής και της περιφέρειας.
Εποχές που οι τιμές της κιλοβατώρας είναι στα ύψη, αλλά και οι συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αφήνει τη… «λάμπα να καίει τσάμπα» και μάλιστα για πολλές εβδομάδες, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και Δημοτικές αρχές στο ΒΝ.
fos_5.jpg
Παρά τις διαμαρτυρίες και τα τηλεφωνήματα των πολιτών τα φώτα καθυστερούν εξοργιστικά να ρυθμιστούν σωστά.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιος ευθύνεται και κυρίως, ποιος πληρώνει το λογαριασμό;
Έξι Δήμαρχοι της Αττικής μιλούν στο ΒΝ και αναζητούν λύση.

«Οι δέκτες είναι ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ»

"Τα φωτιστικά σώματα που είναι εγκατεστημένα στις τσιμεντένιες κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ, ανοίγουν και κλείνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ και όχι από τον Δήμο. Έτσι, εάν απορρυθμιστεί το δίκτυο και τα φωτιστικά π.χ. μένουν ανοιχτά την ημέρα, πρέπει να επέμβει ο ΔΕΔΔΗΕ και να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Όσο καθυστερεί να παρέμβει ο ΔΕΔΔΗΕ, καταναλώνεται (αδίκως) ηλεκτρικό ρεύμα και η σχετική δαπάνη βαρύνει φυσικά τον οικείο Δήμο. Έτσι, δεν είναι σπάνιο να φτάνουμε σε ένα παράδοξο αποτέλεσμα: ο Δήμος να ειδοποιεί το ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει το πρόβλημα, ο ΔΕΔΔΗΕ να καθυστερεί και ο Δήμος να χρώνεται εντελώς άδικα», λέει στο ΒΝ ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.
fos_2.jpg
«Είναι σαφές ότι σε κανένα φορέα δεν περισσεύουν χρήματα για σπατάλη, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια είναι και ένα πολύτιμο αγαθό, που η κατανάλωσή του επιβαρύνει το περιβάλλον. Γι’ αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η λειτουργία του να χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε τομέα -ας θυμηθούμε και τους δρόμους ή τα πεζοδρόμια που σκάβει για να διορθώσει βλάβες και που μετά "ξεχνάει" να αποκαταστήσει για εβδομάδες ή και... μήνες!», επισημαίνει ο Δήμαρχος Αλίμου.

Φως τη μέρα –σκοτάδι τη νύχτα

Στην Άνω Πετρούπολη κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων του Απριλίου δέκτες απορρυθμίστηκαν και τρία οικοδομικά τετράγωνα ήταν βυθισμένα στο σκοτάδι για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Τα φώτα άναβαν το πρωί, όπως καταγγέλλει ο Δήμαρχος στο ΒΝ.
«Συγκεκριμένα στις οδούς Κωστή Παλαμά, Μαυρογένους και Λεωνίδου, οι δέκτες είχαν απορρυθμιστεί μετά από νεροποντή. Επί μία εβδομάδα περιμέναμε συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά δεν ήρθαν ποτέ. Μιλάμε για μια επικίνδυνη κατάσταση. Οι πολίτες ζούσαν με το φόβο κλοπών και οι οδηγοί δεν είχαν την απαραίτητη ορατότητα. Τελικά παρότι είναι παράτυπο αναγκάστηκαν να επέμβουν τεχνικοί του Δήμου μας!», λέει στο BN o Δήμαρχος Πετρούπολης, Ευάγγελος Σίμος.
fos_3.jpg
«Έχουμε αναμμένα φώτα σε εκκρεμότητα εδώ και εβδομάδες».

Επί τρεις εβδομάδες είναι σε εκκρεμότητα φώτα που καίνε τη μέρα, στην Αγία Παρασκευή, λέει στο ΒΝ ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης.
«Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ανταποκρίνεται άμεσα όπου έχει αρμοδιότητα, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους και παρεμβάσεις στο δίκτυο φωτισμού. Όταν απαιτείται επέμβαση του ΔΕΔΔΗΕ, ενημερώνουμε άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες και, εφόσον διαπιστώνονται καθυστερήσεις, επανερχόμαστε με συνεχείς οχλήσεις. Παρότι υπάρχουν περιπτώσεις άμεσης ανταπόκρισης, έχουν καταγραφεί και σημαντικές καθυστερήσεις, όπως πρόσφατο περιστατικό που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και τρεις εβδομάδες, παρά την έγκαιρη ενημέρωση», επισημαίνει ο κύριος Μυλωνάκης.
«Πιστεύουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων του, αξιοποιώντας δυνατότητες τηλεδιαχείρισης και αυτόματης ανίχνευσης βλαβών, ώστε να ενημερώνεται άμεσα για προβλήματα, χωρίς να εξαρτάται από αναφορές των Δήμων ή των πολιτών. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος μας επενδύει στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού, με στόχο ένα πιο αποδοτικό, σύγχρονο και ενεργειακά βιώσιμο δίκτυο προς όφελος των κατοίκων».

«Εγκαταλελειμμένο δίκτυο & δύσκολη επικοινωνία»

Για ένα δίκτυο χωρίς συντήρηση κάνει λόγο ο Δήμαρχος Χαλανδρίου. Η απορρύθμιση είναι συχνό φαινόμενο και η επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ Γολγοθάς.
«Τα τελευταία 6-7 χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εγκαταλείψει τη συντήρηση του δικτύου, με αποτέλεσμα οι χρονοδιακόπτες να απορρυθμίζονται τακτικά. Άλλες κολώνες βραχυκυκλώνουν, άλλες απλά απορρυθμίζονται και όταν ο Δήμος προσπαθεί να επικοινωνήσει πέφτει πάνω σε τηλεφωνητές. Η επικοινωνία είναι δύσκολη ακόμα και ανάμεσα στις υπηρεσίες. Η αναμονή για την αποκατάσταση είναι τεράστια, συχνά πολλών εβδομάδων. Με δεδομένο ότι η παρέμβαση των Υπηρεσιών του Δήμου στα δίκτυα ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ απαγορεύεται είναι εμφανές το αδιέξοδο που δημιουργεί η έλλειψη επαρκούς συντήρησης των δικτύων», αναφέρει ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσος.
Πολλοί είναι οι κάτοικοι που κατηγορούν τους Δήμους για την καθυστέρηση αυτή, κάτι που είναι άδικο λένε οι υπεύθυνοι των τεχνικών Υπηρεσιών.
«Παρότι τα φώτα ανήκουν στους Δήμους, οι δέκτες ανήκουν στον ΔΕΔΔΗΕ. Οι καθυστερήσεις για να ρυθμιστούν έχουν φτάσει και τον ένα μήνα, συνήθως όμως μέσα σε μία εβδομάδα αποκαθίσταται το πρόβλημα, τουλάχιστον στο δικό μας Δήμο», εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Νίκος Βάσης .

Ο λογαριασμός… στον πολίτη

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στις λεωφόρους. Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου τα φώτα είναι συχνότερα αναμμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε λεωφόρους, όπως η Πειραιώς και η Ποσειδώνος.
«Αυτός ο φωτισμός ανήκει στην περιφέρεια, ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ είναι και πάλι υπεύθυνος για τους δέκτες. Εκεί βλέπουμε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε εκτάσεις εκατοντάδων μέτρων». Όπως διευκρινίζει ο κύριος Ευθυμίου, προβλήματα δημιουργούνται και με την απορρύθμιση του δημοτικού φωτισμού, δηλαδή των μεταλλικών χαμηλών κολώνων. Ωστόσο εκεί η διαχείριση είναι πιο άμεση, ανάλογα βέβαια και τα αντανακλαστικά του εκάστοτε Δήμου.
Οι Δήμοι ζητούν καλύτερη συντήρηση, άμεση ανταπόκριση και ευκολότερη επικοινωνία με το τεχνικό τμήμα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας .
Ο δημοτικός φωτισμός είναι μια κρίσιμη υπηρεσία για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και μια σημαντική δαπάνη που καλύπτεται μέσω των δημοτικών τελών.
Οι κιλοβατώρες που κατασπαταλώνται από τη απορρύθμιση του φωτισμού μπαίνουν στο λογαριασμό του Δημοτικού Φωτισμού και στην πορεία επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή, μέσω των Ανταποδοτικών Τελών στους λογαριασμούς ρεύματος.
Η λάμπα, τελικά δυστυχώς δεν καίει τσάμπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης