Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια σοκ για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Προειδοποίηση Pushkov για επικίνδυνα «παιχνίδια» που θα πυροδοτήσουν χάος

Σενάρια σοκ για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Προειδοποίηση Pushkov για επικίνδυνα «παιχνίδια» που θα πυροδοτήσουν χάος
Ο Ρώσος γερουσιαστής Pushkov περιέγραψε την εξέλιξη ως μια στρατηγική «αντιστροφή», υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιχειρούν να παρακάμψουν το πολιτικό αδιέξοδο της ένταξης του Κιέβου στη Συμμαχία
Ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με τον Ρώσο γερουσιαστή Alexey Pushkov, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες ασφαλείας στην Ευρώπη και να φέρει τη Δύση ένα βήμα πιο κοντά σε μια ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριακής Πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου υποστήριξε ότι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή τρόικα» – Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι – αναζητά έναν εναλλακτικό δρόμο για να ενισχύσει στρατιωτικά το Κίεβο, καθώς η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολη.
Όπως ανέφερε ο Pushkov, η πρόσφατη δήλωση της ομάδας E-3 κάνει λόγο για τη δημιουργία μιας «Πολυεθνικής Δύναμης – Ουκρανία», μια εξέλιξη που, κατά τη ρωσική ανάγνωση, ενδέχεται να αποτελέσει το όχημα για την εγκατάσταση δυτικών στρατιωτικών δομών στο ουκρανικό έδαφος.
«Το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι κατανοούν ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ρώσος γερουσιαστής, αποδίδοντας το γεγονός τόσο στις επιφυλάξεις των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και στις αντιδράσεις τμήματος της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν επιθυμούν να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της Συμμαχίας υπέρ της Ουκρανίας, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Δεν φέρνουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ – φέρνουν το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»

Ο Pushkov περιέγραψε την εξέλιξη ως μια στρατηγική «αντιστροφή», υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιχειρούν να παρακάμψουν το πολιτικό αδιέξοδο της ένταξης του Κιέβου στη Συμμαχία.
«Δεν προσπαθούν να φέρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά να φέρουν το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα δεδομένα ασφαλείας στην περιοχή και να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής έντασης, με τη Μόσχα να παρακολουθεί στενά κάθε πρωτοβουλία που αφορά την παρουσία δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων ή δομών στην Ουκρανία.
Παράλληλα, αναλυτές προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε κίνηση ερμηνευθεί από τη Ρωσία ως έμμεση επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ενδέχεται να προκαλέσει νέα κλιμάκωση, σε μια ήδη εξαιρετικά εύφλεκτη γεωπολιτική συγκυρία.
Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι εάν η σχεδιαζόμενη «Πολυεθνική Δύναμη – Ουκρανία» αποτελεί απλώς έναν μηχανισμό υποστήριξης του Κιέβου ή το πρώτο βήμα για μια βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης, με κινδύνους που θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ πέρα από τα ουκρανικά σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης