Τελευταία Νέα
Διεθνή

Masoud Pezheskian (Πρόεδρος): Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει συνομιλίες υπό πίεση, απειλές και αποκλεισμό

Masoud Pezheskian (Πρόεδρος): Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει συνομιλίες υπό πίεση, απειλές και αποκλεισμό
Ο Trump δήλωσε πρόσφατα ότι παρατείνει μονομερώς την εκεχειρία, αλλά διέταξε τη συνέχιση του παράνομου αποκλεισμού των ιρανικών πλοίων και λιμένων
Ο Πρόεδρος Masoud Pezheskian υπογραμμίζει την αντίφαση μεταξύ της εφαρμογής τακτικών πίεσης από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν και της αυτοαποκαλούμενης βούλησής τους να εμπλακούν σε διπλωματική διαδικασία με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
«Η αντίφαση έχει αυξήσει το επίπεδο δυσπιστίας μεταξύ του ιρανικού λαού και των αξιωματούχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας απέναντι στους Αμερικανούς», πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Στις 7 Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump ανακοίνωσε δύο εβδομάδων κατάπαυση του πυρός σε μια απρόκλητη επιθετική επίθεση με στόχο το Ιράν.
Ακολούθησαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Islamabad, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία εν μέσω των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της επιμονής τους στις παράλογες θέσεις τους.
Ο Trump δήλωσε πρόσφατα ότι παρατείνει μονομερώς την εκεχειρία, αλλά διέταξε τη συνέχιση του παράνομου αποκλεισμού των ιρανικών πλοίων και λιμένων.
Μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήταν γεμάτα με αναφορές που υποδείκνυαν την πιθανότητα να διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.
To Ιράν αρνήθηκε κατηγορηματικά να επανενταχθεί στη διαδικασία, εκτός εάν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό. Η Τεχεράνη έχει επίσης ισχυριστεί ότι, εφόσον ο αποκλεισμός εξακολουθεί να ισχύει, δεν έχει καμία πρόθεση να ανοίξει ξανά το στρατηγικό Στενό του Hormuz, το οποίο έχει κλείσει για κάθε κυκλοφορία σε αντίποινα. «Η συνέχιση των εχθρικών μέτρων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού αποκλεισμού, είναι ασυμβίβαστη με τους δηλωμένους ισχυρισμούς τους για επιδίωξη πολιτικής επίλυσης», δήλωσε ο Masoud Pezheskian.
«Όσο οι εχθρικές ενέργειες και οι επιχειρησιακές πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν σταματούν, η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και η επίτευξη προόδου στην πορεία του διαλόγου θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες».
Ο πρόεδρος συμβούλεψε την Ουάσινγκτον ότι, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων, πρέπει πρώτα να άρει τα λειτουργικά εμπόδια όπως ο αποκλεισμός.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα εισέλθει σε επιβεβλημένες διαπραγματεύσεις υπό πίεση, απειλές ή αποκλεισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης