Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόκληση από τη Μολδαβία - Λουκέτο στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο λόγω...drones

Πρόκληση από τη Μολδαβία - Λουκέτο στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο λόγω...drones
H ειδοποίηση που στάλθηκε στη Μόσχα δεν απαιτεί απάντηση, καθώς η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να προσβληθεί
Σχετικά Άρθρα

Η Μολδαβία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα: το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Κισινάου θα κλείσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σε μια κίνηση που συνδέεται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και παραβιάσεις του εναέριου χώρου της χώρας από ρωσικά drones.
Οι μολδαβικές αρχές ανακοίνωσαν επίσημα ότι το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Κισινάου θα σταματήσει να λειτουργεί μέσα σε έξι μήνες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Mihai Popșoi δήλωσε στο MOLDPRES ότι η απόφαση βασίζεται στη μη ανανέωση της διμερούς συμφωνίας του 1998, που αποτελεί τη νομική βάση για τη λειτουργία του κέντρου. Σύμφωνα με τη συμφωνία, κάθε πλευρά μπορεί να τερματίσει τη συνεργασία μόνο με μη ανανέωση, ειδοποιώντας την άλλη πλευρά τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη λήξη της.
Ο Popșoi εξήγησε ότι η ειδοποίηση που στάλθηκε στη Μόσχα δεν απαιτεί απάντηση, καθώς η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να προσβληθεί. Προηγούμενες συμφωνίες δεν περιλάμβαναν ρήτρες για μονομερή τερματισμό, καθιστώντας τη μη ανανέωση τον μοναδικό νομικά διαθέσιμο μηχανισμό, γεγονός που έκανε τη διαδικασία πιο χρονοβόρα από ό,τι ανέμεναν κάποιοι πολίτες.

Υστερία για τα drones

Το κλείσιμο του κέντρου αποφασίστηκε μετά από σειρά περιστατικών ασφάλειας που αφορούσαν ρωσικά drones να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας. Ο Popșoi σημείωσε ότι εκρηκτικά drones έχουν περάσει επανειλημμένα πάνω από τη χώρα, με ένα περιστατικό να σημειώνεται περίπου ένα χιλιόμετρο από κατοικημένες περιοχές στη νότια Μολδαβία.
Η απόφαση στοχεύει στην προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας και έχει ληφθεί πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο υπουργός. Παρά τις επιφυλάξεις σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, η Μολδαβία σεβάστηκε τις νομικές της υποχρεώσεις και ακολούθησε όλες τις απαιτούμενες διπλωματικές και νομικές διαδικασίες.
Μετά την επίσημη ειδοποίηση στη Ρωσία, η συμφωνία πρόκειται να λήξει στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Με τη λήξη της, η συμφωνία δεν θα έχει πλέον νομική ισχύ και το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο δεν θα έχει πλέον νομική βάση για να λειτουργεί στη Μολδαβία.
Ο Popșoi πρόσθεσε ότι, αν και αναμένεται απάντηση από τη Μόσχα, η Μολδαβία θεωρεί το θέμα ρυθμισμένο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αναμένει τη συμμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών με τις προβλέψεις της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης