Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η φούσκα των κρυπτονομισμάτων σκάει… εξαφανίστηκαν ήδη 1 τρισ. δολάρια

Η φούσκα των κρυπτονομισμάτων σκάει… εξαφανίστηκαν ήδη 1 τρισ. δολάρια
Υπάρχουν πάνω από 17.000 άλλα κρυπτονομίσματα που διαπραγματεύονται ενεργά, με τα περισσότερα να καταγράφουν σημαντικές απώλειες τους τελευταίους μήνες
Η ανοδική πορεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων προσέφερε μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές, αλλά τώρα πολλοί από αυτούς βλέπουν τα κέρδη τους να εξαφανίζονται.
Για καιρό, οι επενδυτές χρησιμοποιούσαν δανεικά κεφάλαια για τεράστια κέρδη στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Η φούσκα αυτή όμως σπάει και η αγορά βιώνει τώρα μια επική κατάρρευση.
Η τιμή του Bitcoin έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, ενώ άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα δέχονται ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα.
Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αναγκαστικές εκκαθαρίσεις, και υπάρχει ο κίνδυνος η πανικόβλητη κίνηση να επηρεάσει και την αγορά μετοχών.

Μερικά παραδείγματα απωλειών:

Bitcoin: από 2,48 τρισ. δολ. στις 6 Οκτωβρίου σε 1,72 τρισ. δολ. σήμερα – απώλεια πάνω από 750 δισ. δολ. σε λιγότερο από δύο μήνες.
Ethereum: από 583,2 δισ. δολ. στις 22 Αυγούστου σε 341,6 δισ. δολ. σήμερα – απώλεια πάνω από 241 δισ. δολ.
XRP: από 201,4 δισ. δολ. στις 21 Ιουλίου σε 120,1 δισ. δολ. σήμερα – απώλεια 81 δισ. δολ.
Solana: από 134,4 δισ. δολ. στις 18 Σεπτεμβρίου σε 73,6 δισ. δολ. σήμερα – απώλεια πάνω από 60 δισ. δολ.
Dogecoin: από 61,4 δισ. δολ. στις 17 Ιανουαρίου σε 22,5 δισ. δολ. σήμερα – απώλεια πάνω από 38 δισ. δολ., σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του.
Συνολικά, οι πέντε αυτές απώλειες ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.
Υπάρχουν πάνω από 17.000 άλλα κρυπτονομίσματα που διαπραγματεύονται ενεργά, με τα περισσότερα να καταγράφουν σημαντικές απώλειες τους τελευταίους μήνες.
Οι φούσκες μπορεί να προσφέρουν κέρδη για λίγους που θα «προλάβουν» την αγορά, αλλά η πτώση μπορεί να αφήσει πολλούς «με άδεια χέρια».

Επιδείνωση στην οικονομία

Παράλληλα, η πραγματική οικονομία επιδεινώνεται.
Η CNBC αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε «δομική ύφεση αγαθών», με μειωμένες μεταφορές φορτηγών (van, flatbed, refrigerated) τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
Τα αποθέματα καταναλωτικών αγαθών εξαντλούνται και η παραγγελιοληψία μειώνεται λόγω αδύναμης ζήτησης και κόστους ενέργειας.
Οι πτωχεύσεις εταιρειών συνεχίζουν να αυξάνονται:
Μέχρι τον Οκτώβριο 2025, 655 εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν ήδη πτωχεύσει, σχεδόν ισοφαρίζοντας το σύνολο του 2024 (687).
Ενδεικτικά, η κατάρρευση της Tricolor, της First Brands και η κρίση των regional banks προκάλεσαν έντονη ανησυχία.
Οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας αυξάνονται:
Η Verizon ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το 13% του προσωπικού της (13.000 εργαζόμενοι), επικαλούμενη αναδιοργάνωση και περικοπή κόστους.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αγορά βιώνει τη διάρρηξη μεγάλων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών φουσκών στην ιστορία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης