Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με πιέσεις σε ΟΠΑΠ -7%, τράπεζες και Metlen -3% το ΧΑ -1,45% στις 2.056 μον. - Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Με πιέσεις σε ΟΠΑΠ -7%, τράπεζες και Metlen -3% το ΧΑ -1,45% στις 2.056 μον. - Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας
Οι νέες απειλές του Donald Trump για δασμούς και οι δηλώσεις αντιποίνων από το Πεκίνο αναζωπύρωσαν τους φόβους για έναν νέο εμπορικό πόλεμο, πλήττοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη
Σχετικά Άρθρα
(upd22) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 2.056 μονάδες, από τις 2.083 μονάδες υψηλό ημέρας, ακολουθώντας τις διεθνείς πιέσεις, καθώς η απειλή ενός νέου εμπορικού πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας επιστρέφει στο προσκήνιο.
Οι συναλλαγές ήταν αυξημένες στα 320 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες και από τα πακέτα τα οποία καλυψαν το 20% του  συνολικού τζίρου της αγοράς ήτοι 64 εκατ. ευρώ,  εξ αυτών τα 33 εκατ. αφορούσαν τον ΟΠΑΠ. 
Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην πρώτη στήριξη των 2.060 - 2.050 μονάδων,  με επόμενη στάση το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, αφού δεν κατάφερε να διατηρήσει τις 2.110 μονάδες, ώστε να επαναπροσεγγίσει τα προηγούμενα υψηλά των 2.135 μονάδων (24/8/2025).
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank -2,7% και ακολούθησαν Πειραιώς -2,02%, Eurobank -1,01% από -1,29% χαμηλό ενδοσυνεδριακό και αμετάβλητη η Εθνική από -1,24% χαμηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε ΟΠΑΠ -6,98% και ακολούθησαν  ΕΛΧΑ -3,08%, Metlen -2,61%, Cenergy -2,25%, Motor Oil  -1,95%..ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο ΔΑΑ +1,7%..
Στο επίκεντρο η μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς από τη μία οι αναλυτές σημειώνουν τη μόχλευση και την πιθανότητα να μειωθεί η μερισματική απόδοση στο μέλλον, έστω και αν η διοίκηση δεσμεύτηκε για τουλάχιστον 1 ευρώ διανομή. Στις 3 Νοεμβρίου θα κόψει το προμέρισμα των 0,50 ευρώ και η μετοχή είναι σε μία τιμή κοντά στην προσφορά της Allwyn για όσους θέλουν να αποχωρήσουν με μετρητά, για τους οποίους όμως έχει πλαφόν 5%. Άρα όσο πέφτει η μετοχή, ίσως να γίνονται περισσότεροι αυτοί που θα θελήσουν να δώσουν και επομένως μπορεί να ακυρωθεί η προσφορά, λένε στελέχη της αγοράς.
Από την άλλη ο ΟΠΑΠ με τη συγχώνευση με την Allwyn φεύγει από τα στενά πλαίσια της χώρας και θα έχει παρουσία σε όλο τον κόσμο αποκτώντας growth αλλά και μόχλευση.
Τη πτωτική της πορεία συνέχισε η Metlen -2,61% στα 44,80 ευρώ με το βλέμμα στο τι θα πράξουν τα funds που έχουν σορτάρει τη μετοχή. 
Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε αύξηση της ανοικτής θέσης του στην Metlen στο 0,70060% ή 1 εκατ. μετοχές προχώρησε το Marshall Wace LLP  από 0,63701% στις 7/10/2025.
Όπως πληροφορούμαστε ,το Marshall είναι λίγο μπερδεμένο,  αφενός αναμένει να δει ποιος θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metlen αφού ο Ε. Μυτιληναίος θα αποχωρήσει και θα παραμείνει μόνο Πρόεδρος αφετέρου ποντάρει… σε διόρθωση των αγορών. 
Δεν μπήκε όπως το 2013 στις ελληνικές τράπεζες που ήταν κατεστραμμένες… δεν περίμενε να βρει σκελετούς... έχει κατανοήσει ότι η Metlen είναι μια υγιής και καλή εταιρία με αντικειμενικά κριτήρια… οπότε θα παίξει ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας και θα κλείσει την short θέση».
Πότε θα κλείσει την short θέση ρωτήσαμε υπονοώντας ποια θα είναι τα κριτήρια; 

Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής «δεν είναι τόσο η τιμή στόχος π.χ. τα 40 ευρώ αλλά πόσο αντοχή θα δείξει η μετοχή της Metlen και κατανοούμε ότι θα ενεργοποιηθούν εργαλεία στήριξης».
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 17/10 το βράδυ όπου θα λάβει χώρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και το κλείσιμο παραγώγων σειράς Οκτωβρίου.
Σε έκδοση και προσφορά πράσινων μη εξασφαλισμένων ομολογιών πρώτης τάξης  θα προχωρήσει η ΔΕΗ συνολικής ονομαστικής αξίας €775 εκατομμυρίων με λήξη το 2030,με στόχο την αποπληρωμή υφιστάμενων ομολόγων
Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 14 Οκτωβρίου 2025.

Η απειλή ενός νέου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας επιστρέφει στο προσκήνιο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές παρακολουθούν την επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ΗΠΑ – Κίνας.
 Οι νέες απειλές του Donald Trump για δασμούς και οι δηλώσεις αντιποίνων από το Πεκίνο αναζωπύρωσαν τους φόβους για έναν νέο εμπορικό πόλεμο, πλήττοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη, με τη διακοπή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεχίζεται για 14η ημέρα,
Στα γεωπολιτικά, στο επίκεντρο τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς, ενώ την  ίδια ώρα κλιμακώνεται ασύμμετρα, ραγδαία και επικίνδυνα η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, με τον πρόεδρος των ΗΠΑ Trump να επιβεβαιώνει τα σχέδιά του να συναντηθεί με τον Zelensky στον Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής και είναι αβέβαιο εάν θα καταφέρει να επιβιώσει.

Το Fairfax κερδίζει 6,3 δισ. από Ελλάδα

Το Καναδικό Fairfax βρίσκεται στην Ελλάδα… 13 χρόνια και μετά από μια περίοδο καταστροφής… επέδειξε τιτάνια υπομονή – δεν είναι private equity fund εάν ήταν ήδη θα είχε πουλήσει…
Μόνο από την Eurobank μετά την απορρόφηση της Grivalia εμφανίζει μέσο κόστος κτήσης 0,95 ευρώ για το 33% των μετοχών που κατέχει το Fairfax ή 1,1 δισεκ. ευρώ…
Το ιστορικό κόστος κτήσης του 33% των μετοχών της Eurobank διαμορφώνεται στα 2,52 ευρώ με τρέχουσα τιμή της Eurobank στα 3,66 ευρώ περίπου.
Το 33% της Eurobank αποτιμάται 4,45 δισεκ. οπότε μείον 1,1 δισεκ. ευρώ το μέσο κόστος κτήσης = λογιστικό κέρδος 3,35 δισεκ. ευρώ.
Εάν συμπεριλάβουμε τα λογιστικά κέρδη του Fairfax από την Eurobank 3,35 δισεκ., τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα περίπου 1,75 δισεκ, τα κέρδη από την Eurolife 800 εκατ ευρώ και από την αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων και των senior bond από τις τιτλοποιήσεις NPEs που έχουν εκδοθεί άλλα 400 εκατ προκύπτει κέρδος = 6,3 δισεκ.
Στο Fairfax πρέπει να αναγνωριστεί ότι επέδειξε επιμονή…
Όταν στα πέτρινα χρόνια του τραπεζικού συστήματος… οι ελληνικές τράπεζες ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας… το Fairfax αναζητούσε τρόπους να φύγει από την Eurobank και ο Φωκίων Καραβίας ο διευθύνων σύμβουλος… κατέφερε να τους πείσει να παραμείνουν προσηλωμένοι… και τελικά… αυτή η προσήλωση τους έχει αποφέρει 6,3 δισεκ. κέρδη…
Μια πηγή στο Λονδίνο που μίλησε στο BN τόνισε ότι το Fairfax όταν η μετοχή της Eurobank πάει στα 5 ευρώ δηλαδή θα αξίζει όλη η τράπεζα 18 δισεκ. θα πουλήσει μέρος των μετοχών του το Fairfax… θα μπορούσε να είναι το 7% έως 13%.
Το 7% της Eurobank με συνολική αξία 18 δισεκ. ή 5 ευρώ θα αξίζει 1,2 δισεκ. και το 13% περίπου 2,3 δισεκ ευρώ περίπου.
Προφανώς και δεν προβλέπουμε επανάληψη του 2012… δεν υπάρχει ορατό σενάριο καταστροφής ή έκρηξης βόμβας στις τράπεζες όπως στο παρελθόν με τα κόκκινα δάνεια.
Ωστόσο η εμπειρία λέει ότι κάθε 10 χρόνια σκάει και μια κρίση… που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να οδηγήσει σε βίαιη διόρθωση τις αγορές…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,20% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,30%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραοιώς -2,83%, Alpha Bank -2,3%.. αλλά  και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ΟΠΑΠ -5%,  Metlen -3% ..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,70% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,45% στις 2.056 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.083,71 μονάδες και χαμηλό τις 2.053,77 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 320,1 εκατ. ευρώ,  εξ αυτών τα 63,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 49,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 27,9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 63,82 εκατ. ευρώ και όγκου 7,08 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 944 χιλ. τεμάχια αξίας 6,95 εκατ. ευρώ, η Τρ. Κύπρου 1,33 εκατ. τεμάχια αξίας 10,69 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1,12 εκατ. τεμάχια αξίας 4,1 εκατ. ευρώ, η Εθνική 341,25 χιλ. τεμάχια αξίας 4,64 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 250 χιλ. τεμάχια αξίας 917 χιλ. ευρώ και η Optima Bank 30,1 χιλ. τεμάχια αξίας 261 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 1,72 εκατ. τεμάχια αξίας 33,09 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 19,7 χιλ. τεμάχια αξίας 286 χιλ. ευρώ, η Jumbo 41 χιλ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ, ο Aktor 6,7 χιλ. τεμάχια αξάις 57,4 χιλ. ευρώ και η Cenergy 17,6 χιλ. τεμάχια αξάις 229,5 χιλ. ευρώ.. 
Η Intralot 1,.25 εκατ. τεμάχια αξίας 1,43 εκατ. ευρώ και η Εκτέρ 160 τεμάχια αξίας 464 ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.056 μονάδες, εντός της πρώτςη στήριξης των 2.060 -2.050 μονάδων και ακολουθεί το  ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων,  οι 1.990, οι 1.970, οι 1.940, οι 1.900, οι 1.850, οι 1.836 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.800 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται τo ψυχολογικό όριο των 2.100 μονάδων και ακολουθούν οι 2.135 μονάδες, οι  2.165, οι 2.180 και οι 2.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.400 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.390 μονάδες και ακολουθούν οι 2.350, οι 2.300, οι 2.240, οι 2.200, οι 2.160, οι 2.100, οι 2.075, οι 2.050, οι 2.000, οι 1.975, οι 1.900, οι 1.890 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.810 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.480 μονάδες και ακολουθούν οι 2.500, οι 2.550 και οι 2.600 μονάδες.

Βελτίωση στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -14 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με εμφανή τον φόβο για επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ΗΠΑ και Κίνας, το συνεχιζόμενο shutdown στις ΗΠΑ, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τον νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,30% και το 10ετές ιταλικό 3,44% με το μεταξύ τους spread στις -14 μονάδες βάσης.
Αγορές  καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,01% και το 2ετές στο 3,48%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η Moody’s την Παρασκευή 19/9 δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και διατήρησε την αξιολόγηση Βaa3 με σταθερές προοπτικές και παραμένει μία βαθμίδα κάτω από την αξιολόγηση που έχουν δώσει S&P, DBRS και Scope (όλοι είναι στο ΒΒΒ).
Ακολουθεί η Standard & Poor’s στις 17 Οκτωβρίου, η Scope Ratings στις 7 Νοεμβρίου και η Fitch Ratings στις 14 Νοεμβρίου.
Η οικονομία δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά  έκλεισαν σήμερα 14/10 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις εμπορικές διαπραγματεύσεις  μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. 
Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Scott Bessent, δήλωσε νωρίτερα ότι οι νέοι δασμοί 100% στα κινεζικά προϊόντα «δεν είναι απαραίτητοι», ενώ η Κίνα ανέφερε αργότερα τις «λανθασμένες πρακτικές» ως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το Τόκιο θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στην οικονομία της χώρας του.,
Οι μετοχές της ναυτιλιακής Hanwha Ocean υποχώρησαν έως και 8%, μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι επέβαλε κυρώσεις σε πέντε θυγατρικές της Hanwha Marine Corporation που συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.
Η κίνηση αυτή αποτελεί άμεση απάντηση στην αμερικανική έρευνα για τους κινεζικούς κλάδους ναυτιλίας, εφοδιαστικής αλυσίδας και ναυπηγείων, την οποία το υπουργείο χαρακτήρισε ότι «παραβιάζει σοβαρά το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων, και βλάπτει σοβαρά τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών».
Η εντολή, που θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Οκτωβρίου, απαγορεύει σε οργανισμούς και ιδιώτες στην Κίνα να συνεργάζονται εμπορικά με τις συγκεκριμένες εταιρείες.
Η οικονομία της Σιγκαπούρης αυξήθηκε κατά 2,9% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη — υψηλότερα από την πρόβλεψη του 1,9% των οικονομολόγων του Reuters. Το δεύτερο τρίμηνο, η ανάπτυξη είχε φτάσει το 4,4%.
Αναλυτικά, ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία έκελισε στο -2,68%, ο Shanghai στη Κίνα έκλεισε στο -0,62% ,ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,73%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορεά στο -0,63%, ενώ ο  δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία με θετικό πρόσημο στο +0,19%.

Aπώλειες στις  ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις  δασμολογικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας αλλά  και το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς.
Ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις στη Γαλλία, που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Lecornu παραιτήθηκε ύστερα από μόλις 27 ημέρες στην πρωθυπουργία, αλλά ο πρόεδρος Μακρόν του εμπιστεύθηκε εκ νέου την ηγεσία της κυβέρνησης. Μία ημέρα μετά τον σχηματισμό της, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής και είναι αβέβαιο εάν θα καταφέρει να επιβιώσει.
Επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Γερμανία στο  2,4% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερος από το  2,2% του Αυγούστου.Σε μηνιάια βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε 0,2% τον Σεπτέμβριο. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτής κέρδισε 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό πλαίσιο πριν από ένα χρόνο, ενώ σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,2%.
Ο ετήσιος βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τα τρόφιμα και την ενέργεια, έφτασε στο 2,8%. Όλα τα στοιχεία ταιριάζουν με την προκαταρκτική ανάγνωση.
Το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 4,8% τους τρεις μήνες που έληξαν τον Αύγουστο. Η ανάγνωση ήρθε πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ήταν υψηλότερη από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού και Εισαγωγών στην Ελβετία υποχώρησε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τις 105,3 μονάδες. Ο Δείκτης τιμών εισαγωγής μειώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση στο 104,6, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος στις 105,7.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) που διεξάγονται στην Ουάσιγκτον.
Το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιεύσει την τελευταία του Έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) την Τρίτη.
Οι συναντήσεις φέρνουν κοντά κεντρικούς τραπεζίτες, υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, με αντικείμενο ζητήματα παγκόσμιας σημασίας όπως η πορεία της οικονομίας, η εξάλειψη της φτώχειας και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στα 62,11 δολ. το βαρέλι στο -1,9% και το αμερικανικό αργό στα 58,27 δολ. το βαρέλι στο -2%.
Άνοδος +0,50% καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στα 31,62 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,95%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι -0,50%, ο δείκτης FTSE MIB -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,30%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P 500 στο -0,80%, ο Nasdaq στο -1% και το ETF GREC στο -1,08% ( 64,90 δολ.).

Aπώλειες στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές - Στο χαμηλό της ημέρας η Alpha Bank -3%

Με απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας και την Alpha Bank στο χαμηλό της ημέρας, ενώ σε αυξημένα επίπεδα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 13,68 ευρώ, αμετάβλητη, με  όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 12,51 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,60 ευρώ, με πτώση -2,7% με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 7,28 ευρώ, με πτώση -2,02%, με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 9,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,6180 ευρώ, με πτώση -1,01% με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 13,33 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 7,96 ευρώ, με πτώση -1,97% και όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,47 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 1,5320 ευρώ, με πτώση -0,65%, με όγκο 569 χιλ. τεμάχια  και αποτίμηση στα 2,47 δισεκ. ευρώ.
Optima έκλεισε στα 8,56 ευρώ, με άνοδο +0,82%  με όγκο 169 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,05 ευρώ, με άνοδο +0,33%  και κεφαλαιοποίηση 299 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με αυξημένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ και Μetlen  

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με επίκεντρο τις μετοχές του ΟΠΑΠ και Metlen με αυξημένες συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ΟΠΑΠ -6,98% και ακολούθησαν  ΕΛΧΑ -3,08%, Metlen -2,61%, Cenergy -2,25%, Motor Oil  -1,95%.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν  ΔΑΑ +1,7%, Lamda +0,27%, Τιτάν +0,27%....
Η Coca Cola έκλεισε στα 38,78 ευρώ, με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση στα 14,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 18,66 ευρώ, με πτώση -6,98% και αποτίμηση 6,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η Μetlen έκλεισε στα 44,80 ευρώ, με πτώση  -2,61%  και κεφαλαιοποίηση 6,41 δισεκ. ευρώ στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,79 ευρώ, με πτώση -0,44% και αποτίμηση 6,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η  ΔΕΗ έκλεισε στα 14,46 ευρώ, με πτώση -0,28% και αποτίμηση 5,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,08 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 3,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 36,80 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,18 ευρώ, με πτώση -1,95% και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,18 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 23,40 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 7,94 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση στα 2,06 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 8,65 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,36 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 677 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,54 ευρώ, με πτώση -4,32% και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ.

Αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 71 μονάδες βάσης

Αγορές καταγράφονται  σήμερα 14/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,30% και το 10ετές ιταλικό 3,44% με το μεταξύ τους spread στις -14 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 71 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 41 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,41% ή 410 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 30 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 14/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 14 Οκτωβρίου του 2025 στο 3,44%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/10/2025 στο 2,59%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,85% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,15% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,44% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης