Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πιέσεις σε τράπεζες, Metlen -3% λόγω Marshall, το ΧΑ -1,09% στις 2.087 μον. - Στο επίκεντρο λόγω deals, ΟΠΑΠ και Eurobank

Πιέσεις σε τράπεζες, Metlen -3% λόγω Marshall, το ΧΑ -1,09% στις 2.087 μον. - Στο επίκεντρο λόγω deals, ΟΠΑΠ και Eurobank
Η διατήρηση των 2.110 μονάδων αποδείχθηκε δύσκολη, καθώς oi σοβαροί κίνδυνοι παραμένουν, καθιστώντας αβέβαιο το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των προηγούμενων υψηλών των 2.135 μονάδων (24/8/2025)
Σχετικά Άρθρα
(upd20) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 2.087 μονάδες, από τις 2.119 μονάδες υψηλό ημέρας, με πιέσεις στις τράπεζες, αλλά και στην Metlen -3% με αυξημένες τις συναλλαγές., συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Στο  επίκεντρο η ιστορική συμφωνία ΟΠΑΠ - Allwyn αλλά και το deal Eurobank - Eurolife το οποίο θεωρείται ακριβό..
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η  Πειραιώς -2,44% και ακολούθησαν  Alpha Bank -1,96%, Εθνική -1,83% και Eurobank -0,16% από +1,75% υψηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις ασκήθηκαν σε Metlen -3,04%, EΛΠΕ -2,7%, ΔΕΗ -1,96%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Sarantis +1,97%. και  ΓΕΚ Τέρνα +1,65%. 
Το Millennium έχει ανοίξει short θέση 0,72% επί των μετοχών στην Metlen και το Marshall 0,63%.
Η εταιρεία Marshall επιδιώκει να μειώσει την τιμή της μετοχής της Metlen από τα 47 ευρώ στα 40 ευρώ, μέσω της στρατηγικής του short selling. Η Metlen, που πρόσφατα εισήλθε στον FTSE 100, βρίσκεται με αποτίμηση 6,6 δισ. ευρώ και την τιμή μετοχής να κλέινει σήμερα στα 46 ευρώ.
Παρά την υπερβολική εκτίμηση της μετοχής από κάποιους, η Metlen είχε ενισχυθεί λόγω της έντονης ανόδου της, κάτι που δεν άρεσε στους Βρετανούς
. Η βασική επιχειρηματολογία του Marshall είναι ότι πλησιάζει μια μεγάλη διόρθωση στις αγορές, κυρίως λόγω της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τις εταιρείες μετάλλων και ενέργειας.
Ωστόσο, η Metlen παραμένει μία εταιρεία με χαμηλό δανεισμό και δυνατό ταμείο, και είναι σε θέση να επαναλαμβάνει καλές επιδόσεις. Αν δεν συμβεί η αναμενόμενη διόρθωση στις αγορές, το σχέδιο του Marshall δεν θα πετύχει και η μετοχή της Metlen δεν θα πέσει κάτω από τα 40 ευρώ. Η εταιρεία έχει ανάγκη από έναν καλό 9μηνο για να στείλει θετικά μηνύματα στην αγορά. Επιπλέον, πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι χωρίς γενικευμένη διεθνή διόρθωση, η πίεση στην μετοχή της Metlen δεν μπορεί να είναι σημαντική.
Τέλος, αναφέρεται ότι η εμπλοκή της Metlen σε εξοπλιστικά προγράμματα έχει ενοχλήσει τη Ρωσία, παρά τις φιλορωσικές θέσεις του Μυτιληναίου.
Η διατήρηση των 2.110 μονάδων αποδείχθηκε δύσκολη,
καθώς η αγορά δεν κατάφερε να παραμείνει πάνω από αυτό το επίπεδο, καθιστώντας αβέβαιο το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των προηγούμενων υψηλών των 2.135 μονάδων (24/8/2025), καθώς σοβαροί κίνδυνοι παραμένουν..
Στα εσωτερικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 17/10 το βράδυ όπου θα λάβει χώρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και το κλείσιμο παραγώγων σειράς Οκτωβρίου.
..
Τρομερό deal - Η ένωση Allwyn με ΟΠΑΠ δημιουργεί τον 2ο μεγαλύτερο όμιλο τυχερών παιγνίων παγκοσμίως 

Σε ιστορική συμφωνία για τη συνένωση των δυνάμεών τους κατέληξαν οι Allwyn International και ΟΠΑΠ, μέσω μιας συναλλαγής που περιλαμβάνει το συνδυασμό όλων των εταιρικών συμμετοχών που κατέχουν, με την αξία των ιδίων κεφαλαίων της οντότητας που θα προκύψει να αποτιμάται σε 16 δισ. ευρώ. Για την υλοποίηση της συναλλαγής, θα υπογραφεί μεταξύ των δύο εταιρειών σχετική σύμβαση (η «Σύμβαση Υλοποίησης Συναλλαγής»).
Η Συνενωμένη Εταιρεία θα μετονομαστεί σε Allwyn.
Η Συναλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη και των δύο εταιρειών. 
Θα ενώσει δύο ηγετικούς φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιγνίων, δημιουργώντας την δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κλάδο τυχερών παιγνίων και διασκέδασης παγκοσμίως, με πολλές διαφοροποιημένες, ταχέως αναπτυσσόμενες και ηγετικές θέσεις αγοράς στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες διεθνείς αγορές.
Η Συναλλαγή βασίζεται στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Allwyn, η οποία ξεκίνησε το 2013, όταν η KKCG, ελέγχων μέτοχος της Allwyn, επένδυσε για πρώτη φορά στον ΟΠΑΠ.
Σήμερα, η Allwyn κατέχει το 51,78% του ΟΠΑΠ.
Κατόπιν της ολοκλήρωσης της Συναλλαγής, η Συνενωμένη Εταιρεία θα παραμείνει εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου αναμένεται ότι θα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες βάσει κεφαλαιοποίησης.
Η Allwyn σκοπεύει να επιδιώξει την εισαγωγή της και σε άλλο κορυφαίο διεθνές χρηματιστήριο, όπως αυτά του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής.

Ακριβό deal - Το Fairfax πούλησε τη Eurolife, 813 εκατ. στη Eurobank, την είχε αγοράσει 324 εκατ. κέρδισε 800 εκατ. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται η  Eurobank, καθώς ο καναδικός όμιλος Fairfax, που είναι και βασικός μέτοχος της  με ποσοστό 32,9%, πήρε μια στρατηγική απόφαση να αποχωρήσει από τον κλάδο ασφαλειών ζωής και έτσι πούλησε στη Eurobank, έναντι 813 εκατ. το 80% της Eurolife, το υπόλοιπο 20% το κατείχε ήδη η Eurobank.
Να σημειωθεί όμως ότι η Eurolife ήταν στο παρελθόν θυγατρική της Eurobank και λογω της πίεσης που είχε ασκήσει ο SSM, ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε υποχρεωθεί το 2016 - οπότε και ολοκληρώθηκε η συναλλαγή - να την πουλήσει υπό πίεση περίπου στα 324 εκατ. ευρώ.
Οπότε το κέρδος του Fairfax είναι 489 εκατ. ευρώ από την πώληση, αλλά συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων που υπολογίζονται στα 300 εκατ. ευρώ, το κέρδος είναι περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Το Fairfax που λογιστικά κερδίζει από την Eurobank 4,44 δισεκ. η αξία του 32,9% στο Χρηματιστήριο μείον 1,14 δισεκ. ευρώ μέσο κόστος κτήσης: Κέρδος λογιστικό 3,30 δισεκ. ευρώ έβγαλε 800 εκατ από την Eurolife και θεωρούμε ότι λόγω της μετοχικής σχέσης και των κερδών που προέκυψαν ότι η Eurobank πλήρωσε ακριβά για να την αγοράσει... 
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η Eurobank αγόρασε από το Fairfax την Eurolife 1,45 φορές τα κεφάλαια έναντι 1,50 που είναι ο μέσος όρος των deal...
Όμως σε αυτή την εξίσωση πρέπει να αξιολογήσουμε ότι το Fairfax είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank και πολλαπλά κερδισμένος. 
Οπότε το deal δεν είναι φθηνό είναι ακριβό εάν λάβουμε υπόψη ότι το Fairfax έχει κερδίσει 800 εκατ ευρώ.
Από τις επενδύσεις (Eurobank, ομόλογα, ασφαλιστική) στην Ελλάδα το Fairfax κερδίζει σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ.

Στο επίκεντρο γεωπολιτικά, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -Κίνας και Γαλλία  

Στα γεωπολιτικά, με τις ΗΠΑ να απειλούν τη Ρωσία με την αποστολή των πυραύλων Tomahawk και με την Ευρώπη να θέλει να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποδυναμώσει τους Ρώσους, μια νέα … βόμβα «έσκασε» καθώς Ρώσοι στρατιωτικοί… αποκαλύπτουν την ημερομηνία της μεγάλης σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ… τη στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι τα σχέδια για τα πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα… που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα.
Όλα δείχνουν πως η παγκόσμια σταθερότητα… κρέμεται από μια κλωστή, με τις συμμαχίες να δοκιμάζονται και τις μελλοντικές μάχες να έχουν οριστεί.
Από την άλλη, ιστορικές στιγμές εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας καθώς ύστερα από 2 και πλέον χρόνια αιματηρού πολέμου με περίπου 70.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες - με πολλές κυβερνήσεις να κάνουν λόγο για ... πόλεμο γενοκτονίας από την πλευρά του Ισραήλ - η Hamas απελευθέρωσε και τους 20 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το απόγεμα θα παραδοθούν και οι σοροί των νεκρών ομήρων....
Εν τω μεταξύ, οι νέες απειλές των ΗΠΑ για επιβολή δασμών και οι συζητήσεις για αντίποινα από το Πεκίνο αναζωπύρωσαν τους φόβους για εμπορικό πόλεμο και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, τα σχόλια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειξαν μια αποκλιμάκωση της ρητορικής, 
Τη ίδια ώρα η διακοπή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζεται για 13η ημέρα, χωρίς να  υπάρχουν ενδείξεις ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Επίσης, ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις στη Γαλλία, που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση.
Το γαλλικό αριστερό κόμμα France Unbowed (LFI) ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση μομφής «η οποία θα ρίξει» τη νεοανακοινωθείσα κυβέρνηση, υπό τον επανερχόμενο πρωθυπουργό Sébastien Lecornu. Ο ηγέτης του LFI, Jean-Luc Mélenchon, δήλωσε ότι η Γαλλία «δεν θέλει πλέον» τις πολιτικές του προέδρου Emmanuel Macron, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτές».
Ο Mélenchon επέμεινε ότι ο Macron ευθύνεται «για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή» και ότι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,26% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,53%.
Περί τις 11:15, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobank +1,75% και ΟΠΑΠ πέριξ του +3% λόγω deals ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,42% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,43%
Περί τις 15:00, με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -3,15%, Εθνική -2,22%  ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,63%.
Λίγο πριν τις 16:30, εντάθηκαν οι πιέσεις στην  πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με  Metlen -3,46%, ΕΛΠΕ +2,53%, ΔΕΗ -1,89% ..και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,18%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,09% στις 2.087 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.119,24 μονάδες και χαμηλό τις 2.085,15 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 253,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 31,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 50,20 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 20,9 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 31,49 εκατ. ευρώ και όγκου 3,34 εκατ. τεμαχίων πραγματοποήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 442,9 χιλ. τεμάχια αξίας 1,64 εκατ. ευρώ, η Εθνική 575 χιλ. τεμάχια αξίας 7,98 εκατ. ευρώ ,  η Alpha Bank 334 χιλ. τεμάχια αξίας 1,26 εκατ. ευρώ και η Τρ. Κύπρου 17 χιλ. τεμάχια αξάις 134 χιλ. ευρώ..
Η Coca Cola 15 χιλ. τεμάχια αξίας 581 χιλ. ευρώ, η Jumbo 609,4 χιλ. τεμάχια αξάις 17,2 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 52,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ και η ΕΛΧΑ 52,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ.
Η Intralot 1,25 εκατ. τεμάχια αξίας 1,44 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.087 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.080 μονάδες και ακολουθούν οι 2.040, το  ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων οι 1.990, οι 1.970, οι 1.940, οι 1.900, οι 1.850, οι 1.835 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.800 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.135 μονάδες και ακολουθούν οι 2.165, οι 2.180 και οι 2.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.430 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.350 μονάδες και ακολουθούν οι 2.300, οι 2.240, οι 2.200, οι 2.160, οι 2.100, οι 2.075, οι 2.050, οι 2.000, οι 1.975, οι 1.900, οι 1.885 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.805 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.500 μονάδες και ακολουθούν οι 2.550 μονάδες. και οι 2.600 μονάδες.

Ήπιες αγορές την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -13 μ.β.

Ήπιες αγορές καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Γάζα και Ουκρανία, τον νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία, το συνεχιζόμενο shutdown στις ΗΠΑ αλλά και οι  φόβοι για επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ΗΠΑ και Κίνας
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,34% και το 10ετές ιταλικό 3,47% με το μεταξύ τους spread στις -13 μονάδες βάσης.
Αγορές καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,05% και το 2ετές στο 3,52%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η Moody’s την Παρασκευή 19/9 δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και διατήρησε την αξιολόγηση Βaa3 με σταθερές προοπτικές και παραμένει μία βαθμίδα κάτω από την αξιολόγηση που έχουν δώσει S&P, DBRS και Scope (όλοι είναι στο ΒΒΒ).
Ακολουθεί η Standard & Poor’s στις 17 Οκτωβρίου, η Scope Ratings στις 7 Νοεμβρίου και η Fitch Ratings στις 14 Νοεμβρίου.
Η οικονομία δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρή πτώση έκλεισαν σήμερα 13/10 οι ασιατικές αγορές ακολουθώντας τη βουτιά της  Wall Street της Παρασκευής 10/10, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου 
Οι νέες απειλές του Donald Trump για δασμούς και οι δηλώσεις αντιποίνων από το Πεκίνο αναζωπύρωσαν τους φόβους για έναν νέο εμπορικό πόλεμο, πλήττοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Ο Donald Trump ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδιο επιβολής πρόσθετου δασμού 100% σε όλες τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ, ως απάντηση στους περιορισμούς του Πεκίνου στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών. 
Παράλληλα, προανήγγειλε νέους ελέγχους στις εξαγωγές αμερικανικού λογισμικού που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.
Η είδηση αυτή προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και ενέτεινε τους φόβους για επιβράδυνση των εξαγωγών στην περιοχή. Οι ανησυχίες ήρθαν σε μια περίοδο που οι επενδυτές ήδη ανησυχούσαν για τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία και τις αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές μεγάλων οικονομιών.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας απάντησε το Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας πως η χώρα «δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν τον φοβάται» και προειδοποίησε για «κατάλληλα αντίμετρα» αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις δασμών.
Το Πεκίνο κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον για «διπλά πρότυπα» στην εμπορική της πολιτική, υπονοώντας ότι οι αμερικανικές κινήσεις στοχεύουν στην υπονόμευση της κινεζικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.
Στα οικονομικά δεοδμένα , το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας περιορίστηκε στα 90,45 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, από τα 102,33 δισ. δολάρια του περασμένου μήνα, χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το προηγούμενο έτος σε όρους δολαρίου, υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,4% σε ετήσια βάση.
Αναλυτικά, ο Shanghai στη Κίνα έκλεισε στο -0,53% ,ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,58%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορεά στο -0,89% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,84%.
Οι  ιαπωνικές αγορές έκλεισαν για διακοπές.

Ξεθωριάζει η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ξεθωριάζουν τα αρχικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις στο Ουκρανικό, καθώς Ρώσοι στρατιωτικοί… αποκαλύπτουν την ημερομηνία της μεγάλης σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ… τη στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι τα σχέδια για τα πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα… που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα.
Όλα δείχνουν πως η παγκόσμια σταθερότητα… κρέμεται από μια κλωστή, με τις συμμαχίες να δοκιμάζονται και τις μελλοντικές μάχες να έχουν οριστεί.
Στον αντίποδα,  ιστορικές στιγμές εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας καθώς ύστερα από 2 και πλέον χρόνια αιματηρού πολέμου με περίπου 70.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες - με πολλές κυβερνήσεις να κάνουν λόγο για ... πόλεμο γενοκτονίας από την πλευρά του Ισραήλ - η Hamas απελευθέρωσε και τους 20 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το απόγεμα θα παραδοθούν και οι σοροί των νεκρών ομήρων....
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ προχωρά και αυτό από την πλευρά του στην απελευθέρωση των 1.966 Παλαιστινίων κρατουμένων.
Στο επίκεντρο και οι νέες εμπορικές ανησυχίες, αφού ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών D. Trump επέβαλε νέο δασμό 100% στα κινεζικά προϊόντα
Ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις στη Γαλλία, που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση.
Το γαλλικό αριστερό κόμμα France Unbowed (LFI) ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση μομφής «η οποία θα ρίξει» τη νεοανακοινωθείσα κυβέρνηση, υπό τον επανερχόμενο πρωθυπουργό Sébastien Lecornu. Ο ηγέτης του LFI, Jean-Luc Mélenchon, δήλωσε ότι η Γαλλία «δεν θέλει πλέον» τις πολιτικές του προέδρου Emmanuel Macron, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτές».
Ο Mélenchon επέμεινε ότι ο Macron ευθύνεται «για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή» και ότι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στα 63,35 δολ. το βαρέλι στο +1% και το αμερικανικό αργό στα 59,54 δολ. το βαρέλι στο +1%.
Απώλειες -1,85% καταγράφονται και στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στα 31,58 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB +0,35%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο γύρισε πτωτικά στο -0,15%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P 500 στο +1,2%, ο Nasdaq στο +1,5% και το  ETF GREC στο +0,17% (65,56 δολ.).

Πιέσεις στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές - Η Πειραιώς -2,5%, ακριβό  το deal Eurobank - Eurolife 

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις σε Πειραιώς -2,5%, ενώ ακριβό ήταν το deal Eurobank με την Eurolife, με τη μετοχή να χάνει τα αρχικά κέρδη της  που έφτασαν πλησίον του +2%, με αυξημένες συναλλαγές. 
Η Εθνική έκλεισε στα 13,68 ευρώ, με πτώση -1,83%, με  όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 12,51 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,70 ευρώ, με πτώση -1,96% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,56 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 7,43 ευρώ, με πτώση -2,44%, με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 9,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,6550 ευρώ, με πτώση -0,16% με όγκο 8,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 13,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 8,12 ευρώ, με άνοδο +1,75% και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 1,5420 ευρώ, με πτώση -2,41%, με όγκο 800 χιλ. τεμάχια  και αποτίμηση στα 2,49 δισεκ. ευρώ.
Optima έκλεισε στα 8,49 ευρώ, με πτώση -1,51%  με όγκο 163 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με αυξημένες συναλλαγές - Πιέσεις σε Metlen -3%, στο  επίκεντρο ο ΟΠΑΠ λόγω deal με Αllwyn 

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις μεγαλύτερες πιέσεις σε Metlen ,ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε o  ΟΠΑΠ λόγω deal με Αllwyn, με αυξημένες συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Metlen, -3%,  ΕΛΠΕ, Cenergy, ΕΥΔΑΠ..
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν  Sarantis +2% και ΓΕΚ Τέρνα .
Η Coca Cola στα 39,04 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση στα 14,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ στα 20,06 ευρώ, με πτώση -0,30% και αποτίμηση 7,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η Μetlen στα 46,00 ευρώ, με πτώση  -3,04%  και κεφαλαιοποίηση 6,58 δισεκ. ευρώ στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΤΕ στα 15,86 ευρώ, με πτώση -1,18% και αποτίμηση 6,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η  ΔΕΗ στα 14,50 ευρώ, με πτώση -1,96% και αποτίμηση 5,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 28,28 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 3,8 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 36,70 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 25,68 ευρώ, με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση 2,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 8,28 ευρώ, με πτώση -2,7% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 23,36 ευρώ, με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η Viohalco στα 7,99 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση στα 2,07 δισ. ευρώ.
Ο Aktor στα 8,67 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 6,35 ευρώ, με πτώση -2,01% και κεφαλαιοποίηση 676 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,70 ευρώ, με πτώση -1,86% και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 71 μονάδες βάσης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,34% και το 10ετές ιταλικό 3,47% με το μεταξύ τους spread στις -13 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 71 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 41 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,41% ή 410 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 31 μονάδες βάσης.

Ήπιες αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 13/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 13 Οκτωβρίου του 2025 στο 3,47%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/10/2025 στο 2,63%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,88% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,03% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,18% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,47% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,05%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης