(upd) Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τη Δευτέρα (6/10) οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το αρχικό σοκ, καθώς ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Sebastien Lecornu, υπέβαλε την παραίτησή του μόλις λίγες εβδομάδες μετά τον διορισμό του στη θέση, βαθαίνοντας την πολιτική κρίση στη χώρα.
Ο Sebastien Lecornu, πέμπτος πρωθυπουργός της Γαλλίας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, αντιμετώπιζε το δύσκολο έργο να πείσει τόσο τη χώρα όσο και τους επενδυτές ότι μπορεί να ενώσει ένα κατακερματισμένο και διχασμένο κοινοβούλιο ώστε να περάσει τον προϋπολογισμό του 2026.
Ο Lecornu τοποθετήθηκε στην αρχή του Σεπτεμβρίου, σε ένα πλαίσιο δημόσιας αναταραχής και δυσαρέσκειας για την κατάσταση της χώρας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποτύχει διαδοχικά να περάσουν προϋπολογισμούς που να περιγράφουν με σαφήνεια περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονη αναστάτωση και πολιτική αβεβαιότητα.
Η αποστολή του Lecornu ήταν ιδιαίτερα απαιτητική: να δημιουργήσει συναίνεση σε ένα κοινοβούλιο που συχνά λειτουργούσε κατακερματισμένα και να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, εν μέσω κοινωνικών εντάσεων και ανησυχιών των επενδυτών.
Η παραίτησή του τώρα αφήνει τη χώρα ξανά αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια.
Στο ταμπλό
Οι μετοχές της Aston Martin υποχώρησαν περίπου 10% μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη της εταιρείας, επικαλούμενη τις συνεχιζόμενες πιέσεις από δασμούς.
Η Renault κατέγραψε πτώση άνω του 1,6% έπειτα από πληροφορίες ότι ο γαλλικός κατασκευαστής αυτοκινήτων σκοπεύει να μειώσει 3.000 θέσεις εργασίας στους τομείς των οικονομικών, του μάρκετινγκ και των ανθρώπινων πόρων.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε συνολική άνοδο 0,4%, καθώς η Stellantis είδε την τιμή της μετοχής της να ενισχύεται 3,8% μετά από δημοσιεύματα ότι ο πολυεθνικός όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, με νέα εργοστάσια στις πολιτείες Ιλλινόις και Μίσιγκαν. Παράλληλα, ο τεχνολογικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 0,5%, με τη βαριά μετοχή της ASML να καταγράφει κέρδη 2%. Η SEB, γαλλική εταιρεία οικιακών συσκευών, κατρακύλησε 21,4% μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των ετήσιων προβλέψεων της για πωλήσεις και κέρδη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στην ημέρα στο -0,04% και έκλεισε την ημέρα στις 570,24 μονάδες (+2,9% για την περασμένη εβδομάδα), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,01% στις 24.378,29 μονάδες (+2,7% για την περασμένη εβδομάδα), ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -0,13% και τις 9.479,13 μονάδες (+2,2% για την περασμένη εβδομάδα), υποχωρώντας από το επίπεδο - ρεκόρ.
Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών