(upd) Με ήπια πτώση έκλεισαν την Παρασκευή (12/9) τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ολοκληρώνοντας ωστόσο με θετικό πρόσημο για το σύνολο της εβδομάδας.
Το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας ήταν η συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου η Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, καθώς ο πληθωρισμός σταθεροποιείται γύρω από τον στόχο του 2%.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde εμφανίστηκε αισιόδοξη και έκανε λόγο για εξισορρόπηση των κινδύνων για την οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που η Γαλλία - η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία - βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι αυξημένοι δασμοί, η ενίσχυση του ευρώ και η αυξανόμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός αναμένονται να "περιορίσουν την ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους".
Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της δημοσιονομικής κρίσης στη Γαλλία, το Transmission Protection Instrument (TPI) δεν συζητήθηκε καθόλου κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε η κ. Lagarde, δήλωση η οποία δίνει τέλος στις φήμες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να παρέμβει στις αγορές ομολόγων για να αντιμετωπίσει προβλήματα συγκεκριμένων χωρών.
Σε ό,τι αφορά ταοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (12/9), η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εμφάνισε σημάδια επιβράδυνσης το καλοκαίρι, καθώς το ΑΕΠ Ιουλίου παρέμεινε αμετάβλητο, μετά από μια σχετικά ισχυρή πρώτη μισή του 2025 (0,7% ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο και 0,3% το δεύτερο). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή το Office for National Statistics, η οικονομία δεν κατέγραψε ανάπτυξη τον Ιούλιο, επιβραδύνοντας από την άνοδο 0,4% του Ιουνίου.
Στη Γερμανία, ο πληθωρισμόςαυξήθηκε στο 2,1% τον Αύγουστο (από 1,8% τον Ιούλιο), σύμφωνα με την Destatis, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Ανάλογα στοιχεία από Γαλλία και Ισπανία αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο στην ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της Banco de Sabadell απέρριψε ομόφωνα την εχθρική προσφορά εξαγοράς της BBVA, καλώντας τους μετόχους να μην προσφέρουν τις μετοχές τους — κίνηση που προμηνύει παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Ισπανίας. Η απόφαση ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου η BBVA κατέθεσε επίσημα την πρότασή της για τις μετοχές της Sabadell. Το συμβούλιο της Sabadell ανέφερε ότι η πρόταση υποτιμά την τράπεζα, υπερβάλλει στις εκτιμήσεις για εξοικονόμηση κόστους και εκθέτει τους μετόχους σε κινδύνους υλοποίησης και ρυθμιστικών περιορισμών, ενώ επικαλέστηκε και τους κανονιστικούς περιορισμούς στην Ισπανία για μεγάλες τραπεζικές συγχωνεύσεις.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στην ημέρα στο -0,09% και έκλεισε την ημέρα στις 554,84 μονάδες (κέρδη 1% για το σύνολο της εβδομάδας), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 23.698,15 μονάδες (+0,4% στην εβδομάδα), ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -0,15% και τις 9.283,29 μονάδες (+0,8% στην εβδομάδα).
Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών