Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kiyosaki: Έρχεται μεγάλη κρίση, αγοράστε χρυσό - Buffett και Rogers εγκαταλείπουν τις μετοχές... γιατί ξέρουν

Kiyosaki: Έρχεται μεγάλη κρίση, αγοράστε χρυσό - Buffett και Rogers εγκαταλείπουν τις μετοχές... γιατί ξέρουν
Όταν επενδυτές με τόσο μεγάλη εμπειρία στρέφονται σε μετρητά και πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός και το ασήμι, είναι σημάδι ότι έρχονται ταραχώδεις καιροί
Σχετικά Άρθρα
Βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας κρίσης;
Ο γνωστός επενδυτής και συγγραφέας Robert Kiyosaki κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλούμενος αυτή τη φορά δύο εμβληματικές μορφές του επενδυτικού κόσμου - Warren Buffet και Jim Rogers - που αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν μεγάλο μέρος, αν όχι το σύνολο, των μετοχών και ομολόγων που κατείχαν.

Και το ερώτημα που θέτει είναι απλό αλλά και βαθιά ανησυχητικό: Ξέρετε γιατί το έκαναν;

Όταν επενδυτές με τόσο μεγάλη εμπειρία στρέφονται σε μετρητά και πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός και το ασήμι, είναι σημάδι ότι έρχονται ταραχώδεις καιροί.
Ο ίδιος ο R. Kiyosaki - σε ανάρτηση στο Χ - δηλώνει πως διατηρεί τις τοποθετήσεις του σε χρυσό, ασήμι και Bitcoin – περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται καταφύγια σε περιόδους κρίσης και οικονομικής αστάθειας.

Οι προειδοποιήσεις του δεν είναι αβάσιμες. Το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εκτοξευθεί, καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη χρεώστρια στην ιστορία. Η συνεχής εκτύπωση χρήματος για την κάλυψη των ελλειμμάτων δεν είναι βιώσιμη πρακτική. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τέτοιες τακτικές οδηγούν, αργά ή γρήγορα, σε κρίσεις νομισματικής απαξίωσης και ύφεσης.

Ο R. Kiyosaki μιλάει για την πιθανότητα ενός νέου κραχ τύπου 1929 και μιας νέας Μεγάλης Ύφεσης. Η προτροπή του είναι ξεκάθαρη: ενημερωθείτε, κάντε τη δική σας έρευνα και φροντίστε τα οικονομικά σας.

Τα έχει ξαναπεί...

Σε προηγούμενη ανάρτηση, έκρουε έναηχηρό καμπανάκι προς όσους συνεχίζουν να εμπιστεύονται το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημαεπανέρχεται ο επενδυτής και συγγραφέας του Rich Dad, Poor Dad, Robert Kiyosaki.

“Savers are losers”, υποστηρίζει. 
Δεν είναι απλώς μια φράση. Είναι διαπίστωση – και προειδοποίηση.

Όπως σημειώνει σε ανάρτηση στο Χ, οι μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν κοινό παρονομαστή:
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κάθε φορά που αποτυγχάνει, κάνει το ίδιο πράγμα: τυπώνει “ψεύτικο χρήμα”.

  • 1987 – Κραχ αγορών; Τύπωσε χρήμα

  • 1998 – LTCM; Τύπωσε χρήμα

  • 2008 – Χρηματοπιστωτική κρίση; Τύπωσε χρήμα

  • 2019 – Κατάρρευση αγοράς Repo; Τύπωσε χρήμα

  • 2020 – COVID-19; Τύπωσε χρήμα

  • 2023 – Silicon Valley Bank; Τύπωσε χρήμα

Η λύση της Fed κάθε φορά δεν λύνει το πρόβλημα – το μεγαλώνει.
Η ρευστότητα που παράγεται από το πουθενά δεν χτίζει οικονομία – φουσκώνει μια φούσκα, η οποία πλέον πλησιάζει στο σημείο έκρηξης.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο 

Ο R. Kiyosaki το λέει ξεκάθαρα: «Δεν πρόκειται για μια νέα κρίση. Είναι η ίδια κρίση που διογκώνεται».
Η Αμερική, όπως τονίζει, είναι πλέον η μεγαλύτερη χώρα-οφειλέτης στην ιστορία.
Και αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα του μοντέλου “τυπώνουμε για να σωθούμε”, που ακολουθεί η Fed. Ένα μοντέλο όπου οι καταθέτες εξαπατώνται, καθώς αποταμιεύουν σε ένα νόμισμα που υποβαθμίζεται καθημερινά.

Αληθινά vs ψεύτικα assets

Ο R. Kiyosaki καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή ιδέα της αποταμίευσης.
Εναλλακτικά, προτείνει να στραφούν σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία:

  • Χρυσό

  • Ασήμι

  • Bitcoin

Σε αντίθεση με το δολάριο, αυτά δεν μπορούν να τυπωθούν, δεν ελέγχονται από κυβερνήσεις και δεν εξαρτώνται από τραπεζικά συστήματα.
Εκπροσωπούν πραγματικό πλούτο, με εγγενή αξία και μακροχρόνια προστασία από τον πληθωρισμό και τη νομισματική παραφροσύνη.

Ο πραγματικός πλούτος είναι ελευθερία

Η θεώρηση του κ. Kiyosaki βασίζεται στο λεγόμενο “FU money”: την οικονομική δύναμη που δίνει σε κάποιον την ελευθερία να αποχωρήσει από ένα τοξικό σύστημα, να πει “όχι” σε εξαναγκασμούς και να μην παγιδευτεί όταν όλα καταρρέουν.
Δεν μιλάει για “επενδυτικές ευκαιρίες”. Μιλάει για επιβίωση και αξιοπρέπεια σε έναν χρηματοπιστωτικό κόσμο που γίνεται όλο και πιο εύθραυστος και επικίνδυνος.

Το Μεγάλο Κραχ πλησιάζει 

Η επόμενη κρίση δεν είναι θέμα “αν”, αλλά πότε. Και σύμφωνα με τον Kiyosaki, το “πότε” είναι σύντομα.
Καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν, ο πληθωρισμός επιμένει και η γεωπολιτική αβεβαιότητα διογκώνεται, το υπάρχον οικονομικό σύστημα δείχνει τις ρωγμές του πιο έντονα από ποτέ.

Σε αυτό το τοπίο, οι αποταμιευτές είναι απροστάτευτοι.
Οι μόνοι που θα σταθούν όρθιοι θα είναι εκείνοι που είχαν τη διορατικότητα να μετατρέψουν το “ψεύτικο χρήμα” σε πραγματικό πλούτο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης