Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Επιτέλους το κατάλαβαν στην Κυβέρνηση - Το ράλι στις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και οι προσδοκίες

Επιτέλους το κατάλαβαν στην Κυβέρνηση -  Το ράλι στις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και οι προσδοκίες
Για να υλοποιηθούν οι επενδύσεις θα πρέπει να βελτιωθούν οι ταμειακές ροές, άρα θα χρειαστεί να αυξηθούν τα τιμολόγια
Σχετικά Άρθρα
Μετά από αρκετά χρόνια, στην Κυβέρνηση κατάλαβαν ότι πρέπει να ασχοληθούν και με άλλα περιουσιακά στοιχεία και όχι μόνο με τη ΔΕΗ.
Για χρόνια το ΒΝ «φώναζε» για την εικόνα εγκατάλειψης των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και μάλιστα ήταν το μοναδικό μέσο που είχε διαφωνήσει με την άποψη του CEO της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, ο οποίος παρά την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, δεν ήθελε να αυξηθούν τα τιμολόγια.
Μόλις στην τελευταία ενημέρωση, απάντησε θετικά στο ερώτημα του ΒΝ, αν χρειάζεται αύξηση τιμολογίων για να υλοποιήσει τις μεγάλες επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει.
Μάλιστα είχε πει πως αν δεν αυξηθούν τα τιμολόγια θα στραφεί στους μετόχους η εταιρεία.

Μοντέλο ΔΕΗ

Η είδηση ότι η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει μοντέλο ΔΕΗ στα νερά, έφερε μεγάλο ράλι χθες 23/7 στο ταμπλό, καθώς η μετοχή της ΔΕΗ, όταν πήρε τα μέτρα η Κυβέρνηση κατέγραψε τεράστια άνοδο και μπήκαν μεγάλοι ξένοι θεσμικοί στο μετοχολόγιό της.
Προφανώς και οι εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική θέση από αυτή που ήταν η ΔΕΗ, όταν το κράτος αποφάσισε να τη σώσει και δε χρειάζονται ούτε αύξηση κεφαλαίου, ούτε να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία. Χρειάζονται όμως ταμειακές ροές καλύτερες για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις.
Πρέπει δηλαδή να αυξηθούν τα τιμολόγια και να ενισχυθεί η δραστηριότητα. Οι διοικήσεις είχαν στρέψει χθες την προσοχή τους στο Μέγαρο Μαξίμου και περίμεναν τις ανακοινώσεις και κυρίως αν θα ειπωθεί κάτι για τα τιμολόγια.
Η κίνηση της Κυβέρνησης δεν ήρθε ξαφνικά. Ο κ.Σαχίνης είχε πει τον περασμένο Μάιο πως είναι σε συνεχείς συζητήσεις με το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να παρθεί η σωστή απόφαση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία (δείτε εδώ)

Τι συνέβη στη ΔΕΗ

Το μοντέλο ΔΕΗ που εφαρμόστηκε από την πρώτη σχεδόν μέρα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έφερε μεγάλη άνοδο στη συγκεκριμένη μετοχή. Έγινε φυσικά μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, ενώ δόθηκε μερίδιο του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο ισολογισμός άλλαξε και πλέον η ΔΕΗ μεταμορφώνεται σε μία πράσινη δύναμη με εξαγορές στο εξωτερικό και μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.
Οι ξένοι επενδυτές απέκτησαν σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου και πλέον το δημόσιο λαμβάνει μέρισμα και το μερίδιο που έχει αποδίδει.

Η διαφορά με τα «νερά»

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ είναι σε καλύτερη μοίρα. Έχουν καθαρό ταμείο και ισχυρό ισολογισμό.
Η ΕΥΔΑΠ στο τέλος του 2024 είχε καθαρό ταμείο 296,7 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 827 εκατ. ευρώ. Είχε όμως κέρδη μόλις 14,6 εκατ. ευρώ. Χθες η μετοχή ενισχύθηκε κατά 12,42% και η αποτίμηση έφτασε τα 713 εκατ. ευρώ. Είναι από τις λίγες μετοχές που είναι χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα την ώρα που η αγορά είναι σε υψηλά 15 ετών.
Η ΕΥΑΘ είχε καθαρό ταμείο 61,8 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 186,8 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ήταν στα 5,8 εκατ. ευρώ. Χθες ενισχύθηκε 13,33% και η αποτίμηση αυξήθηκε στα 135,7 εκατ. ευρώ. Επίσης είναι κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τα αποτελέσματα όμως έχουν πληγεί από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τη μη αύξηση των τιμολογίων, τα οποία είναι σταθερά για περισσότερο από 10 έτη.
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει ωθήσει και πολλούς δήμους στις εισηγμένες εταιρείες και ζητούν να απορροφηθούν.
Τώρα η πρωτοβουλία του κράτους επιταχύνει τις εξελίξεις και θα προσθέσει αντικείμενο στις εταιρείες. Κλειδί για την πορεία των μετοχών ήταν και η αναφορά σε «βιώσιμες εταιρείες, με στόχο αποδεκτός κόστος για κάθε χρήση».
Σημειώνεται πως και οι δύο μετοχές είχαν χθες πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών, καθώς υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι, αφού εδώ και πολλούς μήνες δεν έχουν κινηθεί.

O ρόλος της Unibios

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για μονάδες αφαλάτωσης έδωσε ώθηση και στη Unibios. Πρόσφατα προχώρησε σε εξαγορά στη Γαλλία, εταιρείας (Osmusun) με πατέντα να αφαλωτώνει νερό μέσω ηλιακής ενέργειας, χωρίς μπαταρίες. Επίσης και η ίδια η εταιρεία ειδικεύεται στην αφαλάτωση νερού.
Όπως είπε ο κ.Αντώνης Σβορώνος, πρόεδρος της Unibios στο ΒΝ, «αν αυτό το σχήμα που θα δημιουργηθεί θα επιταχύνει τα έργα θα είναι πολύ θετικό. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε από τον κλάδο που δραστηριοποιούμαστε».

ΝΕΡΑ.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης