γράφει :
17:30 Τελευταίο Σχόλιο
ΑΓΟΡΑ: Διορθωτικά κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση, αλλά στις τελικές δημοπρασίες και ενώ ο DAX έγραφε κέρδη 1%, κλείσαμε με οριακή άνοδο. Επτά μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν στο υψηλό ημέρας. Στο +0,06% και στις 1.919,22 μονάδες με χαμηλό τζίρο 149 εκατ. ευρώ.
OPTIMA BANK: Νέα ιστορικά υψηλά έγραψε σήμερα, λίγες συνεδριάσεις πριν κόψει το δικαίωμα στις δωρεάν μετοχές. Η αποτίμηση στα 1,58 δισ. ευρώ. Στα 21,50 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας και στο +5,65%.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Και αυτή έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 13,42 ευρώ με άνοδο 4,52%.
ΔΕΗ: Μεταξύ των λίγων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που ξεχώρισαν. Με διάθεση να γράψει νέα υψηλά μετά από αρκετές εβδομάδες συσσώρευσης. Στα 14,35 ευρώ που ήταν υψηλό ημέρας και στο +1,77%.
CENERGY: Αρκετά ενδιαφέρουσα η ανάλυση της Optima Bank, η οποία αύξησε την τιμή στόχο στα 14 ευρώ και τοποθετεί τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές. Από τη σύγκριση με τις εταιρείες του εξωτερικού φαίνεται πως έχει discount 40% και ενώ έχει τρομερή δυναμική λόγω ανεκτέλεστου και καλών περιθωρίων. Η μετοχή προσπάθησε να κινηθεί ανοδικά αλλά τελικά έκλεισε με οριακή πτώση 0,10%.
AEGEAN: Αρκετά καλά πήγε στην πρεμιέρα του το ομόλογο. Έχουν ήδη κέρδος όσοι τοποθετήθηκαν, αφού έκλισε στο 101,51. Σημειώνουμε πως υπάρχουν στην αγορά ομολόγων κάποια άλλα με ανάλογη ή και λίγο καλύτερη απόδοση για όσους θέλουν να τοποθετηθούν. Πλέον και με χαμηλότερη φορολογία τα έσοδα από τους τόκους.
QUEST: Νέα ιστορικά υψηλά!
ΑΔΜΗΕ: Λίγο απέχει από το να γράψει νέα ιστορικά υψηλά σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο που παρακολουθεί η στήλη. Στα 3,26 ευρώ και στο +1,56%.
AS COMPANY: Το έχουμε ξαναγράψει και μας αρέσει όταν οι διοικήσεις κάνουν αυτά που λένε. Εδώ η διοίκηση είχε πει πως θα αυξήσει εξωστρέφεια και πως θέλει να δει υψηλότερα τη μετοχή γιατί ήταν φθηνή και το έχει πετύχει. Σχεδόν έχει διπλασιαστεί η τιμή της μετοχής από τότε. Και παραμένει συγκρατημένη η διοίκηση και δεν έχει ανοίξει το πορτοφόλι, αυξάνοντας το μέρισμα, για να τραβήξει κόσμο. Κάνει όμως επενδύσεις, δίνει καλή μερισματική απόδοση και βέβαια έχει και μετρητά. Σε υψηλά 23,5 ετών ο τίτλος. Σημειώστε πως στις 10/7 θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Στα 3,95 ευρώ και στο +2,33%.
ΕΛΙΝΟΪΛ: Δυνατή κίνηση σήμερα και με καλό όγκο. Την έχουμε δει και στο παρελθόν και το ζητούμενο είναι να ξεπεράσει τα προηγούμενα υψηλά και να πάει σε πιο λογικές αποτιμήσεις. Εδώ στα 61 εκατ. ευρώ μάλλον αδικείται. Εκτός και αν δούμε πάλι επανάληψη της κίνησης και επιστροφή στα γνωστά.
REVOIL: Και εδώ έχουμε δει αρκετές φορές την ίδια κίνηση και θα θέλαμε να δούμε διάσπαση και να πάει σε πιο λογικές αποτιμήσεις.
ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Από τις μετοχές που ξεχώρισαν σήμερα, μεταξύ των μικρών. Στην αποτίμηση που είναι θα μπορούσε εύκολα κάποιος να την πάει υψηλότερα. Τα θεμελιώδη δε μας ενθουσιάζουν κυρίως λόγω δανείων. Είναι αρκετά τα δάνεια με βάση το τζίρο και οι τόκοι τρώνε όλα τα λειτουργικά κέρδη. Το 2024 είχε 2,28 εκατ. ευρώ EBITDA και χρηματοοικονομικά έξοδα 2,15 εκατ. ευρώ. Στα 0,2570 ευρώ και στο +7,98 με όγκο πάνω από 270 χιλ. τεμάχια.
ΙΚΤΙΝΟΣ: Συνεχίστηκαν και σήμερα οι μεγάλοι όγκοι και η προσπάθεια βελτίωσης της αποτίμησης. Βγαίνουν πολλά χαρτιά, αλλά πάντα έβγαιναν. Όποτε προσπαθούσε να πάει πάνω, είχε εγκλωβισμένους σε κάθε επίπεδο. Ο καταλύτης θα είναι να πουληθεί το ακίνητο στην Κρήτη σε καλή τιμή και να σβήσει δάνεια. Μπορεί μετά να αλλάξει επίπεδο. Στα 0,4045 ευρώ και στο +1,89% με περισσότερα από 670 χιλ. τεμάχια.
ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Η μέτοχος μειοψηφίας, Ελένη Κορδέλλου με 17,15% του συνόλου των μετοχών καταψήφισε όλα τα θέματα. Το ποσοστό της είναι αμετάβλητο από 31/12/2024. Καμιά φορά μπορεί να έχει κάποιος σημαντικό ποσοστό και να είναι έξω από όλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε.
14:07 UPDATE
Περιθώριο ανόδου 40%
Επτά ανοδικές συνεδριάσεις και 10 στις τελευταίες 11 έχει συμπληρώσει η Cenergy, η οποία σήμερα υποχωρεί οριακά.
Ωστόσο, η έκθεση της Optima bank, έρχεται να υπενθυμίσει το περιθώριο ανόδου.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η τιμή στόχος είναι στα 14 ευρώ (από 12,60 ευρώ) και δίνει σύσταση αγοράς, ενώ εντάσσει και τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές.
Όπως αναφέρει το περιθώριο ανόδου είναι 40,6% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η μετοχή παρά την άνοδο κατά 30% του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους έχει άνοδο μόλις 6%.
Ωστόσο, την περίοδο 2021-24 είχε καταγράψει μεγάλο ράλι.
Όμως η μετοχή διαπραγματεύεται με μεγάλο discount 33% έναντι των ομοειδών σε όρους P/E και θα συνεχίσει να έχει και στην τιμή στόχο, παρά τις ανώτερες προοπτικές ανάπτυξης που έχει.
12:38 UPDATE
Μικρές που ξεχωρίζουν
Διορθωτικά, χωρίς όμως να προβληματίζει ή να δημιουργεί ανησυχίες κινείται σήμερα η εγχώρια αγορά.
Ο Γ.Δ. υποχωρεί 0,5% με χαμηλές συναλλαγές.
Η πλειονότητα των μετοχών υποχωρεί, αλλά ξεχωρίζουν λίγες μετοχές από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Αρχικά ξεχωρίζει η Ξυλεμπορία (κ) η οποία με όγκο 125 χιλ. τεμάχια έχει άνοδο 5,88%. Η μετοχή πρόσφατα είχε γράψει χαμηλό 2,5 ετών.
Ξεχωρίζει επίσης η Ελινόιλ, με μία κίνηση που έχει επαναλάβει άλλες δύο φορές στο παρελθόν τα τελευταία δύο χρόνια.
Είναι στα 2,59 ευρώ με άνοδο 4% και όγκο 62 χιλ. τεμάχια. Η τιμή της μετοχής είναι υψηλό 3 μηνών και το ζητούμενο είναι να περάσει πάνω από τα 2,90 ευρώ που ήταν περίπου το υψηλό που είχε γράψει πριν 15 μήνες.
Ανοδικά και η Revoil, η οποία επαναλαμβάνει επίσης κίνηση, αλλά απέχει σημαντικά από τα υψηλά της.
Να σημειωθεί πως από την 1η Ιουλίου έχει καταργηθεί το πλαφόν στα καύσιμα, εξέλιξη που μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες.
Η Ικτίνος συνεχίζει ανοδικά και μάλιστα με υψηλό όγκο και σήμερα. Είναι στα 0,4075 ευρώ με άνοδο 2,64% και όγκο 383 χιλ. τεμάχια.
Σε υψηλά 23,5 ετών είναι η AS Company. Είναι στα 3,94 ευρώ με άνοδο 2,07% και όγκο 30 χιλ. τεμάχια.
10:42 Πρώτο Σχόλιο
ΑΓΟΡΑ: Υπάρχει μία ανησυχία από τους επενδυτές και αναλυτές για τους δασμούς και την ημερομηνία που έχει δώσει ο Donald Trump και εκπνέει η προθεσμία σε δύο μέρες, αλλά δε βλέπουμε ιδιαίτερη πτώση στις αγορές. Ο DAX άνοιξε με ήπια άνοδο και ο CAC σχεδόν αμετάβλητος. Λίγο χαμηλότερα ξεκινήσαμε εμείς. Είναι τέτοια η άνοδος της αγοράς που δεν ανησυχεί η οποιαδήποτε πτώση.
OPTIMA BANK: Την Τετάρτη θα κοπεί το δικαίωμα στις δωρεάν μετοχές. Θα κάνει split και η μία παλιά θα γίνουν 3 νέες.
ΔΕΗ: Δείχνει διαθέσεις για διαφυγή στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στα 14,24 ευρώ και στο +0,99% σήμερα.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Πολύ καλά πήγε και ο Ιούνιος, ειδικά στις επιβατική κίνηση από το εξωτερικό, η οποία σημείωσε άνοδο 5,8% και ήταν υπερδιπλάσια της κίνησης του εξωτερικού. Έτσι συνολικά ο μήνας έδειξε αύξηση 4,6%, αφού η κίνηση στο εσωτερικό αυξήθηκε 1,9%. Στο σύνολο του εξαμήνου από το εξωτερικό έχουμε αύξηση 9,8% και 2,2% από το εσωτερικό. Ο τουρισμός πάει εξαιρετικά και φαίνεται. Οι γκρίνιες κάποιων καταστηματαρχών και ξενοδόχων, δεν επιβεβαιώνονται. Προφανώς και δεν ξοδεύουν όσα θα ήθελαν οι καταστηματάρχες ή οι ξενοδόχοι, αλλά ας δουν και λίγο την πραγματικότητα. 
ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: H Medicon διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα και θα λάβουν καθαρό οι δικαιούχοι 0,123 ευρώ. Χωρίς το ίδιο δικαίωμα και οι Ευρωσύμβουλοι και οι δικαιούχοι θα λάβουν καθαρό 0,038 ευρώ.
ΕΚΤΕΡ: Η στήλη μπορεί να είναι ίσως από τις λίγες που έχει στηρίξει, αλλά και έχει καυτηριάσει με έντονο τρόπο τα όσα έχουν γίνει στην εταιρεία. Την έχουμε στις επιλογές μας λόγω θεμελιωδών, αλλά σχολιάσαμε επιθετικά τα όσα έγιναν και δε μας άρεσαν. Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και τα σχόλιά μας καμιά φορά δε σημαίνουν ότι δεν πιστεύουμε τις προοπτικές. Θα γράψουμε σήμερα το εξής: Το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η εταιρεία για τη γενική συνέλευση είναι από αυτά που θέλουμε να δημοσιεύουν όλες οι εταιρείες. Πρέπει να υπάρξει υποχρέωση.
Δε μας φτάνει μία ξερή αναφορά στις αποφάσεις της ατζέντας. Θέλουμε ενημέρωση για όσα αναφέρονται σε κάθε γενική συνέλευση. Εντάξει, μπορεί να μην αναγράφονται κάποιες ερωτήσεις, κάποιες αντιδράσεις μετόχων, κάποια καυστικά σχόλια, αλλά παρέχονται αρκετές πληροφορίες. Τώρα, διαφωνούμε και εδώ για το stock option. Είναι πολύ μεγάλο, σχεδόν 9% του συνόλου των μετοχών όπως και θεωρούμε το μέρισμα των 0,065 ευρώ ανά μετοχή, λίγο.
AS COMPANY: Στις 10 Ιουλίου οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Οι δικαιούχοι θα λάβουν καθαρό και προσαρμοσμένο με τις ίδιες μετοχές το ποσό των 0,1627 ευρώ περίπου.
ONYX: Η αποτίμηση της εταιρείας έχει φτάσει στα 130 εκατ. ευρώ περίπου. Ανακοινώθηκε την Παρασκευή πως υπέβαλε αίτηση χαρακτηρισμού του επενδυτικού σχεδίου ως «στρατηγική επένδυση» για να λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα θέλει να λάβει δάνειο 129,5 εκατ. ευρώ και άλλο ένα 100,7 εκατ. ευρώ. Θέλει να κάνει ένα τουριστικό θέρετρο στη Χαλκιδική, με συνολική αξία επένδυσης 388,1 εκατ. ευρώ. Προφανώς το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί με αύξηση κεφαλαίου ή και άλλο δάνειο. Προς το παρόν η εισηγμένη έχει μόνο την έκταση. Μάλλον υψηλή η αποτίμηση όταν έχουμε ΑΕΕΑΠ με discount 40% ή εταιρείες με αντικείμενο και επίσης μεγάλες εκτάσεις και έχουν ανακοινώσει ίδιο project (βλ. ΕΚΤΕΡ) αλλά δεν έχουν λάβει ανάλογη αποτίμηση.
UNIBIOS: Ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την απόκτηση του 65% της Osmosun και πήρε απαλλαγή υποβολής δημόσιας πρότασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας.
CENTRIC: Μπήκε μεγάλη εντολή πώλησης στο -2,42% και στα 0,3220 ευρώ.
ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Χωρίς το δικαίωμα στο μετατρέψιμο ομολογιακό σήμερα οι μετοχές και συνεχίζει ανοδικά ο τίτλος. Έτσι έπιασε την τιμή του ομολογιακού και απέχει λίγο από την τιμή μετατροπής. Όμως θεωρούμε πως θα πρέπει να πάρει σημαντικά πιο πάνω για να συμφέρει κάποιον να μπει στην αύξηση. Θα θέλαμε βέβαια και κάποιες άλλες πληροφορίες από την εταιρεία, όπως για την υποχρέωση προς τους βασικούς μετόχους και τι θα γίνει. Στα 0,70 ευρώ και στο +8,53%.
ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΓΟΡΑΣ 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.
Σχόλια αναγνωστών