Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας σε παράλληλο σύμπαν: Η Ελλάδα μπορεί να δώσει το παράδειγμα - Να γίνει το ευρώ παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Στουρνάρας σε παράλληλο σύμπαν: Η Ελλάδα μπορεί να δώσει το παράδειγμα - Να γίνει το ευρώ παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα
H Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα
Ευκαιρίες για την καθιέρωση του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος «βλέπει» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως είπε, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο δολάριο και ο ρόλος του τελευταίου τίθεται σε κίνδυνο. «Το ευρώ θα μπορούσε να πάρει τη θέση του».
Για να συμβεί κάτι τέτοιο πάντως, χρειάζεται «μία ισχυρότερη, πιο ολοκληρωμένη και προσανατολισμένη στην ανάπτυξη οικονομία στην Ευρωζώνη», τονίζει. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζει, η Ευρώπη φαίνεται προσφάτως να λαμβάνει νέες πρωτοβουλίες που μπορούν να καταστήσουν την Ένωση στρατηγικά ανθεκτικότερη, όπως παρατηρεί ο διοικητής της ΤτΕ.

«Η απόφαση της Γερμανίας να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και τα μέτρα της νέας κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι αποφάσεις "ιστορικές" κατά τον Στουρνάρα. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τους εξοπλισμούς έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν όχι μόνο τη ζήτηση, αλλά και τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα της ηπείρου, εφ' όσον συνδυαστούν και με επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής», σχολιάζει από την πλευρά της η Handelsblatt, σύμφωνα με τη μετάφραση της Deutsche Welle.

Όσον αφορά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και το δολάριο, ως αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής δασμών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υποστηρίζει πως αυτή η συνθήκη έχει «καταλυτικές προεκτάσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, μιας και τα αμερικανικά ομόλογα, ως παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, αποτελούν τη βάση για την αποτίμηση των μετοχών και των ομολόγων παγκοσμίως».

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη αποτελεί ένα θετικό αντιπαράδειγμα: «Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης παραμένουν προσηλωμένοι στη σταθερότητα, τις ελεύθερες αγορές, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Και το ευρώ στηρίζεται από μία πολιτικά ανεξάρτητη ΕΚΤ, η οποία έχει δεσμευτεί για τη σταθερότητα των τιμών και έχει αποδείξει την αξιοπιστία της σε αντίξοες συνθήκες», επισημαίνει ο Στουρνάρας.
Ενόψει των μεγάλων διεθνών προκλήσεων ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως η Ελλάδα είναι καλά προετοιμασμένη. Από την κρίση δημοσίου χρέους της δεκαετίας του 2010 η χώρα έχει προχωρήσει σε μία ευρεία αναδιάρθρωση της οικονομίας της, έχει περιορίσει τη γραφειοκρατία, έχει προωθήσει την ψηφιοποίηση και έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στις εγχώριες υποδομές, αναφέρει η οικονομική επιθεώρηση.
Όλα αυτά καταδεικνύουν πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στη "νέα Ευρώπη”», δηλώνει ο Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης