Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με επίκεντρο τις αποκοπές μερισμάτων το ΧΑ +0,14% στις 1.824 μον. - Εξαντλείται το ανοδικό σενάριο στις 1.850 μον.

Με επίκεντρο τις αποκοπές μερισμάτων το ΧΑ +0,14% στις 1.824 μον. - Εξαντλείται το ανοδικό σενάριο στις 1.850 μον.
Το ανοιχτό μέτωπο των εμπορικών δασμών  και η γεωπολιτική αστάθεια συνεχίζει να δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας...
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.824 μονάδες, από τις 1.810 μονάδες χαμηλό ημέρας, με κύριο χαρακτηριστικό τη νευρικότητα, με την αβεβαιότητα να παραμένει από το ανοιχτό μέτωπο των εμπορικών δασμών και τη γεωπολιτική αστάθεια.
Μέρα αποκοπών και διανομών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση, καθώς η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύτηκε χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,4442 ευρώ (μεικτό) ήτοι 0,4220 ευρώ ( καθαρό)  ανά μετοχή και η Τράπεζα Πειραιώς χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,29867057 ευρώ ανά μετοχή με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 5,5220 ευρώ. 
Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής των παραπάνω ορίζεται η Τρίτη 10/6/2025.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, υποχώρησαν Εθνική -2,76% από -4,86% χαμηλό ενδοσυνεδριακό, Alpha Bank -0,36% και Πειραιώς -0,14%, ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank +0,44% από σρχικά κέρδη πλησίον του +2%...
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Aktor +4,55%, ΕΛΧΑ +2,4%, Eλλάκτωρ +2,37%, Aegean +2,03% ..ενώ ήπια υποχώρησαν Viohalco -0,54%, ΔΑΑ -0,50%, Cenergy -0,32% και Metlen -0,18%.
Από την αρχή του έτους, οι αποδόσεις εντυπωσιάζουν, με την αγορά να βρίσκεται σε υπερτιμημενες ζώνες, με τις 1.850 μονάδες να εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια 
Κατά την άποψη μας, αυτή η εικόνα δεν αντανακλά την πραγματική αξία των μετοχών, αλλά πρόκειται για μια φούσκα, ενισχυμένη από την υπερβολική ρευστότητα των τραπεζών και διεθνών funds. 
Η συνεχής ροή κεφαλαίων κρατά τις μετοχές ψηλά, ενώ προσελκύει νέους επενδυτές και δημιουργεί κερδοσκοπικό κλίμα, όπως σε προηγούμενες συγκυρίες των αγορών, με την πτώση να είναι  θέμα χρόνου. 
Τα σενάρια για το 2025 δείχνουν ότι οι δείκτες μπορεί να αγγίξουν τις 2.000 μονάδες ή να παραμείνουν γύρω από τις 1.850 μονάδες. Οι επενδυτές πρέπει να διασφαλίσουν την ρευστότητά τους για ευκαιρίες σε χαμηλότερες τιμές.
Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο του 2025, αφού αναμένεται να είναι 1,9%, μειωμένος από 2,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο 3,3% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο του 2025

Εταιρικά νέα 

Τεράστια απήχηση στις πραγματικές αγορές είχε η πρόθεση εισαγωγής στο Λονδίνο της Metlen, καθώς όπως είπε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στη  σημερινή γενική συνέλευση,  μετά την ανακοίνωση έρχονται προτάσεις για εξαγορές και συνεργασίες.
"
Και τώρα εμείς διαλέγουμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος και επανέλαβε το στόχο για οργανική κερδοφορία 2 δισ. σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, ενώ απέκλεισε όμως την περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μετά την εισαγωγή.
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα και η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το α΄3μηνο του έτους με τα έσοδα να παρουσιάζουν αύξηση κατά 49% στα € 989,4 εκατ. , ενώ η λειτουργική κερδοφορία (adj.EBITDA) αυξήθηκε κατά 55,1%, φθάνοντας τα € 135,5 εκατ., ενώ όσον αφορά το ανεκτέλεστο, ανήλθε σε € 6,7 δισ. στις 31.03.2025.
Ολοκληρώθηκε η διάθεση του 5% των μετοχών της Αλουμύλ, που είχε ανακοινωθεί από τους βασικούς μετόχους, σε μία προσπάθεια βελτίωσης της διασποράς, όπως ανέφερε η ανακοίνωση.
Με τη διάθεση των μετοχών δε θα έχει θέμα με τη διασπορά βάσει του νέου κανονισμού του Χ.Α.
Συνολικά διακινήθηκαν 11 πακέτα  συνολικής αξίας 7,94 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 5% της εταιρείας ήτοι 1.62 εκατ. μετοχές στην τιμή των 4,90 ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,40%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο οι  πιέσιες στην Εθνική λόγω αποκοπής μερίαματος έφτασν στο -5% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,71% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,63%. 
Περί τις 13:00,  οι πιέσεις της Εθνικής αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη των υπολοίπων συστημικών πλησίον του +2% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,44% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,37%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,14% στις 1.824 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.828,72 μονάδες και χαμηλό τις 1.810,46 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 181,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 26,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 35,7 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 23 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 26,8 εκατ. ευρώ και όγκου 5,03 εκατ. τεμαχίων πραγματοποήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 542 χιλ. τεμάχια αξίας 5,51 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 3,07 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 736 χιλ. τεμάχια αξίας 4,06 εκατ. ευρώ και η Τρ. Κύπρου 405 χιλ. τεμάχια αξίας 2,45 εκατ. ευρώ..
Η ΔΕΗ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 2 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 23 χιλ. τεμάχια αξίας 538 χιλ. ευρώ και η ΓΕΚ Τέρνα 30 χιλ. τεμάχια αξίας 573 χιλ. ευρώ..
Η ΑΔΜΗΕ 120 χιλ. τεμάχια αξίας 384 χιλ. ευρώ, η ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 84,5 χιλ. ευρώ και η Intralot 260 χιλ. τεμάχια αξίας 280 χιλ. ευρώ..
Η ΑΛΜΥ 1,62 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας 7,94 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.824 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.850 μονάδες και ακολουθούν οι 1.900, οι 1.950 και οι 2.000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.800 μονάδες και ακολουθούν οι οι 1.780, οι 1.750, οι 1.700, οι 1.680, οι 1.670, οι 1.650, οι 1.600, οι 1.580, οι 1.550, οι 1.576 ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.537 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.850 μονάδες και ακολουθούν οι 1.900, οι 1.950 και οι 2.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.815 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.800 μονάδες και ακολουθούν οι 1.750, οι 1.700, οι 1.660, οι 1.600, οι 1.550, οι 1.500, οι 1.480, οι 1.450, οι 1.400, οι 1.446 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.391 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.850 μονάδες και ακολουθούν οι 1.900 και οι 1.950 μονάδες. .

Αγορές την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -23 μονάδες βάσης

Αγορές καταγράφονται σήμερα 3/6 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τη μεταβλητότητα να συνεχίζεται, εν μέσω γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας
Οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 5 Iουνίου και ακολουθεί η διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 17 – 18 Ιουνίου
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,26% και το 10ετές ιταλικό 3,49% με το μεταξύ τους spread στις -23 μονάδες βάσης.
Αγορές και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό στο 4,41% και το 2ετές στο 3,92%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Εν τω μεταξύ η Scope Ratings δεν... ασχολήθηκε με την επικαιροποίηση της αξιολόγησης της Ελλάδας την Παρασκευή 30/5,  καθώς δεν προχώρησε σε δράση αξιολόγησης όπως ήταν προγραμματισμένο. 
Έτσι, η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα παρέμεινε στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Η οικονομία δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές αφού τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον φέρεται να αποφάσισε να αναβάλει περαιτέρω τους δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Βουτιά καταγράφηκε στη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Μάιο, με τον δείκτη Caixin China General Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) να κλείνει στο 48,3 κάτω από το ουδέτερο όριο των 50 τον Μάιο, και έναντι 50,4 του περασμένου μήνα.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της 20 Μαΐου η  κεντρική τράπεζα  της Αυστραλίας (RBA) σκέφτηκε να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά τελικά αποφάσισε τη μείωση των 25 μονάδων βάσης 
Aναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,05%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +0,36%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,47% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,62%.
Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ν. Κορέας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εμπορικές και γεωπολιτικές εξελίξεις να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. 
Οι επενδυτές αξιολογούν τα νέα οικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία  από την Ευρωζώνη που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα.
Αναλυτικά, χαμηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο του 2025, αφού αναμένεται να είναι 1,9%, μειωμένος από 2,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,2% τον Απρίλιο, από 6,3% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο,  ενώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανεργίας ήταν σταθερό στο 5,9%.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ελβετίας ανήλθε σε αρνητικό 0,1% τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας την Τρίτη. Το ποσοστό ήταν μειωμένο από την ανάγνωση του Απριλίου 0%.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία μειώθηκε στο 5,9% τον Απρίλιο, έναντι 6,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Istat που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε κατά 2,30% ή 57.835 άτομα τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση, η ανεργία μειώθηκε κατά 5,87%
Άνοδο +1,3% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στα 35,47 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 65,10 δολ. το βαρέλι στο +0,70% και του αμερικανικού αργού στα 63,00 δολ. το βαρέλι στο +0,75%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο δείκτης FTSE MIB  -0,10% και ο ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,15%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P 500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο -1,08% (55,10 δολ.).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο οι αποκοπές μερισμάτων 

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις τράπεζες, με επίκεντρο τις αποκοπές σε Εθνική και Πειραιώς και με ικανοποιητικές τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων. 
Η Εθνική έκλεισε στα 10,20 ευρώ, με πτώση -2,76%, με  όγκο 2,5 εκατ.  τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 9,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 2,79 ευρώ, με πτώση -0,36%, με όγκο 8,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα  5,5140 ευρώ, με πτώση -0,14% με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 6,89 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,75 ευρώ, με άνοδο +0,44% με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 19,22 ευρώ, με πτώση -0,72% με όγκο 71 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 6,10 ευρώ, με άνοδο +099% και όγκο 869 χιλ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,79 ευρώ, με άνοδο +2,73% με όγκο 431 χιλ. τεμάχια  και αποτίμηση στα 1,28 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές 

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Aktor +4,55%, ΕΛΧΑ +2,4%, Eλλάκτωρ +2,37%, Aegean +2,03% ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Viohalco -0,54%, ΔΑΑ -0,50%, Cenergy -0,32% και Metlen -0,18%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 46,56 ευρώ, με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση στα 17,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,50 ευρώ, με άνοδο +0,98% και αποτίμηση 7,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 19,00 ευρώ, με άνοδο +0,32% και αποτίμηση 7,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μetlen έκλεισε στα 44,02 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 6,29 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με άνοδο +1,2% και αποτίμηση 4,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,60 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 3,89 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 39,65 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 3,1 δισ.ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,53 ευρώ, με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,60 ευρώ, με άνοδο +1,46% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 19,29 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 5,57 ευρώ με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση στα 1,44 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 5,52 ευρώ, με άνοδο +4,55% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,90 ευρώ, με άνοδο +1,55% και κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,43 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 108 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση τα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 76 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,26% και το 10ετές ιταλικό 3,49%, με το μεταξύ τους spread στις -23 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης από 74 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 56 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,56% ή 560 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 28 μονάδες βάσης.

Αγορές  στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Αγορές καταγράφονται σήμερα 3/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Ιουνίου του 2025 στο 3,49%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/6/2025 στο 2,50%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,80% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση  2,98% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,09% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,49% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,92%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης