Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Moody's αναβαθμίζει σε θετικό το outlook της Ιταλίας

Η Moody's αναβαθμίζει σε θετικό το outlook της Ιταλίας
Οι τράπεζες επιδεικνύουν ισχυρή κεφαλαιοποίηση και βελτιωμένη κερδοφορία
Σχετικά Άρθρα
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Ιταλίας η Moody's Ratings, διατηρώντας σε Baa3 τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η αλλαγή του outlook αντανακλά τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές στο πλαίσιο μιας καλύτερης του αναμενόμενου δημοσιονομικής απόδοσης το 2024 και ενός σταθερού εσωτερικού πολιτικού περιβάλλοντος, που αυξάνει την πιθανότητα να συνεχίσουν να βελτιώνονται οι δημοσιονομικοί δείκτες.
Η θετική προοπτική υποστηρίζεται επίσης από μια ισχυρή αγορά εργασίας, υγιείς ισολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και έναν υγιή τραπεζικό τομέα.
Οι ιταλικές τράπεζες επιδεικνύουν ισχυρή κεφαλαιοποίηση, βελτιωμένη κερδοφορία, επαρκή ρευστότητα και καλή ποιότητα στοιχείων ενεργητικού.

Περαιτέρω αναμενόμενες βελτιώσεις στη καθαρή διεθνή επενδυτική θέση αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική ανθεκτικότητα και να μειώσουν την ευπάθεια της Ιταλίας σε κινδύνους γεγονότων. 

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Baa3 λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας καθώς και τους αποτελεσματικούς θεσμούς και τη διακυβέρνηση σε σχέση με αντίστοιχες χώρες. Η μεγάλη και πλούσια οικονομία της Ιταλίας, η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής και η θεσμική της ικανότητα οδηγούν σε υψηλό βαθμό οικονομικής ανθεκτικότητας.

Ταυτόχρονα, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει και το υψηλό χρέος της Ιταλίας, το οποίο —σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση της δυνατότητας εξυπηρέτησής του και τις διαρθρωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού— συνεχίζει να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για το πιστωτικό της προφίλ.
Βραχυπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί το 2025 και το 2026 λόγω των λεγόμενων προσαρμογών αποθεμάτων-ροών (δαπάνες που χρηματοδοτούνται μέσω δανεισμού αλλά δεν προσμετρώνται στο έλλειμμα), περίπου 2% του ΑΕΠ ετησίως, που σχετίζονται με το μέτρο του «superbonus». Αναμένεται ότι το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 138,4% του ΑΕΠ το 2026 και το 2027, αυξημένο από 135,3% πέρυσι.

Από το 2028 και μετά, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα θα θέσουν το χρέος σε σταδιακή πτωτική πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης