
Το Κρεμλίνο, διά στόματος του ίδιου του Ρώσου προέδρου, διεμήνυσε στον Trump ότι είναι έτοιμο να εργαστεί με το Κίεβο για την κατάρτιση ενός τέτοιου μνημονίου, με προϋπόθεση την επίτευξη των «κατάλληλων συμφωνιών»
(upd2) Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχε στις 19 Μαίου 2025 με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, διεμήνυσε την πρόθεση της Ρωσίας να προχωρήσει σε ένα μνημόνιο για μελλοντική συνθήκη ειρήνης με την Ουκρανία, βάσει ρωσικών όρων — μια κίνηση που συνιστά de facto απαίτηση συνθηκoλόγησης της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, διεμήνυσε ότι είναι έτοιμο να εργαστεί με το Κίεβο για την κατάρτιση ενός τέτοιου μνημονίου, με προϋπόθεση την επίτευξη των «κατάλληλων συμφωνιών».
Σε δηλώσεις που αποτυπώνουν τους τακτικούς ελιγμούς της ρωσικής διπλωματίας, ο Putin ξεκαθάρισε πως κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξει συμφωνία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Η πρόταση αυτή έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων και ενώ η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Vladimir Putin: Συζητήσαμε πάνω από δύο ώρες με τον Αμερικανό πρόεδρο - Ειλικρινής και ουσιαστική η συνομιλία
Σημαντική διάσταση δίνει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο τον Putin, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συμμετείχε σε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, διάρκειας άνω των δύο ωρών.
Κατά τον Putin, η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και ουσιαστική», με τον Trump να εκφράζει τη θέση του αναφορικά με την κατάπαυση πυρός.
Ο Ρώσος ηγέτης ευχαρίστησε τον Trump για τη στήριξή του στην επανεκκίνηση άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σηματοδοτώντας έτσι μια έμμεση επαναδραστηριοποίηση του πρώην Αμερικανού προέδρου στο ουκρανικό ζήτημα.
Η χρονική συγκυρία και η στόχευση της ρωσικής πρωτοβουλίας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παίγνιο, με την Μόσχα να επιχειρεί να επανακτήσει τον έλεγχο της διπλωματικής ατζέντας.
Παρά την εμφανή πρόθεση για διάλογο, το πλαίσιο που περιγράφει ο Putin παραμένει απολύτως εναρμονισμένο με τις πάγιες ρωσικές θέσεις, σύμφωνα με της οποίες τυχόν συμφωνία θα σφραγίσει τον ρωσικό έλεγχο στη Novorossiya και θα ενταφιάσει τις προσπάθειες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η ρωσική πρόταση για ειρήνη δεν αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, ένα πακέτο «50-50», αλλά μια στοχευμένη προσπάθεια αποτύπωσης σε χαρτί όσων ακριβώς γίνονται εδώ και τρία χρόνια στα πεδία των μαχών.
Trump: Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με τον Putin - Να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία για να κάνουμε μεγάλο εμπορικό deal
Σε νέα τροχιά φαίνεται να εισέρχεται η κρίση στην Ουκρανία, καθώς, όπως αποκάλυψε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, Ρωσία και Ουκρανία πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, κυρίως, για τον τερματισμό του πολέμου.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας δύο ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Μόλις ολοκλήρωσα μια δίωρη συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.
Θεώρησα πως πήγε εξαιρετικά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, ακόμη σημαντικότερα, για τον τερματισμό του πολέμου», έγραψε χαρακτηριστικά ο Trump στην πλατφόρμα Truth Social.
Παράλληλα, ο Αμερικανός ηγέτης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες που διαβλέπει σε μια μεταπολεμική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Όπως ανέφερε:
«Η Ρωσία θέλει να ξεκινήσει μαζικές εμπορικές συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις τελειώσει αυτή η καταστροφική αιματοχυσία στην Ουκρανία – και συμφωνώ απόλυτα. Η Ρωσία έχει τεράστια ευκαιρία να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας. Το δυναμικό είναι απεριόριστο».
Σε μια ακόμα σημαντική αποκάλυψη, ο Trump δήλωσε ότι το Βατικανό έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Μένει να φανεί εάν αυτή η πρόταση θα υλοποιηθεί και πώς θα εξελιχθεί η διπλωματική κινητικότητα που, όπως όλα δείχνουν, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, με επίκεντρο την άρση των εχθροπραξιών.
Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): «Υπάρχει η πιθανότητα να πετύχουμε κάτι» - Εάν αποτύχουμε, οι ΗΠΑ αποχωρούν και αναλαμβάνει η Ευρώπη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump συνόψισε τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Putin.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Κατά τον αμερικανό Πρόεδρο η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι υψηλές·
Ο Ptuin σκοπεύει να το πετύχει αυτό.
Η Ρωσία δεν χάνει χρόνο στις διαπραγματεύσεις.
Οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν τον ρόλο τους στην Ευρώπη σε αυτή τη διαδικασία, εκτός εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος.
«Νομίζω ότι κάτι θα συμβεί. Υπάρχουν πολύ μεγάλοι εγωισμοί που εμπλέκονται, αλλά νομίζω ότι κάτι θα συμβεί.
Και αν δεν συμβεί αυτό, απλώς θα υποχωρήσω και θα πρέπει να συνεχίσουν (τις διαπραγματεύσεις).
Αυτή είναι η κατάσταση στην Ευρώπη και θα έπρεπε να είχε παραμείνει εκεί.»
Οι ΗΠΑ έχουν μια συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή στο ζήτημα της επίλυσης των συγκρούσεων, αλλά δεν θα την εκφράσουν για να μην περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις.
Για τον ίδιο λόγο, προς το παρόν δεν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Υπάρχει η πιθανότητα να πετύχετε κάτι.
Και αν το κάνετε αυτό, μπορείτε να γίνουν και πολύ χειρότερα.
Αλλά ίσως έρθει η ώρα που αυτό (η εισαγωγή νέων κυρώσεων) θα συμβεί».
Ο Trump δεν μπορεί ακόμη να πει αν το Κίεβο κάνει αρκετά για την κατάπαυση του πυρός.
Δεν θα υπάρχει αμερικανική στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα διακυβεύματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες εκεί δεν είναι υψηλά.
Κατά τον Trump o Zelensky δεν είναι και το πιο εύκολο άτομο στην επικοινωνία.
Επί της ουσίας προετοιμάζεται Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ με Ρωσία.
Αποκαλύψεις από το Κρεμλίνο: Δεν ετέθη σαφές χρονοδιάγραμμα για εκεχειρία, ο Trump αντιλαμβάνεται τη Ρωσία ως στρατηγικό οικονομικό εταίρο
Σε μια κομβική για το μέλλον του πλανήτη συνομιλία, ο Vladimir Putin και ο Donald Trump, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα, φέρονται να επαναπροσδιορίζουν τη σχέση των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων μέσα από μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του Ρώσου προέδρου, Yuri Ushakov.
Στη διάρκεια της πρόσφατης επικοινωνίας τους, ο Trump εξέφρασε την πρόθεσή του να αναδείξει τη Ρωσία σε έναν από τους βασικότερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο Πρόεδρος Donald Trump θεωρεί τη Ρωσία έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Αμερικής στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ushakov, δίνοντας το στίγμα μιας πιθανής στροφής από τις κυρώσεις στη συνεργασία.
Πέραν του εμπορικού πλαισίου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο επί παντός επιστητού —συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού ζητήματος—, χωρίς, ωστόσο, να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.
«Το θέμα προθεσμίας για την κατάπαυση του πυρός δεν συζητήθηκε, αν και ο Trump υπογράμμισε ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο Ushakov.
Στην ατζέντα της συνομιλίας περιλήφθηκε επίσης η προετοιμασία ενός νέου γύρου ανταλλαγών κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με προτεινόμενη αναλογία 9 προς 9.
Η συμφωνία αυτή βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Τι ακριβώς είπε ο Trump για κατ' ιδίαν συνάντηση, κυρώσεις και εκεχειρία
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για μελλοντική προσωπική συνάντηση, χωρίς όμως να έχουν συμφωνήσει ακόμη σε συγκεκριμένη ημερομηνία ή τοποθεσία.
«Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να είναι καλά και ουσιαστικά προετοιμασμένη.
Είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν οι στόχοι των διαπραγματευτικών ομάδων και το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνόδου», τόνισε ο Ushakov.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στο προσχέδιο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία στη Γερουσία των ΗΠΑ.
Επισήμανε όμως πως ο ίδιος δεν είναι υπέρμαχος των κυρώσεων, αλλά των συμφωνιών, αναδεικνύοντας έτσι τη διακριτή του στάση έναντι του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου.
Το κλείσιμο της συνομιλίας είχε, όπως όλα δείχνουν, έντονα προσωπικό χαρακτήρα.
Ο Trump απηύθυνε ευθεία πρόσκληση στον Putin να επικοινωνεί μαζί του όποτε χρειαστεί: «Vladimir, μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο όποτε θέλεις. Θα χαρώ να απαντήσω, θα χαρώ να μιλήσω μαζί σου».
Όπως σημείωσε ο Ushakov, αυτή η φράση αποτυπώνει εύγλωττα τη «φιλική, ειλικρινή και ουσιαστική» φύση της συνομιλίας των δύο ηγετών.
Σε ένα γεωπολιτικό τοπίο που μεταβάλλεται διαρκώς, η επαναδραστηριοποίηση της ρωσοαμερικανικής διπλωματικής γραμμής δείχνει πως ο Trump —ενόψει πιθανής επανόδου του στον Λευκό Οίκο— φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά του όχι μόνο στο ουκρανικό μέτωπο, αλλά και στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής.
Στα σχοινιά ο Zelensky μετά το τηλεφώνημα Trump - Putin: «Περιμένουμε το Μνημόνιο της Ρωσίας και πάμε σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολυμερών συνομιλιών με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο UNIAN.
Ο ίδιος πρότεινε τη συγκέντρωση «όλων των ομάδων, ξανά», σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει ο διπλωματικός διάλογος για την ειρήνευση.
Όπως ανέφερε, η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, στο Βατικανό ή στην Ελβετία — τοποθεσίες με ουδέτερο ή διεθνοπολιτικά συμβολικό χαρακτήρα.
Ο Zelensky επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ουκρανία ενδέχεται να υπογράψει μνημόνιο με τη Ρωσία, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη συμφωνία τερματισμού της σύρραξης.
«Θα περιμένουμε την εκδοχή του Κρεμλίνου επί του εγγράφου», πρόσθεσε.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές επίκεινται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.
Όπως ανέφερε, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε εκτενώς στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Από την πλευρά του, ο Putin χαρακτήρισε τη δίωρη συνομιλία με τον Trump «εξαιρετικά ουσιαστική και ειλικρινή».
Τόνισε τη βούληση της Ρωσίας να εκπονήσει μνημόνιο με την Ουκρανία για ειρηνικό διακανονισμό, το οποίο θα περιλαμβάνει θέματα κατάπαυσης του πυρός καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές επίλυσης της σύρραξης.
Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε επίσης ότι ο Trump παρουσίασε αναλυτικά τη θέση των ΗΠΑ όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο Putin, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τη στήριξή του στην επανεκκίνηση άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
«Δεν θα δεχτούμε αποχώρηση από τις περιοχές όπου έχουμε στρατεύματα»
Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Donald Trump, ο Volodymyr Zelensky ξεκαθάρισε πως το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιοδήποτε σενάριο που προϋποθέτει την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο, ακόμη κι αν η Μόσχα τις θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της.
«Κανείς δεν θα εγκαταλείψει τη γη μας. Ούτε τα εδάφη μας ούτε τον λαό μας», τόνισε ο Zelensky, προσθέτοντας πως «αν η Ρωσία απαιτεί την αποχώρηση των στρατευμάτων μας από ουκρανικά εδάφη, τότε καθίσταται σαφές ότι δεν επιθυμεί πραγματικά ούτε κατάπαυση του πυρός ούτε το τέλος του πολέμου».
Η τοποθέτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς – σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις – ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρεται πλέον σε περιοχές όπου το Κίεβο διατηρεί στρατιωτική παρουσία, και όχι μόνο σε κατεχόμενα εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Zelensky αποκάλυψε επίσης ότι είχε ζητήσει από τον Trump να μην ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της Ουκρανίας ερήμην της ουκρανικής ηγεσίας.
«Πριν από την επικοινωνία του με τον Putin, του είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Αυτό για εμάς είναι ζήτημα αρχής», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αναφορικά με το λεγόμενο “μνημόνιο” που φέρεται να προετοιμάζει το Κρεμλίνο ως βάση για μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, ο Zelensky δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της ρωσικής πρότασης, αλλά δεν απέκλεισε τη δυνατότητα εξέτασής της.
«Δεν γνωρίζω ακόμη τίποτα για το περιεχόμενο του μνημονίου», είπε.
«Όταν παραλάβουμε επίσημα τις ρωσικές προτάσεις, τότε θα διαμορφώσουμε και τη δική μας θέση».
ΟΗΕ: Καλωσορίζουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες Putin - Trump για την Ουκρανία
Ο ΟΗΕ με τη σειρά του, καλωσόρισε τη συνομιλία μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του Αμερικανού ηγέτη Donald Trump, όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, Stephane Dujarric, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση ανταποκριτή του Tass.
Σύμφωνα με τον Dujarric, «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Trump και του Προέδρου Putin είναι ευπρόσδεκτες», υπογραμμίζοντας έτσι την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε κάθε διπλωματική πρωτοβουλία που ενδέχεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση διεθνών εντάσεων.
Σφοδρή επίθεση στους Πρόθυμους από το Κρεμλίνο - Η Ευρώπη προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αλλοιώσει την ουδέτερη στάση του Trump
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιχειρούν με κάθε τρόπο να μεταπείσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, προκειμένου να εγκαταλείψει τη μέχρι στιγμής ουδέτερη στάση του και να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Ουκρανίας, επεσήμανε με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov, σε σχόλιό του στον δημοσιογράφο του VGTRK, Pavel Zarubin, στον απόηχο του δίωρου τηλεφωνήματος Trump - Putin.
«Υπολογίζουν στο να πείσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να υιοθετήσει τη δική τους θέση. Εάν η θέση του Trump παραμένει έως τώρα σχετικά ουδέτερη, και πράγματι ασχολείται με ζητήματα διευθέτησης, τότε η δική τους θέση είναι απροκάλυπτα φιλοουκρανική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Kosachev (Ρωσία): Δύο… ομάδες για Ουκρανία – Ρωσία και ΗΠΑ θέλουν ειρήνη, Ουκρανία και ΕΕ συνέχιση πολέμου
Τα αποτελέσματα της συνομιλίας μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Vladimir Putin και Donald Trump, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται δύο διαπραγματευτικές ομάδες: μία ρωσο-αμερικανική, επικεντρωμένη στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, και μία ουκρανο-ευρωπαϊκή, η οποία ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της σύγκρουσης υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Konstantin Kosachev.
«Με βάση τα αποτελέσματα της συνομιλίας Putin - Trump, διαμορφώθηκε τελικά (αν και όχι αμετάκλητα) η αίσθηση ότι έχουν σχηματιστεί δύο ομάδες διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων: η ρωσο-αμερικανική και η ουκρανο-ευρωπαϊκή.
Η πρώτη συζητά τις προοπτικές επίτευξης ειρήνης, η δεύτερη τις δυνατότητες συνέχισης του πολέμου» ανέφερε ο Kosachev, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθούν να τραβήξουν τον Trump στην πλευρά της δικής τους ομάδας, στην οποία η Ρωσία θεωρείται ως αντικείμενο πίεσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο γερουσιαστή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ένας από τους πρώτους δυτικούς πολιτικούς που αναγνώρισε τη Ρωσία ως ισότιμο υποκείμενο στις διεθνείς σχέσεις, με το οποίο μπορεί να υπάρχει μόνο διάλογος επί ίσοις όροις.
Αντιθέτως, η Ουκρανία, κατά τη γνώμη του, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο – σε έργο και εργαλείο που χρησιμοποιείται για την επίτευξη ξένων γεωπολιτικών στόχων.
Κατά τον ίδιο, η αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας και η κατανόηση της απειλής παγκόσμιας κλιμάκωσης μπορούν να γίνουν ο ενοποιητικός παράγοντας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
«Αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται ούτε η Αμερική του Trump ούτε η Ρωσία του Putin.
Και αυτό ακριβώς αποτελεί το βασικό κοινό σημείο και την κύρια κινητήρια δύναμη των δύο χωρών μας – την επίτευξη ειρήνης και όχι τη συνέχιση του πολέμου» επισήμανε ο Kosachev.
Κίνηση ματ - Γιατί η Ρωσία προτείνει στην Ουκρανία «Μνημόνιο» αντί μιας «Συμφωνίας» για ειρήνη
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω των δύο ωρών με τον Donald Trump, ο Vladimir Putin ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την Ουκρανία για την κατάρτιση μνημονίου που θα ανοίξει τον δρόμο για μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία και κατάπαυση του πυρός.
Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ανώδυνη.
Όπως επισημαίνει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Marat Bashirov, πρόκειται για μία εξαιρετικά προσεκτική και ευφυώς δομημένη διπλωματική κίνηση από πλευράς του Κρεμλίνου.
Το κλειδί βρίσκεται στην επιλογή της λέξης μνημόνιο (memorandum) και όχι συμφωνία (agreement).
Όπως εξηγεί ο Bashirov, ένα μνημόνιο αποτελεί διπλωματικό έγγραφο το οποίο καταγράφει λεπτομερώς τα πραγματικά δεδομένα ενός ζητήματος κοινού ενδιαφέροντος, αναλύει επιμέρους πτυχές και παραθέτει την επίσημη αιτιολόγηση της θέσης ενός εκ των συμβαλλόμενων κρατών.
Με άλλα λόγια, η Ουκρανία καλείται να αποδεχθεί ή να απορρίψει τις θέσεις της Ρωσίας ως έχουν.
Αντιθέτως, μια συμφωνία διαμορφώνεται βάσει σημείων στα οποία έχουν ήδη καταγραφεί συγκλίσεις.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά εύστοχη τακτική. Έξυπνη. Πολύ έξυπνη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Bashirov, επικροτώντας την προσέγγιση του Κρεμλίνου ως στρατηγικά ορθή.
Υπενθυμίζεται πως η συνομιλία Putin–Trump, την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε "ειλικρινή και ουσιαστική", ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα.
Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας περιλαμβάνει την επικοινωνία του Donald Trump με τον επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, Volodymyr Zelensky.
Κατόπιν αυτής της επαφής, αναμένεται και επίσημη δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου.
Το αν το Κίεβο θα δεχθεί να συμμετάσχει σε μια διαδικασία όπου η Ρωσία θέτει τους βασικούς όρους ως τετελεσμένα, μένει να φανεί.
Προς το παρόν, όμως, η Μόσχα ξεδιπλώνει τακτικά μία νέα διπλωματική παρτίδα, με την Ουκρανία να καλείται απλώς να απαντήσει στην πρώτη κίνηση.
Προς νέα συνάντηση στα τέλη Μαΐου Trump και Putin
Σε αυτό το πλαίσιο, κάπου μεταξύ τέλους Μαΐου και αρχών Ιουνίου, ενδέχεται να σημειωθεί μια νέα ημερομηνία στο γεωπολιτικό ημερολόγιο, που θα μείνει στη μνήμη μας, όπως κάποτε η ιστορική συνάντηση Reagan – Gorbachev — μόνο που αυτή τη φορά με tweets και κυρώσεις.
Η σημερινή συνομιλία μεταξύ Vladimir Putin και Donald Trump δεν ήταν απλώς μια φιλική τηλεφωνική επαφή μεταξύ παλιών γνωστών.
Επρόκειτο ουσιαστικά για μια μάχη για τον ρόλο του «επικεφαλής ειρηνοποιού» του 21ου αιώνα.
Κάθε πλευρά βλέπει τον κόσμο διαφορετικά: το Κρεμλίνο οραματίζεται το «Superpower Dialogue: Reset 2.0», ενώ ο Trump σκέφτεται «Πώς να κλείσουμε το ουκρανικό ζήτημα και να επιστρέψουμε στις δουλειές μας προτού επιστρέψουν οι Δημοκρατικοί».
Στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με την παλιά παράδοση, ποντάρουν σε έναν «στρατηγικό διάλογο» και επιδιώκουν όχι απλά σε εκεχειρία, αλλά σε κάτι βαθύτερο — την αναγνώριση ότι η Ρωσία ήρθε για να μείνει και ότι είναι προτιμότερο να συζητούν μαζί της παρά να συνεχίζονται οι κυρώσεις «τύπου τομάχοκ».
Μάλιστα, λένε πως είχαν ήδη επιλέξει το τουρκικό χαλί για την επίσκεψη, αλλά τελικά την ανέβαλαν — δεν ήθελαν η συνάντηση να εξελιχθεί ξανά σε μια απλή συζήτηση για την Ουκρανία και «λίγα από όλα τα υπόλοιπα».
Ο Trump, όμως, δεν είναι τόσο ρομαντικός.
Στόχος του είναι να κλείσει την πόρτα με κομψότητα, να κλείσει την «ουκρανική βαλίτσα» σαν μια παλιά, φθαρμένη βαλίτσα χωρίς χερούλι: κουράστηκε να την κουβαλάει και δεν θέλει να την πετάξει.
Κι αν γίνεται, θέλει να το κάνει εξοικονομώντας πόρους και κερδίζοντας.
O Trump θέλει να συνεχίσει χώρις την Ουκρανία, ο Putin θέλει να διευθετήσει τη νέα παγκόσμια τάξη
Ας γυρίσουμε λίγο πίσω και ας σκεφτούμε: Το Κρεμλίνο δεν βλέπει μια τυπική συνάντηση δύο ηγετών, αλλά ένα θεμέλιο για μια νέα διεθνή αρχιτεκτονική — μια αρχιτεκτονική όπου οι ΗΠΑ παύουν να παίζουν τον παγκόσμιο χωροφύλακα και θυμούνται ότι ο διάλογος συχνά αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός από τα τελεσίγραφα.
Βέβαια, όπως πάντα, δεν βλάπτει να ονειρεύεται κανείς, ειδικά όταν έξω από το παράθυρο υπάρχουν το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ, που ακόμη ψάχνουν τα κουμπιά «άνοιξε τον κόσμο» σε ένα τηλεχειριστήριο με άδεια μπαταρία.
Όπως και να ‘χει, αν Putin και Trump σφίξουν τα χέρια, δεν θα πρόκειται απλώς για μια εντυπωσιακή φωτογραφία εξωφύλλου.
Θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Μια νέα εποχή αρχίζει (ίσως όχι η καλύτερη, αλλά τουλάχιστον κατανοητή)».
Ή τουλάχιστον μια προσπάθεια να δείξουν ότι κάποιος μπορεί ακόμα να διαπραγματευτεί, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει χαθεί σε διαφωνίες.
Το βασικό ζήτημα στη συ μακριά από τους ενοχλητικούς Ευρωπαίους και με αξιόπιστη σύνδεση Wi-Fi.
Διότι, αν οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει πραγματικά να «επιστρέψουν στον διάλογο», τότε αυτός πρέπει να επισημοποιηθεί — όχι μόνο με λόγια, αλλά με όμορφες υπογραφές, σημαίες και κυρίως με μια ρητή δέσμευση για την άρση των κυρώσεων.
Το Κρεμλίνο, όπως πάντα, δεν είναι διατεθειμένο να ανταλλάξει τη γεωπολιτική σταθερότητα με «προσωρινούς συμβιβασμούς».
Θέλετε ανακωχή;
Αφαιρέστε τουλάχιστον τις μισές κυρώσεις και επαναφέρετε τον διάλογο σε επίπεδο «σοβαρών, ώριμων ενηλίκων» και όχι απλώς «υποστήριξης προς το Κίεβο» και «διεθνούς απομόνωσης».
Η ειρήνη με αντάλλαγμα παραχωρήσεις είναι ένα παλιό καλό σχέδιο, και η Μόσχα ελπίζει ότι ο Trump θα είναι πιο ρεαλιστής σε αυτό το θέμα από τους προκατόχους του.
Ο ίδιος ο Donald Tump, προφανώς, επιθυμεί να παίξει τον ειρηνοποιό με… χρυσή γραβάτα.
Σε αντίθεση με τον Biden, δεν θέλει να «διδάξει μαθήματα ζωής», αλλά να «κλείσει συμφωνίες».
Και για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται όχι μόνο να ξεφορτωθεί την ουκρανική υπόθεση, αλλά και να σκίσει το παλιό σενάριο, γράφοντας ένα καινούργιο: όπου ΗΠΑ και Ρωσία δεν είναι «καλοί και κακοί», αλλά δύο στρατηγικά βαρέα πυροβόλα που απλώς χρειάζονται έναν κανονικό διάλογο — όπως στις παλιές, καλές εποχές.
Αν ο διάλογος προχωρήσει, δεν θα σημάνει ειρήνη, αλλά μάλλον ένα «στάδιο εμμονής».
Κάτι σαν μια παγωμένη σύγκρουση σε χαμηλή ένταση — ο πόλεμος δεν συνεχίζεται, αλλά ούτε τελειώνει.
Ο καθένας απλώς ασκεί πίεση και παίζει διπλωματία.
Και -κατ' ευχήν- χωρίς βόμβες.
www.bankingnews.gr
Η Ρωσία, διεμήνυσε ότι είναι έτοιμο να εργαστεί με το Κίεβο για την κατάρτιση ενός τέτοιου μνημονίου, με προϋπόθεση την επίτευξη των «κατάλληλων συμφωνιών».
Σε δηλώσεις που αποτυπώνουν τους τακτικούς ελιγμούς της ρωσικής διπλωματίας, ο Putin ξεκαθάρισε πως κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξει συμφωνία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Η πρόταση αυτή έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων και ενώ η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Vladimir Putin: Συζητήσαμε πάνω από δύο ώρες με τον Αμερικανό πρόεδρο - Ειλικρινής και ουσιαστική η συνομιλία
Σημαντική διάσταση δίνει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο τον Putin, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συμμετείχε σε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, διάρκειας άνω των δύο ωρών.
Κατά τον Putin, η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και ουσιαστική», με τον Trump να εκφράζει τη θέση του αναφορικά με την κατάπαυση πυρός.
Ο Ρώσος ηγέτης ευχαρίστησε τον Trump για τη στήριξή του στην επανεκκίνηση άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σηματοδοτώντας έτσι μια έμμεση επαναδραστηριοποίηση του πρώην Αμερικανού προέδρου στο ουκρανικό ζήτημα.
Η χρονική συγκυρία και η στόχευση της ρωσικής πρωτοβουλίας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παίγνιο, με την Μόσχα να επιχειρεί να επανακτήσει τον έλεγχο της διπλωματικής ατζέντας.
Παρά την εμφανή πρόθεση για διάλογο, το πλαίσιο που περιγράφει ο Putin παραμένει απολύτως εναρμονισμένο με τις πάγιες ρωσικές θέσεις, σύμφωνα με της οποίες τυχόν συμφωνία θα σφραγίσει τον ρωσικό έλεγχο στη Novorossiya και θα ενταφιάσει τις προσπάθειες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η ρωσική πρόταση για ειρήνη δεν αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, ένα πακέτο «50-50», αλλά μια στοχευμένη προσπάθεια αποτύπωσης σε χαρτί όσων ακριβώς γίνονται εδώ και τρία χρόνια στα πεδία των μαχών.
Trump: Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με τον Putin - Να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία για να κάνουμε μεγάλο εμπορικό deal
Σε νέα τροχιά φαίνεται να εισέρχεται η κρίση στην Ουκρανία, καθώς, όπως αποκάλυψε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, Ρωσία και Ουκρανία πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, κυρίως, για τον τερματισμό του πολέμου.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας δύο ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Μόλις ολοκλήρωσα μια δίωρη συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.
Θεώρησα πως πήγε εξαιρετικά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, ακόμη σημαντικότερα, για τον τερματισμό του πολέμου», έγραψε χαρακτηριστικά ο Trump στην πλατφόρμα Truth Social.
Παράλληλα, ο Αμερικανός ηγέτης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες που διαβλέπει σε μια μεταπολεμική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Όπως ανέφερε:
«Η Ρωσία θέλει να ξεκινήσει μαζικές εμπορικές συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις τελειώσει αυτή η καταστροφική αιματοχυσία στην Ουκρανία – και συμφωνώ απόλυτα. Η Ρωσία έχει τεράστια ευκαιρία να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας. Το δυναμικό είναι απεριόριστο».
Σε μια ακόμα σημαντική αποκάλυψη, ο Trump δήλωσε ότι το Βατικανό έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Μένει να φανεί εάν αυτή η πρόταση θα υλοποιηθεί και πώς θα εξελιχθεί η διπλωματική κινητικότητα που, όπως όλα δείχνουν, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, με επίκεντρο την άρση των εχθροπραξιών.
Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): «Υπάρχει η πιθανότητα να πετύχουμε κάτι» - Εάν αποτύχουμε, οι ΗΠΑ αποχωρούν και αναλαμβάνει η Ευρώπη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump συνόψισε τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Putin.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Κατά τον αμερικανό Πρόεδρο η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι υψηλές·
Ο Ptuin σκοπεύει να το πετύχει αυτό.
Η Ρωσία δεν χάνει χρόνο στις διαπραγματεύσεις.
Οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν τον ρόλο τους στην Ευρώπη σε αυτή τη διαδικασία, εκτός εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος.
«Νομίζω ότι κάτι θα συμβεί. Υπάρχουν πολύ μεγάλοι εγωισμοί που εμπλέκονται, αλλά νομίζω ότι κάτι θα συμβεί.
Και αν δεν συμβεί αυτό, απλώς θα υποχωρήσω και θα πρέπει να συνεχίσουν (τις διαπραγματεύσεις).
Αυτή είναι η κατάσταση στην Ευρώπη και θα έπρεπε να είχε παραμείνει εκεί.»
Οι ΗΠΑ έχουν μια συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή στο ζήτημα της επίλυσης των συγκρούσεων, αλλά δεν θα την εκφράσουν για να μην περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις.
Για τον ίδιο λόγο, προς το παρόν δεν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Υπάρχει η πιθανότητα να πετύχετε κάτι.
Και αν το κάνετε αυτό, μπορείτε να γίνουν και πολύ χειρότερα.
Αλλά ίσως έρθει η ώρα που αυτό (η εισαγωγή νέων κυρώσεων) θα συμβεί».
Ο Trump δεν μπορεί ακόμη να πει αν το Κίεβο κάνει αρκετά για την κατάπαυση του πυρός.
Δεν θα υπάρχει αμερικανική στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα διακυβεύματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες εκεί δεν είναι υψηλά.
Κατά τον Trump o Zelensky δεν είναι και το πιο εύκολο άτομο στην επικοινωνία.
Επί της ουσίας προετοιμάζεται Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ με Ρωσία.
Αποκαλύψεις από το Κρεμλίνο: Δεν ετέθη σαφές χρονοδιάγραμμα για εκεχειρία, ο Trump αντιλαμβάνεται τη Ρωσία ως στρατηγικό οικονομικό εταίρο
Σε μια κομβική για το μέλλον του πλανήτη συνομιλία, ο Vladimir Putin και ο Donald Trump, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα, φέρονται να επαναπροσδιορίζουν τη σχέση των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων μέσα από μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του Ρώσου προέδρου, Yuri Ushakov.
Στη διάρκεια της πρόσφατης επικοινωνίας τους, ο Trump εξέφρασε την πρόθεσή του να αναδείξει τη Ρωσία σε έναν από τους βασικότερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο Πρόεδρος Donald Trump θεωρεί τη Ρωσία έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Αμερικής στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ushakov, δίνοντας το στίγμα μιας πιθανής στροφής από τις κυρώσεις στη συνεργασία.
Πέραν του εμπορικού πλαισίου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο επί παντός επιστητού —συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού ζητήματος—, χωρίς, ωστόσο, να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.
«Το θέμα προθεσμίας για την κατάπαυση του πυρός δεν συζητήθηκε, αν και ο Trump υπογράμμισε ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο Ushakov.
Στην ατζέντα της συνομιλίας περιλήφθηκε επίσης η προετοιμασία ενός νέου γύρου ανταλλαγών κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με προτεινόμενη αναλογία 9 προς 9.
Η συμφωνία αυτή βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Τι ακριβώς είπε ο Trump για κατ' ιδίαν συνάντηση, κυρώσεις και εκεχειρία
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για μελλοντική προσωπική συνάντηση, χωρίς όμως να έχουν συμφωνήσει ακόμη σε συγκεκριμένη ημερομηνία ή τοποθεσία.
«Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να είναι καλά και ουσιαστικά προετοιμασμένη.
Είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν οι στόχοι των διαπραγματευτικών ομάδων και το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνόδου», τόνισε ο Ushakov.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στο προσχέδιο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία στη Γερουσία των ΗΠΑ.
Επισήμανε όμως πως ο ίδιος δεν είναι υπέρμαχος των κυρώσεων, αλλά των συμφωνιών, αναδεικνύοντας έτσι τη διακριτή του στάση έναντι του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου.
Το κλείσιμο της συνομιλίας είχε, όπως όλα δείχνουν, έντονα προσωπικό χαρακτήρα.
Ο Trump απηύθυνε ευθεία πρόσκληση στον Putin να επικοινωνεί μαζί του όποτε χρειαστεί: «Vladimir, μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο όποτε θέλεις. Θα χαρώ να απαντήσω, θα χαρώ να μιλήσω μαζί σου».
Όπως σημείωσε ο Ushakov, αυτή η φράση αποτυπώνει εύγλωττα τη «φιλική, ειλικρινή και ουσιαστική» φύση της συνομιλίας των δύο ηγετών.
Σε ένα γεωπολιτικό τοπίο που μεταβάλλεται διαρκώς, η επαναδραστηριοποίηση της ρωσοαμερικανικής διπλωματικής γραμμής δείχνει πως ο Trump —ενόψει πιθανής επανόδου του στον Λευκό Οίκο— φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά του όχι μόνο στο ουκρανικό μέτωπο, αλλά και στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής.
Στα σχοινιά ο Zelensky μετά το τηλεφώνημα Trump - Putin: «Περιμένουμε το Μνημόνιο της Ρωσίας και πάμε σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολυμερών συνομιλιών με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο UNIAN.
Ο ίδιος πρότεινε τη συγκέντρωση «όλων των ομάδων, ξανά», σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει ο διπλωματικός διάλογος για την ειρήνευση.
Όπως ανέφερε, η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, στο Βατικανό ή στην Ελβετία — τοποθεσίες με ουδέτερο ή διεθνοπολιτικά συμβολικό χαρακτήρα.
Ο Zelensky επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ουκρανία ενδέχεται να υπογράψει μνημόνιο με τη Ρωσία, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη συμφωνία τερματισμού της σύρραξης.
«Θα περιμένουμε την εκδοχή του Κρεμλίνου επί του εγγράφου», πρόσθεσε.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές επίκεινται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.
Όπως ανέφερε, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε εκτενώς στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Από την πλευρά του, ο Putin χαρακτήρισε τη δίωρη συνομιλία με τον Trump «εξαιρετικά ουσιαστική και ειλικρινή».
Τόνισε τη βούληση της Ρωσίας να εκπονήσει μνημόνιο με την Ουκρανία για ειρηνικό διακανονισμό, το οποίο θα περιλαμβάνει θέματα κατάπαυσης του πυρός καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές επίλυσης της σύρραξης.
Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε επίσης ότι ο Trump παρουσίασε αναλυτικά τη θέση των ΗΠΑ όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο Putin, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τη στήριξή του στην επανεκκίνηση άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
«Δεν θα δεχτούμε αποχώρηση από τις περιοχές όπου έχουμε στρατεύματα»
Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Donald Trump, ο Volodymyr Zelensky ξεκαθάρισε πως το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιοδήποτε σενάριο που προϋποθέτει την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο, ακόμη κι αν η Μόσχα τις θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της.
«Κανείς δεν θα εγκαταλείψει τη γη μας. Ούτε τα εδάφη μας ούτε τον λαό μας», τόνισε ο Zelensky, προσθέτοντας πως «αν η Ρωσία απαιτεί την αποχώρηση των στρατευμάτων μας από ουκρανικά εδάφη, τότε καθίσταται σαφές ότι δεν επιθυμεί πραγματικά ούτε κατάπαυση του πυρός ούτε το τέλος του πολέμου».
Η τοποθέτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς – σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις – ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρεται πλέον σε περιοχές όπου το Κίεβο διατηρεί στρατιωτική παρουσία, και όχι μόνο σε κατεχόμενα εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Zelensky αποκάλυψε επίσης ότι είχε ζητήσει από τον Trump να μην ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της Ουκρανίας ερήμην της ουκρανικής ηγεσίας.
«Πριν από την επικοινωνία του με τον Putin, του είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Αυτό για εμάς είναι ζήτημα αρχής», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αναφορικά με το λεγόμενο “μνημόνιο” που φέρεται να προετοιμάζει το Κρεμλίνο ως βάση για μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, ο Zelensky δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της ρωσικής πρότασης, αλλά δεν απέκλεισε τη δυνατότητα εξέτασής της.
«Δεν γνωρίζω ακόμη τίποτα για το περιεχόμενο του μνημονίου», είπε.
«Όταν παραλάβουμε επίσημα τις ρωσικές προτάσεις, τότε θα διαμορφώσουμε και τη δική μας θέση».
ΟΗΕ: Καλωσορίζουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες Putin - Trump για την Ουκρανία
Ο ΟΗΕ με τη σειρά του, καλωσόρισε τη συνομιλία μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του Αμερικανού ηγέτη Donald Trump, όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, Stephane Dujarric, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση ανταποκριτή του Tass.
Σύμφωνα με τον Dujarric, «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Trump και του Προέδρου Putin είναι ευπρόσδεκτες», υπογραμμίζοντας έτσι την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε κάθε διπλωματική πρωτοβουλία που ενδέχεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση διεθνών εντάσεων.
Σφοδρή επίθεση στους Πρόθυμους από το Κρεμλίνο - Η Ευρώπη προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αλλοιώσει την ουδέτερη στάση του Trump
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιχειρούν με κάθε τρόπο να μεταπείσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, προκειμένου να εγκαταλείψει τη μέχρι στιγμής ουδέτερη στάση του και να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Ουκρανίας, επεσήμανε με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov, σε σχόλιό του στον δημοσιογράφο του VGTRK, Pavel Zarubin, στον απόηχο του δίωρου τηλεφωνήματος Trump - Putin.
«Υπολογίζουν στο να πείσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να υιοθετήσει τη δική τους θέση. Εάν η θέση του Trump παραμένει έως τώρα σχετικά ουδέτερη, και πράγματι ασχολείται με ζητήματα διευθέτησης, τότε η δική τους θέση είναι απροκάλυπτα φιλοουκρανική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Kosachev (Ρωσία): Δύο… ομάδες για Ουκρανία – Ρωσία και ΗΠΑ θέλουν ειρήνη, Ουκρανία και ΕΕ συνέχιση πολέμου
Τα αποτελέσματα της συνομιλίας μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Vladimir Putin και Donald Trump, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται δύο διαπραγματευτικές ομάδες: μία ρωσο-αμερικανική, επικεντρωμένη στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, και μία ουκρανο-ευρωπαϊκή, η οποία ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της σύγκρουσης υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Konstantin Kosachev.
«Με βάση τα αποτελέσματα της συνομιλίας Putin - Trump, διαμορφώθηκε τελικά (αν και όχι αμετάκλητα) η αίσθηση ότι έχουν σχηματιστεί δύο ομάδες διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων: η ρωσο-αμερικανική και η ουκρανο-ευρωπαϊκή.
Η πρώτη συζητά τις προοπτικές επίτευξης ειρήνης, η δεύτερη τις δυνατότητες συνέχισης του πολέμου» ανέφερε ο Kosachev, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθούν να τραβήξουν τον Trump στην πλευρά της δικής τους ομάδας, στην οποία η Ρωσία θεωρείται ως αντικείμενο πίεσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο γερουσιαστή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ένας από τους πρώτους δυτικούς πολιτικούς που αναγνώρισε τη Ρωσία ως ισότιμο υποκείμενο στις διεθνείς σχέσεις, με το οποίο μπορεί να υπάρχει μόνο διάλογος επί ίσοις όροις.
Αντιθέτως, η Ουκρανία, κατά τη γνώμη του, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο – σε έργο και εργαλείο που χρησιμοποιείται για την επίτευξη ξένων γεωπολιτικών στόχων.
Κατά τον ίδιο, η αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας και η κατανόηση της απειλής παγκόσμιας κλιμάκωσης μπορούν να γίνουν ο ενοποιητικός παράγοντας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
«Αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται ούτε η Αμερική του Trump ούτε η Ρωσία του Putin.
Και αυτό ακριβώς αποτελεί το βασικό κοινό σημείο και την κύρια κινητήρια δύναμη των δύο χωρών μας – την επίτευξη ειρήνης και όχι τη συνέχιση του πολέμου» επισήμανε ο Kosachev.
Κίνηση ματ - Γιατί η Ρωσία προτείνει στην Ουκρανία «Μνημόνιο» αντί μιας «Συμφωνίας» για ειρήνη
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω των δύο ωρών με τον Donald Trump, ο Vladimir Putin ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την Ουκρανία για την κατάρτιση μνημονίου που θα ανοίξει τον δρόμο για μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία και κατάπαυση του πυρός.
Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ανώδυνη.
Όπως επισημαίνει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Marat Bashirov, πρόκειται για μία εξαιρετικά προσεκτική και ευφυώς δομημένη διπλωματική κίνηση από πλευράς του Κρεμλίνου.
Το κλειδί βρίσκεται στην επιλογή της λέξης μνημόνιο (memorandum) και όχι συμφωνία (agreement).
Όπως εξηγεί ο Bashirov, ένα μνημόνιο αποτελεί διπλωματικό έγγραφο το οποίο καταγράφει λεπτομερώς τα πραγματικά δεδομένα ενός ζητήματος κοινού ενδιαφέροντος, αναλύει επιμέρους πτυχές και παραθέτει την επίσημη αιτιολόγηση της θέσης ενός εκ των συμβαλλόμενων κρατών.
Με άλλα λόγια, η Ουκρανία καλείται να αποδεχθεί ή να απορρίψει τις θέσεις της Ρωσίας ως έχουν.
Αντιθέτως, μια συμφωνία διαμορφώνεται βάσει σημείων στα οποία έχουν ήδη καταγραφεί συγκλίσεις.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά εύστοχη τακτική. Έξυπνη. Πολύ έξυπνη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Bashirov, επικροτώντας την προσέγγιση του Κρεμλίνου ως στρατηγικά ορθή.
Υπενθυμίζεται πως η συνομιλία Putin–Trump, την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε "ειλικρινή και ουσιαστική", ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα.
Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας περιλαμβάνει την επικοινωνία του Donald Trump με τον επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, Volodymyr Zelensky.
Κατόπιν αυτής της επαφής, αναμένεται και επίσημη δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου.
Το αν το Κίεβο θα δεχθεί να συμμετάσχει σε μια διαδικασία όπου η Ρωσία θέτει τους βασικούς όρους ως τετελεσμένα, μένει να φανεί.
Προς το παρόν, όμως, η Μόσχα ξεδιπλώνει τακτικά μία νέα διπλωματική παρτίδα, με την Ουκρανία να καλείται απλώς να απαντήσει στην πρώτη κίνηση.
Προς νέα συνάντηση στα τέλη Μαΐου Trump και Putin
Σε αυτό το πλαίσιο, κάπου μεταξύ τέλους Μαΐου και αρχών Ιουνίου, ενδέχεται να σημειωθεί μια νέα ημερομηνία στο γεωπολιτικό ημερολόγιο, που θα μείνει στη μνήμη μας, όπως κάποτε η ιστορική συνάντηση Reagan – Gorbachev — μόνο που αυτή τη φορά με tweets και κυρώσεις.
Η σημερινή συνομιλία μεταξύ Vladimir Putin και Donald Trump δεν ήταν απλώς μια φιλική τηλεφωνική επαφή μεταξύ παλιών γνωστών.
Επρόκειτο ουσιαστικά για μια μάχη για τον ρόλο του «επικεφαλής ειρηνοποιού» του 21ου αιώνα.
Κάθε πλευρά βλέπει τον κόσμο διαφορετικά: το Κρεμλίνο οραματίζεται το «Superpower Dialogue: Reset 2.0», ενώ ο Trump σκέφτεται «Πώς να κλείσουμε το ουκρανικό ζήτημα και να επιστρέψουμε στις δουλειές μας προτού επιστρέψουν οι Δημοκρατικοί».
Στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με την παλιά παράδοση, ποντάρουν σε έναν «στρατηγικό διάλογο» και επιδιώκουν όχι απλά σε εκεχειρία, αλλά σε κάτι βαθύτερο — την αναγνώριση ότι η Ρωσία ήρθε για να μείνει και ότι είναι προτιμότερο να συζητούν μαζί της παρά να συνεχίζονται οι κυρώσεις «τύπου τομάχοκ».
Μάλιστα, λένε πως είχαν ήδη επιλέξει το τουρκικό χαλί για την επίσκεψη, αλλά τελικά την ανέβαλαν — δεν ήθελαν η συνάντηση να εξελιχθεί ξανά σε μια απλή συζήτηση για την Ουκρανία και «λίγα από όλα τα υπόλοιπα».
Ο Trump, όμως, δεν είναι τόσο ρομαντικός.
Στόχος του είναι να κλείσει την πόρτα με κομψότητα, να κλείσει την «ουκρανική βαλίτσα» σαν μια παλιά, φθαρμένη βαλίτσα χωρίς χερούλι: κουράστηκε να την κουβαλάει και δεν θέλει να την πετάξει.
Κι αν γίνεται, θέλει να το κάνει εξοικονομώντας πόρους και κερδίζοντας.
O Trump θέλει να συνεχίσει χώρις την Ουκρανία, ο Putin θέλει να διευθετήσει τη νέα παγκόσμια τάξη
Ας γυρίσουμε λίγο πίσω και ας σκεφτούμε: Το Κρεμλίνο δεν βλέπει μια τυπική συνάντηση δύο ηγετών, αλλά ένα θεμέλιο για μια νέα διεθνή αρχιτεκτονική — μια αρχιτεκτονική όπου οι ΗΠΑ παύουν να παίζουν τον παγκόσμιο χωροφύλακα και θυμούνται ότι ο διάλογος συχνά αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός από τα τελεσίγραφα.
Βέβαια, όπως πάντα, δεν βλάπτει να ονειρεύεται κανείς, ειδικά όταν έξω από το παράθυρο υπάρχουν το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ, που ακόμη ψάχνουν τα κουμπιά «άνοιξε τον κόσμο» σε ένα τηλεχειριστήριο με άδεια μπαταρία.
Όπως και να ‘χει, αν Putin και Trump σφίξουν τα χέρια, δεν θα πρόκειται απλώς για μια εντυπωσιακή φωτογραφία εξωφύλλου.
Θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Μια νέα εποχή αρχίζει (ίσως όχι η καλύτερη, αλλά τουλάχιστον κατανοητή)».
Ή τουλάχιστον μια προσπάθεια να δείξουν ότι κάποιος μπορεί ακόμα να διαπραγματευτεί, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει χαθεί σε διαφωνίες.
Το βασικό ζήτημα στη συ μακριά από τους ενοχλητικούς Ευρωπαίους και με αξιόπιστη σύνδεση Wi-Fi.
Διότι, αν οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει πραγματικά να «επιστρέψουν στον διάλογο», τότε αυτός πρέπει να επισημοποιηθεί — όχι μόνο με λόγια, αλλά με όμορφες υπογραφές, σημαίες και κυρίως με μια ρητή δέσμευση για την άρση των κυρώσεων.
Το Κρεμλίνο, όπως πάντα, δεν είναι διατεθειμένο να ανταλλάξει τη γεωπολιτική σταθερότητα με «προσωρινούς συμβιβασμούς».
Θέλετε ανακωχή;
Αφαιρέστε τουλάχιστον τις μισές κυρώσεις και επαναφέρετε τον διάλογο σε επίπεδο «σοβαρών, ώριμων ενηλίκων» και όχι απλώς «υποστήριξης προς το Κίεβο» και «διεθνούς απομόνωσης».
Η ειρήνη με αντάλλαγμα παραχωρήσεις είναι ένα παλιό καλό σχέδιο, και η Μόσχα ελπίζει ότι ο Trump θα είναι πιο ρεαλιστής σε αυτό το θέμα από τους προκατόχους του.
Ο ίδιος ο Donald Tump, προφανώς, επιθυμεί να παίξει τον ειρηνοποιό με… χρυσή γραβάτα.
Σε αντίθεση με τον Biden, δεν θέλει να «διδάξει μαθήματα ζωής», αλλά να «κλείσει συμφωνίες».
Και για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται όχι μόνο να ξεφορτωθεί την ουκρανική υπόθεση, αλλά και να σκίσει το παλιό σενάριο, γράφοντας ένα καινούργιο: όπου ΗΠΑ και Ρωσία δεν είναι «καλοί και κακοί», αλλά δύο στρατηγικά βαρέα πυροβόλα που απλώς χρειάζονται έναν κανονικό διάλογο — όπως στις παλιές, καλές εποχές.
Αν ο διάλογος προχωρήσει, δεν θα σημάνει ειρήνη, αλλά μάλλον ένα «στάδιο εμμονής».
Κάτι σαν μια παγωμένη σύγκρουση σε χαμηλή ένταση — ο πόλεμος δεν συνεχίζεται, αλλά ούτε τελειώνει.
Ο καθένας απλώς ασκεί πίεση και παίζει διπλωματία.
Και -κατ' ευχήν- χωρίς βόμβες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών