Παράλληλα, κατοχύρωσαν τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων ημερών.
Η συμφωνία εμπορικής εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, οι οποίες ανέκτησαν μεγάλο μέρος των απωλειών που σημειώθηκαν μετά τις εξαγγελίες του Donald Trump για επιβολή δασμών.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν επιστρέψει πλέον σε θετικό έδαφος για το 2025.
Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν οριακά κέρδη σε σχέση με τις αρχές Απριλίου, τη λεγόμενη “Ημέρα Απελευθέρωσης” των αγορών.
Με τη μεταβλητότητα να μειώνεται αισθητά, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους ξανά σε πιο θεμελιώδη ζητήματα, όπως τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα τριμηνιαία αποτελέσματα επιχειρήσεων.
Γερμανία: Στο 2,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2025
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία συνέχισε την καθοδική του πορεία τον Απρίλιο, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 2,2% σε ετήσια βάση, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Πρόκειται για περαιτέρω αποκλιμάκωση από το 2,3% του Μαρτίου, ενισχύοντας την τάση υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.
Η Γερμανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αισθητά κάτω από το 2,5%, στην Ισπανία, κινείται πλέον κοντά στο 3%,
καθώς ο αντίκτυπος από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων φαίνεται να εξασθενεί.
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης αυξάνει την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο.
Αυτό στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συγκλίνουν πλέον στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, επιτρέποντας πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική.
Το κλείσιμο των δεικτών
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα στο -0,36% και τις 543,21 μονάδες (κέρδη 0,2% για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,23% στις 23.503,20 μονάδες μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -0,21% και τις 8.585,01 μονάδες.
Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας, ο Hang Seng +1,8%
Με μεικτά πρόσημα διαπραγματεύθηκαν οι αγορές της περιοχής Ασίας Ειρηνικού την Τετάρτη, καθώς οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν άνοδο λόγω της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο βασικός δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,68%, διακόπτοντας ένα σερί τεσσάρων θετικών συνεδριάσεων.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,53%.
Ο βασικός δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας παρέμεινε αμετάβλητος.
Ο δείκτης Hang Seng Index του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,7%, ενώ ο CSI 300 της Κίνας διαπραγματεύτηκε χωρίς μεταβολή.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Julius Baer παραμένουν επιφυλακτικοί, προσθέτοντας ότι η τράπεζα «δεν συμμερίζεται την ευρύτερη αισιοδοξία» για γρήγορη επίλυση της εμπορικής διαμάχης, όπως μεταδίδει το CNBC.
«Ακόμη και αν ανακοινωθούν νέες συμφωνίες, πιθανότατα θα περιλαμβάνουν σύνθετους όρους και παρατεταμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, καθιστώντας απίθανη την πλήρη άρση των δασμών στα προ της σύγκρουσης επίπεδα», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα της Τρίτης.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν τις ασιατικές μετοχές ημιαγωγών, μετά την άνοδο της Nvidia, ακολουθώντας δηλώσεις του CEO Jensen Huang ότι η εταιρεία θα πουλήσει πάνω από 18.000 από τα πιο πρόσφατα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Humain, μια νέα startup τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει στο Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας.
Σχόλια αναγνωστών