Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη για Ουκρανία: Αυτό είναι το σχέδιο ειρήνης Cambridge - Ειρηνευτικό σώμα 7.500 στρατιωτών, κυρώσεις στη Ρωσία τέλος

Αποκάλυψη για Ουκρανία: Αυτό είναι το σχέδιο ειρήνης Cambridge - Ειρηνευτικό σώμα 7.500 στρατιωτών, κυρώσεις στη Ρωσία τέλος
Δεν προβλέπεται μόνιμη ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία, ωστόσο, το Κίεβο θα έχει το δικαίωμα να διατηρεί έναν περιορισμένο αριθμό ξένου τεχνικού προσωπικού
Οι ειδικοί της διπλωματίας έχουν ήδη αρχίσει να διατυπώνουν τις προβλέψείς τους για το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι στρατιωτικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και τη Ρωσία σε περίπτωση ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των The New York Times.
Η ανάλυση εκπονήθηκε από μια ομάδα ειδικών υπό την καθοδήγηση του Mark Weller, καθηγητή διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος ειδικεύεται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο

Η πρόταση περιλαμβάνει τη συγκρότηση μιας μικρής ειρηνευτικής δύναμης 7.500 στρατιωτών, οι οποίοι θα προέρχονται από χώρες αποδεκτές τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.
Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει την επιβολή άμεσων κυρώσεων σε όποια πλευρά επιχειρήσει να επαναλάβει τις εχθροπραξίες.
Δεν προβλέπεται μόνιμη ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία, ωστόσο, το Κίεβο θα έχει το δικαίωμα να διατηρεί έναν περιορισμένο αριθμό ξένου τεχνικού προσωπικού.
"Αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διεξάγει περιορισμένες κοινές ασκήσεις με άλλες χώρες και να συνεργάζεται στην παραγωγή όπλων και στη στρατιωτική εκπαίδευση," αναφέρει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει στην επιβολή απαγόρευσης πυραύλων με βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων.

Ευρωπαϊκή Ένωση αντί για NATO

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ουκρανία θα λάβει εγγυήσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι στο NATO.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι ένας συμβιβασμός είναι αναπόφευκτος, καθώς "η Ουκρανία έχει ελάχιστη ικανότητα να ανατρέψει τα πρόσφατα στρατιωτικά κέρδη της Ρωσίας".
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πιθανότατα θα απαιτήσει οδυνηρές παραχωρήσεις από την πλευρά του Κιέβου.

Ρωσικά κίνητρα για συμφωνία

Από την πλευρά της, η Ρωσία μπορεί επίσης να έχει λόγους να διαπραγματευτεί, καθώς:

  • Η ρωσική οικονομία κινδυνεύει από ανεξέλεγκτο πληθωρισμό λόγω του τεράστιου κόστους του πολέμου.

  • Ο ρωσικός στρατός υφίσταται απώλειες. Μικρής κλίμακας μεν, απώλειες δε.

Βεβαίως, μια συμφωνία στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για άρση ή μείωση των δυτικών κυρώσεων.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τη Ρωσία, ενώ παράλληλα θα διατηρεί κάποια μορφή κυριαρχίας και ασφάλειας για την Ουκρανία.
Η πιο ρεαλιστική επιλογή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η παγίωση της σύγκρουσης κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, με τις εδαφικές διαφορές να επιλύονται ειρηνικά μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια.
Όσον αφορά την περιοχή Kursk, αναφέρεται πως η Ουκρανία "ενδεχομένως να βρει τρόπο να ανταλλάξει την απόσυρση των στρατευμάτων της από εκεί με ρωσικές παραχωρήσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης