Τελευταία Νέα
Gun Room

Περίστροφα VIPER, GRIZZLY και KODIAK από την Colt

Περίστροφα VIPER, GRIZZLY και KODIAK από την Colt
Οτι παλιό είναι νέο
Υπό την ηγεσία του CZ Group η Colt περνά μια φάση πρωτόγνωρης αναγέννησης.
Οι Τσέχοι προσέφεραν τη ρευστότητα που απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό της ιστορικής φίρμας και αφήνουν το νέο δυναμικό management να δημιουργήσει όπλα για την πολιτική αγορά βασισμένα στην πλούσια ιστορία της.
Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του NRA στο Τέξας, η βιομηχανία από το Κονέκτικατ ανακοίνωσε την “επαναφορά” τριών πολύ ξεχωριστών περιστρόφων με ρίζες από το παρελθόν της.
Πρόκειται για τα Viper, Grizzly και KODIAK τρία ονόματα που “χτυπούν ευαίσθητες χορδές” μεταξύ των συλλεκτών.

Viper

Το σπανιότερο μεταξύ των “φιδιών” της Colt είναι το Viper (Οχιά). Κατασκευάστηκε μόνο για μία χρονιά το 1977 και σε πολύ μικρές ποσότητες, οπότε ελάχιστα υπάρχουν πλέον διαθέσιμα. Το αρχικό μοντέλο ήταν ένα εξάσφαιρο διαμετρήματος .38 Special “χτισμένο” πάνω στον αλουμινένιο σκελετό (Coltalloy) τύπου D.
Ο μηχανισμός ήταν ίδιος με του πιστολιού απόκρυψης Cobra, ταιριασμένος με μια κάνη μήκους 4 ιντσών (10,2cm).
Προορισμένο για ένστολους που θα προτιμούσαν ένα ελαφρότερο όπλο, δεν πέτυχε ποτέ τις αναμενόμενες πωλήσεις. Αυτό σε συνδυασμό με τη μικρή διάρκεια παραγωγής το έχει κάνει επιθυμητό μεταξύ των συλλεκτών και δεν είναι ασυνήθιστο μεταχειρισμένα υποδείγματα να πωλούνται για 5.000-6.000 ευρώ,
Το νέο μοντελο βασίζεται στον ατσάλινο σκελετό του Detective Special τρέχουσας παραγωγής και το βυκίο αντέχει τα ισχυρότερα φυσίγγια ,357 Magnum εκτός από τα βραχύτερα .38 Special. Έρχεται σε μήκη κανών 3 (7,6cm) και 4,25 ιντσών με το δεύτερο να ενδιαφέρει την ελληνική αγορά σκοπευτικών όπλων.
Δύο χαρακτηριστικά του Viper ξεχωρίζουν: η ελαφρωμένη κάνη που δε διαθέτει το συνηθισμένο αντίβαρο των Python και King Cobra και το σταθερό πίσω σκοπευτικό που είναι σμιλεμένο μέσα στο σκελετό. Όχι μόνο κρατούν το βάρος χαμηλότερα, αλλά θυμίζουν τα απλά, “μαχητικά” περίστροφα των μέσων του προηγούμενου αιώνα. Παράλληλα φέρνουν το κόστος περίπου 500 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τα κορυφαία μοντέλα της γκάμας.
2_219.jpg
Grizzly

Το 1994, το τμήμα Custom Shop της Colt κατασκεύασε 500 περίστροφα κατόπιν παραγγελίας.
Βασισμένα στο King Cobra διέθεταν διαφορετικά σκόπευτρα με πορτοκαλί και λευκό περίγραμμα, συμπαγή βυκία χωρίς χαρακές ελάφρυνσης, σφύρα και σκανδάλη σκοπευτικού τύπου και λαβές Pachmayr με χρυσά ενθέματα. Στην κάνη είχαν χαραγμένο τον τίτλο "COLT GRIZZLY/357 MAGNUM" και ένα στυλιζαρισμένο πέλμα αρκούδας.
Οι κάνες είχαν μήκος αποκλειστικά 6 ίντσες (16,5cm) και διέθεταν οπές εκτόνωσης (porting) κοντά στο στόμιο.
Φέτος το μοντέλο επανέρχεται, βασισμένο αυτή τη φορά στο νέο και ενισχυμένο μηχανισμό του νέου King Cobra που παρουσιάστηκε το 2020.
Η κάνη προέρχεται από το νέο Python έχει πλέον μήκος 4,25 ιντσών (10,8cm). Στο στόμιο της διαθέτει οπές εκτόνωσης διαφορετικής σχεδίασης.
Το βυκίο είναι συμπαγές χωρίς χαράξεις για ελάφρυνση. Όλο το όπλο, με εξαίρεση τις ελαστικές λαβές Hogue φτιάχνεται από ανοξείδωτο ατσάλι.
Ζυγίζοντας σχεδόν 1.100 γραμμάρια απορροφά την ανάκρουση από τις βαρύτερες γομώσεις .357 Magnum. Οι μεταλλικές επιφάνειες έχουν γυαλιστεί και αφεθεί στο φυσικό χρώμα του ατσαλιού, όπως αρμόζει σε ένα περίστροφο που θα περάσει τη ζωή του στο ύπαιθρο, κρεμασμένο στους ώμους κυνηγών. Διότι τέτοια όπλα είναι δημοφιλή για άμυνα εναντίον αρπακτικών, ειδικά μεταξύ κυνηγών που χρησιμοποιούν τόξα και τουφέκια μαύρης πυρίτιδας ως κύρια όπλα.
3_207.jpg
KODIAK

Το μεγαλύτερο μέλος της διευρυμένης νέας οικογένειας δανείζεται το όνομα του από το νησί στην Αλάσκα που φημίζεται για τις μεγαλύτερες αρκούδες του κόσμου.
Το μέρος είναι δημοφιλής ψαρότοπος για σολωμό και οι επισκέπτες “ενθαρρύνονται” να οπλοφορούν με όπλα ικανά να σταματήσουν τα μεγάλα σαρκοβόρα.
Τα αυθεντικά περίστροφα Kodiak, όπως και τα σημερινά βασίζονταν στο ανοξείδωτο σκελετό του Anaconda .44 Magnum.
Πρωτοεμφανίστηκαν το 1993 και σύμφωνα με την Colt κατασκευάστηκαν 2.000 αντίγραφα με κάνη μήκους 16,5cm.
Αντιθέτως, τα μοντέλα του 2024 χρησιμοποιούν κάνες μήκος 4,25 ιντσών (10,8cm) και εξοπλίζονται με οπές εκτόνωσης.
Ζυγίζουν 1.300 γραμμάρια και μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά με τα μικρότερα Grizzly .357.
Οι λαβές είναι ακριβώς oi ίδιες Hogue με ανατομικές απολήξεις για τα δάκτυλα, αφού η Colt χρησιμοποιεί ταυτόσημο σκελετό λαβής και για τα δύο όπλα. Αποτελούν επιθυμητή προσθήκη που μετριάζει την ανάκρουση με τις πλήρους ισχύος γομώσεις. Τα σκοπευτικά είναι και εδώ ρυθμιζόμενα με την πορτοκαλί ακίδα να βοηθά στη γρήγορη στόχευση απέναντι σε ζώα με σκούρο τρίχωμα που…. πλησιάζουν επικίνδυνα.
4_179.jpg
Αναγέννηση

Πριν μόλις τέσσερα χρόνια, ο κατάλογος της Colt περιλάμβανε μόλις ένα περίστροφο και οι πωλήσεις ήταν υποτονικές.
Σήμερα μπορούμε να δούμε 39 μοντέλα. Τα νέα Colt είναι ίσως τα καλύτερα που έχουν βγεί από τις γραμμές παραγωγής επί δεκαετίες.
“Απειλούν” ή και ξεπερνούν τον ανταγωνισμό.
Φαίνεται πως η τσεχική ιδιοκτησία αποφάσισε να επαναφέρει τη δημιουργό του σύγχρονου περίστροφου στη θέση που της αξίζει.
Και το σπουδαιότερο, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, κάποιοι μέσα στην ιστορική φίρμα “αφουγκράζονται” τις επιθυμίες του κοινού. Θα αναμένουμε με χαρά την άφιξη τους και στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης