Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen: Ξεχάστε τις φοροαπαλλαγές για να παραμείνει η οικονομία βιώσιμη – Οι πληρωμές τόκων αποτελούν δημοσιονομική βόμβα

Yellen: Ξεχάστε τις φοροαπαλλαγές για να παραμείνει η οικονομία βιώσιμη – Οι πληρωμές τόκων αποτελούν δημοσιονομική βόμβα
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν τον λόγο των πληρωμών τόκων να υπερβαίνει αυτή τη ζώνη του 2%, προβλέποντας ότι οι καθαρές πραγματικές πληρωμές τόκων θα φθάσουν το 2,3% έως το 2034
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen έδωσε σήμα για τις επόμενες μάχες για τη δημοσιονομική πολιτική επισημαίνοντας ότι η προοπτική να διατηρηθούν υψηλότερα τα επιτόκια μακροπρόθεσμα καθιστά δυσκολότερο τον περιορισμό των δανειακών αναγκών των ΗΠΑ, αυξάνοντας τη σημασία της ενίσχυσης των εσόδων στις διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους.
«Αυξήσαμε την πρόβλεψη για τα επιτόκια», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg News.
«Αυτό κάνει τη διαφορά.
Κάνει κάπως πιο δύσκολο να διατηρήσουμε τα ελλείμματα και τις δαπάνες για τόκους υπό έλεγχο».
Η Yellen αναφερόταν στις δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης Biden, οι οποίες, όπως είπε, διασφαλίζουν ότι η χώρα παραμένει σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά.
Ο δείκτης των πληρωμών τόκων προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, αλλά ο Λευκός Οίκος βλέπει να σταθεροποιείται στο 1,3% περίπου κατά την επόμενη δεκαετία. «Δεν έχω έναν αυστηρό και σταθερό κανόνα, αλλά δεν θα ήθελα να δω αυτό τον δείκτη να αυξάνεται πάνω από το 2%», είπε.
Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν τον λόγο να υπερβαίνει αυτή τη ζώνη του 2%, προβλέποντας ότι οι καθαρές πραγματικές πληρωμές τόκων θα φθάσουν το 2,3% έως το 2034.
Πριν από πέντε χρόνια, η πρόβλεψη της τράπεζας ήταν στο 1,5%.
Η εκτίναξη των επιτοκίων είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια από το 2022 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, καθιστώντας πιο ακριβή για την κυβέρνηση την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Στην τελευταία του ετήσια πρόταση προϋπολογισμού, ο Λευκός Οίκος προέβλεψε απόδοση του 10ετούς κρατικού χρέους 3,7% στις αρχές της δεκαετίας του 2030, σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από το 2,8% που περιελάμβανε στις προβλέψεις του τρία χρόνια πριν.

Φορο-διαμάχη Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων

«Έχουμε συμπεριλάβει πολλά μέτρα μείωσης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό προκειμένου να διατηρήσουμε τη δαπάνη για τόκους σε ένα επίπεδο που θεωρούμε ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο», δήλωσε η Yellen στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά.
«Θα ανοίξουμε μια φορολογική διαπραγμάτευση», δήλωσε η Yellen, υπονοώντας τη διαφαινόμενη νομοθετική μάχη για τις φορολογικές περικοπές που ψηφίστηκαν το 2017 υπό τον πρώην πρόεδρο Donald Trump και πρόκειται να λήξουν στο τέλος του 2025.
Ενώ ο Trump έχει δεσμευτεί να παρατείνει τις περικοπές, ο πρόεδρος Joe Biden θέλει να τις διατηρήσει μόνο για όσους κερδίζουν λιγότερο από 400.000 δολάρια ετησίως.
Η Yellen δήλωσε ότι «θα είναι επίσης απαραίτητο» να αναπληρωθούν οι όποιες διατάξεις παραταθούν μέσω νέων εσόδων.
Ένας τρόπος για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση αυτή είναι η εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας του 2022 για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο, είπε.
Ο προϋπολογισμός του Biden, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, περιλαμβάνει επίσης αυξήσεις φόρων στα κεφαλαιακά κέρδη και όσους έχουν περιοτσιακά στοιχεία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ μιας σειράς προτάσεων για την αύξηση των εσόδων στις οποίες αντιτίθενται οι Ρεπουμπλικάνοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης