Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε κίνδυνο η απανθρακοποίηση της ΕΕ - Απαιτούνται διπλάσιες επενδύσεις στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε κίνδυνο η απανθρακοποίηση της ΕΕ - Απαιτούνται διπλάσιες επενδύσεις στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
Οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν σε 67 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των δαπανών της ΕΕ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων
Η ανάγκη για διπλασιασμό των επενδύσεων στην διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, προκύπτει από την έρευνα της Eurelectric «Grids for Speed» που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο του «Power Summit 2024» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ειδικότερα, οι επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθούν από 33 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο σε 67 δισ. ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050, ώστε να καταστεί εφικτός ο μαζικός εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας, να ενσωματωθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντέξουν συχνότερες ακραίες καιρικές συνθήκες και απειλές στον κυβερνοχώρο.
Τα 67 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 20% περίπου των δαπανών της ΕΕ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2023, ενώ ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας, θα επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα παρέχει πιο αξιόπιστη διανομή ενέργειας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την απανθρακοποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα, θα συμβάλλουν στο να εξοικονομεί η ΕΕ 309 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για το διάστημα 2040-2050.
Πέρα από τις επενδύσεις, απαιτούνται καινοτόμες στρατηγικές για τα δίκτυα, όπως οι προληπτικές επενδύσεις, η βέλτιστη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η φιλική προς το δίκτυο ευελιξία, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σε κίνδυνο η απανθρακοποίηση

Αντίστροφα, η απουσία επενδύσεων θα έθετε σε κίνδυνο το 74% των μελλοντικών συνδέσεων σε βασικές τεχνολογίες απανθρακοποίησης, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), οι αντλίες θερμότητας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την έρευνα μέχρι το 2050, η ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελεί το 60% της συνολικής χρήσης ενέργειας συγκριτικά με το 23% σήμερα. Η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα έχει εξαπλασιαστεί έως τότε εν συγκρίσει με το 2020, με το 70% της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να συνδέεται σε επίπεδο διανομής.
«Για μία επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, η ΕΕ χρειάζεται μία τεράστια επαύξηση χωρητικότητας των δικτύων. Οι επενδύσεις από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διανομής πρέπει να διπλασιαστεί. Αν και αυτό θα απαιτήσει σημαντική αύξηση των επενδύσεων, το κόστος της μη επένδυσης είναι ακόμη υψηλότερο. Για να πετύχουμε, χρειαζόμαστε ελκυστικές αποδόσεις για τους επενδυτές ώστε να έχει νόημα να αναλάβουν τη χρηματοδότηση, τεχνολογία καθώς και γρήγορη ηλεκτροδότηση, για να διαχειριστούν το κόστος διανομής», δήλωσε ο Πρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης