Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία εξαργυρώνει τη «φιλία» της με την Κίνα - Κυρίαρχος παίκτης στα ηλεκτρικά οχήματα

Η Ουγγαρία εξαργυρώνει τη «φιλία» της με την Κίνα - Κυρίαρχος παίκτης στα ηλεκτρικά οχήματα
Η Κίνα επιφυλάσσει στην Ουγγαρία επενδύσεις, ιδίως σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες
Σχετικά Άρθρα
Σε μια ανοιχτή επιστολή προς την Ουγγαρία που σε ορισμένα σημεία μοιάζει περισσότερο με...ερωτικό γράμμα, παρά με επίσημο κυβερνητικό μήνυμα, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναφέρθηκε σε μια φιλία «τόσο απαλή και πλούσια όσο το κρασί Tokaji».
Όπως σημειώνει το Politico, όσο γλυκό κι αν είναι το κρασί της Ουγγαρίας, η συνεργασία της με την Κίνα είναι πολύ πιο επικερδής, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά - και προετοιμάζει την Ουγγαρία για να γίνει κυρίαρχος παίκτης στη μετάβαση της ηπείρου στα ηλεκτρικά οχήματα.
Παρά το γεγονός ότι κυβερνά μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 20 χρόνια, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban ταυτίζεται πιο στενά με τον Xi, παρά με τους ομολόγους του στο μπλοκ, συχνά βάλλοντας κατά της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, απορρίπτοντας τις μεταναστευτικές και κοινωνικές πολιτικές της και καταγγέλλοντας την κριτική της για την οπισθοχώρηση της κυβέρνησής του στο κράτος δικαίου.
«Βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως εταίρο προτεραιότητας για συνεργασία», έγραψε ο Xi.
«Έχουμε περάσει μαζί από δυσκολίες και έχουμε αψηφήσει μαζί τις πολιτικές εξουσίας εν μέσω ασταθών διεθνών καταστάσεων».
Η πολιτική ευθυγράμμιση αποδίδει επίσης οικονομικά οφέλη, καθώς η Κίνα επιφυλάσσει στην Ουγγαρία επενδύσεις, ιδίως σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες.

Στην Ουγγαρία ο Xi - Συνεργασία στα ηλεκτρικά οχήματα

Η στενή σχέση του Xi και του Orban αναπτύχθηκε σε κοινή θέα αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Κινέζος ηγέτης ολοκληρώνει την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια, επισκεπτόμενος την Ουγγαρία - μια έντονη αντίθεση με την έναρξη του ταξιδιού του στο Παρίσι, η οποία επισκιάστηκε από μια τεταμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για το εμπόριο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν ένα νέο κινεζικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο κατασκευάστηκε από την Great Wall Motor (GWM) στο Πέτς.
Ο κινεζικός γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων BYD έχει ήδη θεμελιώσει το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιό του στο Szeged, μια πόλη στο νότιο τμήμα της Ουγγαρίας, κοντά στα σύνορά της με την επίσης κινεζική Σερβία, το οποίο εκτιμάται ότι θα παράγει 200.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει 16 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουγγαρία, καθιστώντας την Κίνα τον Νο 1 επενδυτή της χώρας, δήλωσε ο Péter Szijjártó, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με το Chatham House την Τετάρτη.
«Βλέπουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα ως μια τεράστια ευκαιρία», τόνισε.
η Κίνα και η Ουγγαρία αναμένεται να υπογράψουν περισσότερες από 16 νέες συμφωνίες συνεργασίας που θα καλύπτουν τα πάντα, από τα αυτοκίνητα μέχρι την πυρηνική ενέργεια.
Η Κίνα βλέπει την Ουγγαρία ως σύμμαχο σε μια εποχή που πολλές άλλες χώρες της ΕΕ είναι όλο και πιο επιφυλακτικές απέναντι στο Πεκίνο και ως κόμβο παραγωγής που θα επιτρέψει στους παραγωγούς αυτοκινήτων της να παρακάμψουν πιθανούς δασμούς της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας κατά των επιδοτήσεων για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να επιβάλει νέους δασμούς στα οχήματα αυτά, ήδη από το καλοκαίρι.
Ωστόσο, οι δασμοί, οι οποίοι αναμένεται να κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30%, είναι απίθανο να είναι αρκετά υψηλοί ώστε να αποτρέψουν τους κινέζους κατασκευαστές, ιδίως μεγάλους παίκτες όπως η BYD, οι οποίοι μπορούν να παράγουν αυτοκίνητα με χαμηλό κόστος χάρη στις ισχυρές αλυσίδες εφοδιασμού τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης