Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ανατροπή - Χάνουν τη δύναμή τους οι ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζονται πλέον ως ο παγκόσμιος ηγέτης

Ιστορική ανατροπή - Χάνουν τη δύναμή τους οι ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζονται πλέον ως ο παγκόσμιος ηγέτης
Η Ρωσία και η Κίνα κερδίζουν σε δημοτικότητα
Η δημοτικότητα της Αμερικής ως παγκόσμιας δύναμης μειώνεται παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης για τη Δημοκρατία για το 2024 που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Συγκεντρώνοντας περίπου 63.000 ερωτηθέντες σε 53 χώρες, ο δείκτης συνοψίζει τις στάσεις απέναντι στη δημοκρατία, τη γεωπολιτική και τους παγκόσμιους παράγοντες ισχύος.
Η διεθνής φήμη της Αμερικής έχει πληγεί από τις αρχές του 2023, ιδιαίτερα στις μουσουλμανικές χώρες όπου η ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα έχει αποδειχθεί έντονα διχαστική.
Τώρα, η Ευρώπη δείχνει να ακολουθεί την τάση.
«Για πρώτη φορά από την έναρξη της διακυβέρνησης Biden, πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης επέστρεψαν στις καθαρές αρνητικές αντιλήψεις για τις ΗΠΑ.
Αυτή η άνοδος και η πτώση, από αρνητικές στάσεις σε θετικές και πίσω σε αρνητικές στάσεις είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία και την Αυστρία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Ελβετία», δήλωσε ο Frederick DeVeaux, ανώτερος ερευνητής για την εταιρεία ερευνών Latana.
Εν τω μεταξύ, οι θετικές αντιλήψεις για την Κίνα στην Ασία, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική συνεχίζουν να αυξάνονται, φέρνοντας την παγκόσμια αντίληψη για το Πεκίνο σε καθαρά θετική, παρά τον συνεχιζόμενο ευρωπαϊκό σκεπτικισμό.
Η Ρωσία, που μάχεται με τις συντριπτικά αρνητικές αντιλήψεις σε όλο τον κόσμο στον αρχικό απόηχο της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, φαίνεται επίσης να βρίσκεται στο δρόμο για την αποκατάσταση της εικόνας στις περισσότερες περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα, με εξαίρεση την Ευρώπη.
1_671.JPG
Αλλάζουν οι ισορροπίες

Η παραπαίουσα δημοτικότητα της Αμερικής, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη κατάταξη της Ρωσίας και της Κίνας, σημαίνει ότι οι τελευταίες αντιμετωπίζονται πλέον τόσο θετικά όσο και οι ΗΠΑ στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας που συμμετείχαν στην έρευνα.
Περισσότερο από έναν απλό παγκόσμιο διαγωνισμό δημοτικότητας, οι στάσεις που εκφράζονται στον δείκτη μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να αποτρέψουν ή να αντιδράσουν στην επιθετικότητα των παγκόσμιων δυνάμεων.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η εγχώρια δυσαρέσκεια που σχετίζεται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας πυροδότησε διαμαρτυρίες και αντίθεση για τα ανώτατα όρια εξαγωγών στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την επίθεση της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία.
Ένα χάσμα μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και του Νότου προέκυψε όταν οι ερωτηθέντες ερωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι η χώρα τους θα έπρεπε να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και αν θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν.
Οι συμπεριφορές φαίνεται να έχουν αμβλύνει, αν κρίνουμε από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων του 2022 και του 2024.
Στην προηγούμενη έρευνα, περισσότεροι ερωτηθέντες υποστήριξαν τη διακοπή των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία παρά την αντίθεσή τους σε 31 χώρες, ο αριθμός είναι τώρα 23.
Επιπλέον, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η πλειοψηφία υπέρ της διακοπής των οικονομικών δεσμών έχει συρρικνωθεί στις περισσότερες χώρες.
2_480.JPG
Ρωγμές

Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν σε γενικές γραμμές η κορυφαία δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στους πληθυσμούς των άλλοτε ένθερμων συμμάχων της Δυτικής Ευρώπης, ενώ η Ρωσία και η Κίνα κερδίζουν δημοτικότητα σε άλλες περιοχές.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την έρευνα προήλθαν από μια ετήσια διαδικτυακή έρευνα σε 53 χώρες που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική εταιρεία Latana και τη μη κερδοσκοπική Συμμαχία των Δημοκρατιών.
Το 2022 τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 30 Μαρτίου και 10 Μαΐου.
Το δείγμα ήταν 52.785, κατά μέσο όρο περίπου 1.000 σε κάθε χώρα.
Το 2023 τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 27 Μαρτίου.
Το δείγμα ήταν 53.970, κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ανά χώρα.
Τα δεδομένα του 2024 συλλέχθηκαν μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου και το δείγμα ήταν 62.953 και ήταν κατά μέσο όρο 1.200 ερωτηθέντες ανά χώρα.
Τα εθνικά αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα υπολογίστηκαν με βάση την επίσημη κατανομή ηλικίας, φύλου και εκπαίδευσης στον πληθυσμό κάθε χώρας, αλλά σε χώρες των οποίων οι πληθυσμοί είναι λιγότερο συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, το δείγμα ήταν πιο μορφωμένο και νεότερο από τον συνολικό μέσο όρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης