Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Merz (πρόεδρος CDU): Η Merkel και οι Βρυξέλλες έχουν βαρύτατες ευθύνες για το Brexit

Βόμβα Merz (πρόεδρος CDU): Η Merkel και οι Βρυξέλλες έχουν βαρύτατες ευθύνες για το Brexit
«Θυμάμαι ότι ο David Cameron ζήτησε αλλαγές στην κοινωνική πολιτική της ΕΕ και επέστρεψε στο Λονδίνο με άδεια χέρια», υπενθύμισε ο νυν αρχηγός του CDU
Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες φέρουν μεγάλο μέρος της πολιτικής ευθύνης για το Brexit, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Friedrich Merz.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας άφησε να εννοηθεί ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, η προκάτοχός του στο CDU Angela Merkel -αν και δεν την ανέφερε ονομαστικά - θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron να κερδίσει το δημοψήφισμα με αντικείμενο την έξοδο ή την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
«Θυμάμαι ότι ο David Cameron ζήτησε αλλαγές στην κοινωνική πολιτική της ΕΕ και επέστρεψε στο Λονδίνο με άδεια χέρια», υπενθύμισε ο νυν αρχηγός του CDU, προσθέτοντας ότι «οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης δεν ήταν εντελώς άψογοι όταν επρόκειτο για το Brexit».
«Χάσαμε την υπομονή μας με τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιζε πάντα η Βρετανία στην ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν κάναμε αρκετά για να τους βοηθήσουμε να έρθουν σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα δημοψηφίσματος», εξήγησε ο Merz.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ μετά από το πολωμένο δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016, στο οποίο επικράτησε η εκστρατεία του Brexit με ποσοστό 52% έναντι του αντιστοίχου 48% που συγκέντρωσε το Bremain.
Ο Merz, του οποίου το χριστιανοδημοκρατικό CDU καταγράφεται πρώτο στις γερμανικές δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε ότι επιθυμεί στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
«Έχουμε μια πληθώρα ευκαιριών, τουλάχιστον στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, που πρέπει να εξερευνήσουμε μαζί», υπερθεμάτισε.
«Εμείς οι Γερμανοί έχουμε τεράστιο στρατηγικό συμφέρον να κρατήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στενά δεσμευμένο στην Ευρώπη», συμπλήρωσε αναφορικά με την πιθανή στρατηγική που θα ακουλουθούσε ως κυβέρνηση το CDU απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης