Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όλοι κατανοήσατε το κόλπο της Morgan Stanley… για ξεφόρτωμα – Η σύγκριση με UniCredit... και οι Ιταλοί έφαγαν πόρτα με το DTC

Όλοι κατανοήσατε το κόλπο της Morgan Stanley… για ξεφόρτωμα – Η σύγκριση με UniCredit... και οι Ιταλοί έφαγαν πόρτα με το DTC
Ο στόχος της Morgan Stanley δεν ήταν αυτός… να αναδείξει τις διαφορές με τις ευρωπαϊκές τράπεζες με όρους χρηματιστηριακής αξίας προς ενσώματα ίδια κεφάλαια… αλλά να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε κάποιοι επενδυτές να πωλήσουν…
Η έκθεση της Morgan Stanley που προβλέπει άνοδο έως 30% στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές δεν είναι αθώα…
Ήταν μια ευκαιρία για ορισμένους επενδυτές να δουν την πόρτα της εξόδου από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Πριν αναλύσουμε αυτό που εννοούμε ας δούμε λίγο μια ειδική περίπτωση καλής τράπεζας και με ελληνικό ενδιαφέρον.
Η Ιταλική Unicredit έχει σήμερα 58 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία, tangible book δηλαδή ενσώματα ίδια κεφάλαια 57 δισεκ. ευρώ και κέρδη σε ετήσια βάση 8,6 δισεκ. όταν π.χ. συνολικά οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν κέρδη 3,7 δισεκ. ευρώ.
Η UniCredit λοιπόν με όρους P/BV εμφανίζει απόδοση 58 δισεκ. δια 57 δισεκ. 1 δηλαδή η χρηματιστηριακή της αξία ισούται με τα κεφάλαια της…
Ας πάρουμε την Eurobank που εμφανίζει την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία 7 δισεκ. ευρώ δια 7,5 δισεκ. κεφάλαια – τα οποία θα γίνουν προσεχώς 8,5 δισεκ. μαζί με την Ελληνική – δίνει αποτίμηση 0,94…
Οι διαφορές δεν είναι χαοτικές μεταξύ της UniCredit και της Eurobank με όρους P/BV…
Με όρους P/E η UniCredit αποτιμάται 6,6 φορές τα κέρδη και η Eurobank εμφανίζει P/E 6,4 φορές τα κέρδη…
Η UniCredit έχει DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση – συνολικά οι ιταλικές τράπεζες είχαν DTC 105 δισεκ. που έχει μειωθεί στα 83 δισεκ. και έχει έκθεση στην Ρωσία ή ζητήματα με την Ρωσία.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μόνο DTC…
Οι Ιταλικές τράπεζες επίσης επιχείρησαν να διευθετήσουν το DTC συλλογικά αλλά έφαγαν πόρτα από την ΕΚΤ και το SSM.

Το συμπέρασμα είναι ότι ναι η Alpha bank που αποτιμάται P/BV (3,89 δισεκ. δια 6,4 δισεκ) περίπου 0,60 όντως είναι πολύ φθηνή σε σχέση με την UniCredit αλλά η Eurobank δεν είναι…

Όμως ο στόχος της Morgan Stanley δεν ήταν αυτός… να αναδείξει τις διαφορές με τις ευρωπαϊκές τράπεζες με όρους χρηματιστηριακής αξίας προς ενσώματα ίδια κεφάλαια… αλλά να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε κάποιοι επενδυτές να πωλήσουν…
Το κόλπο είναι παλαιό και χιλιοειπωμένο… οπότε προς γνώση και συμμόρφωση…

Τα σχέδια για συλλογική λύση του DTC ή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων πάγωσαν…όπως έχει αποκαλύψει το BN

Στην Ελλάδα σε σύνολο κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών 27,4 δισεκ. τα 12 δισεκ. είναι DTC δηλαδή χαμηλής στάθμης κεφάλαιο και σε κάποιο βαθμό επιδρά και στις μετοχές τους, ωστόσο παρά το υψηλό DTC οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχέση P/BV δηλαδή αποτίμηση χρηματιστηριακής αξίας προς ενσώματα κεφάλαια... στον μέσο όρο της ευρωζώνης και Εθνική και Eurobank πάνω από τον μέσο όρο... θεωρούνται ακριβές τράπεζες.
Τα 12 δισεκ. DTC αναλογούν στο 44% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, στο παρελθόν ήταν 68%…

Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών
6,4 δισεκ. Πειραιώς
7,5 δισεκ. Eurobank
6,4 δισεκ. Alpha bank
7,1 δισεκ. Εθνική
Άθροισμα 27,4 δισεκ.

Είχε εξεταστεί λοιπόν ένα σχέδιο ώστε το δημόσιο να εκδώσει ομόλογα ισόποσα με το DTC και έτσι να αντιμετωπιστεί συλλογικά αλλά μια τέτοια λύση όπως και άλλες παρόμοιες προσκρούουν στην DGComp στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και στην ΕΚΤ.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες με κέρδη 3,8 με 4 δισεκ. ετησίως μπορούν να μειώνουν έως 1 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο το DTC.
Το DTC είναι υποβαθμισμένα κεφάλαια αλλά με βάση τα 3ετή business plan οι ελληνικές τράπεζες στο διάστημα 2024 με 2026 θα επιτύχουν κέρδη σχεδόν 13 δισεκ. που σημαίνει ότι θα μειώσουν το DTC κατά 2,8 δισεκ. ευρώ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης